Atrodo, dar ką tik buvo vasara. Basom kojom braidėm ežero pakrante, skaičiavom krentančias rugpjūčio žvaigždes. Medžių lapams pradėjus gelsti, žiema atskubėjo septynmyliais žingsniais. Šiandien – dar kartą žvilgteliu į kalendorių ir į už lango krintančias snaiges, – šiandien jau žiema.
Neliūdžiu, nes yra ir gražioji šios istorijos pusė, šypt.
Gruodis! Oficialiai ir garsiai galima laukti Kalėdų, klausyti šventinių dainų, įžiebti lemputes ir skaičiuoti likusias dienas. Man šios kelios savaitės, pilnos jaukaus laukimo, – pati gražiausia švenčių dalis. Pačios Kalėdos neretai ateina lyg didelis bum! ir visa apimantis chaosas, o štai tas prieššventinis laukimas – visai kitoks. Po mažą džiaugsmą, kad ir kur bepasisuktum: žiupsnis cinamono į ryto kavą, minkštas kalėdinis megztinis iš spintos gilumos, orkaitėje kepantys imbieriniai sausainiai. Kepu juos kasmet; pirmieji nuo kepimo skardų išnyksta akimirksniu, kitus – paslepiu Kalėdoms ir skanioms kalėdinėms dovanoms.
Šis meduolių receptas – mano mylimiausias. Apie tai, kokie jie skanūs, esu kalbėjusi dešimtis kartų, o šiemet man labiausiai norisi paklausti: ar matot, kokie jie gražūs? Vieni – elegantiški, subtilūs, mieli, išmarginti žiemiškais raštais. Kiti – pūsti storuliukai, įvairiausių formų, mieli ir žaismingi. Paklausit, kaip ir iš kur? Pakviesiu keliauti tiesiai į Sausainiukas.lt – ten rasite gausybę skirtingų tešlos dekoravimui skirtų kočėlų ir medinių sausainių formelių.
Tam, kad sausainius iškepti būtų dar paprasčiau, Sausainiukas.lt paruošė:
– video pamokas, kuriose – detalios naudojimo instrukcijos;
– receptus, pritaikytus geriausiam rezultatui pasiekti;
– kočėlų ir formelių priežiūros instrukcijas, kad tarnautų ilgai ir sėkmingai.
Specialus pasiūlymas tinklaraščio skaitytojams! Nuolaidos kodas SAULETA20 suteiks 20 proc. nuolaidą visoms Sausainiukas.lt prekėms. Kodas galioja iki gruodžio 5 d.
Vis kartoju, o ir savo knygoje rašiau, kad iškepti pyragą – tai būdas pasakyti myliu. Tikiu tuo visa širdimi. Pyragas ar sausainiai tai bebūtų, juos gamindami mes skiriame savo laiką ir dėmesį. Šalia miltų ir cukraus, įmaišome šiltų linkėjimų ir saują rūpesčio. Kas gi tai, jei ne meilė?
Ar dovanojat artimiesiems valgomas dovanas? Jei taip, raginu iškepti ir šių imbierinių sausainių – įteikti jaukiausių, imbierais ir cinamonu kvepiančių kalėdinių linkėjimų.
Kalėdiniai imbieriniai sausainiai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
150 g medaus
110 g sviesto
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
2 2/3 stiklinės (375 g) miltų
½ arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. malto imbiero
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto muskato
¼ arb. š. druskos
1 didelio kiaušinio
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą. Į nedidelį puodą sudėkite medų, sviestą, suberkite rudąjį cukrų. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, nuolat maišydami, kol cukraus kristalai ištirps. Nuimkite nuo ugnies, atidėkite į šalį ir palikite pusvalandžiu atvėsti. Masė bus tiršta, tąsi, primenanti karamelę.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, maltą imbierą, cinamoną, muskatą ir druską. Šaukštu miltuose suformuokite duobelę, į ją supilkite atvėsintą medaus, sviesto ir cukraus mišinį, įmuškite kambario temperatūros kiaušinį.
3. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir šaldytuve palaikykite šaldytuve mažiausiai dvi valandas ar per naktį.
4. Suformuokite sausainius. Jei naudojate dekoravimui skirtą kočėlą (žr. nuotraukas virš recepto), iš pradžių iš šaldytuvo išimtą tešlą dėkite ant miltais pabarstyto stalviršio. Įprastu kočėlu iškočiokite kiek storesnį (apie 4 mm) storio tešlos lakštą. Jo paviršių plonai apiberkite miltais. Dekoravimui skirtą kočėlą taip pat iš visų pusių lengvai pabarstykite miltais. Tolygiai spausdami, kad raštas būtų tolygus ir pakankamai gilus, dekoravimo kočėlu perbraukite per visa tešlos paviršių.
5. Sausainių formelėmis išspauskite sausainius ir perkelkite juos ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų.
6. Jei naudojate medines sausainių formeles (žr. nuotraukas po receptu), iš pradžių jas pabarstykite miltais. Imkite po gabalėlį imbierinės tešlos, ją paminkykite ir pamiltuokite. Pirštais įspauskite ir paskirstykite sausainio formelėje. Aštriu peiliu nupjaukite tešlos perteklių. Apverskite formelę virš kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, ir sausainis iškris.
7. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Plonus sausainius įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 8-10 minučių (priklausomai nuo dydžio ir storio), storus sausainis iš medinių formelių – apie 12-13 minučių.
8. Sausainius kelias minutes atvėsinkite kepimo skardose, tuomet perkelkite ant grotelių ir palikite pilnai atvėsti.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Sausainiukas.lt“.
#reklama #sausainiukas
2 komentarai
Sveiki, prieš kiek laiko iki valgymo galima jau kepti šiuos sausainius? Ar sakykim po 4 dienų nuo kepimo jie vis dar bus skanūs? Ar geriau kepti iš vakaro prieš patiekiant?
Sveiki, Akvile, tikrai galite kepti ir gerokai anksčiau prieš patiekiant 🙂 Iškepę ir atvėsinę, laikykite sandariame indelyje.