Skonis: 9,5/10. Tiems, kas vis dar nežino, kokiu saldumynu papuošti savo Kalėdų stalą, tiems, kas dar nejaučia Kalėdų dvasios (gal saldus kąsnelis padės) ir tiems, kas tiesiog yra nepataisomi smaližiai, kuriems tortų niekad nebūna per daug…
Ir kadangi neskanių tortų išvis nebūna, arba būna tik išimtiniais neįtikėtinai retais atvejais, šis – ne išimtis. Juolab, kad receptas pasiskolintas iš Sonatinos, o ji – giriu labai labai – neskanių tortų tikraaaai negamina 🙂
Taigi, šis tortukas taip pat labai skanus, minkštutis, saldus ir tirpstantis burnoje… Vienintelis mažas redagavimas, kurį daryčiau kitą kartą – į kremą drįsčiau įlašinti trupučiuką citrinos sulčių, nes daliai valgiusių norėjosi čiut čiut kažkokios rūgštelės.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? Sonatinos receptuose
Tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
250 g sviesto arba margarino
250 g cukraus
6 kiaušiniai
150 g miltų
100 g krakmolo
1 v. š. kakavos
1,5 a. š. kepimo miltelių
po kelis lašus romo ir apelsinų esencijos
Kremui:
500 g varškės
130 g cukraus pudros
keli lašai vanilės esencijos
400 ml grietinėlės
Papuošimui:
200 g grietinėlės
1 valg.š. cukraus
1 pakelis grietinėlės standiklio
100 g juodojo šokolado
50 g balto šokolado
šokoladinė rožė (žr. čia)
GAMINIMO EIGA
Minkštą kambario temperatūros sviestą išplakti su cukrumi iki purumo (apie 5 min.). Po vieną įmaišyti kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišant (~ 1 min.). Suberti miltus, sumaišytus su krakmolu, kakava ir kepimo milteliais, supilti esencijas ir atsargiai išmaišyti.
Ant kepimo popieriaus lakštų nusipiešti 26 cm skersmens apskritimus. Ant kiekvieno apskritimo paskleisti lygiu sluoksniu 2 – 3 v. š. tešlos. Kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 5 – 7 min. Taip iškepti 8 – 10 torto lakštų. Nuo ataušusių lakštų nuimti kepimo popierių.
Kremui varškę pertrinti su blenderiu iki vientisos konsistencijos, išplakti su cukraus pudra, keliais lašaus vanilės esencijos. Atskirai išplakti grietinėlę iki standumo. Įmaišyti į varškės masę.
Kiekvieną lakštą aptepti kremu ir sudėti vieną ant kito.
Tortą papuošti pagal norus ir fantazijas.
Aš išplakiau grietinėlę su cukrumi ir standikliu iki standumo. Aptepiau kraštus ir viršų. Iš 50 g tirpinto šokolado ant viršaus „nupiešiau” žvaigždę ir ant jos uždėjau šokoladinę rožę. Likusį plotą apibarsčiau smulkintu baltu šokoladu.
Iš dar 50 g tirpinto juodo šokolado „nupiešiau” juostelę, apjuostą aplink tortą: atsikirpti reikiamo aukščio (=torto aukštis) ir ilgio juostelę kepimo popieriaus, ją visais norimais raštais apipaišyti tirpintu šokoladu ir pradėjus čiut-čiut apstingti, atsargiai apjuosti torto kraštus (šokoladinę juostelės pusę glaudžiant prie torto). Palaikyti šaldytuve, kol šokoladas visiškai sustingsta ir nuo torto kraštų lėtai ir atsargiai nuimti kepimo popierių.
46 komentarai
// aš dabar atseit mokausi ir atseit neskaitau tinklaraščių, jei ką .D
šitą tortą ir aš nusižiūrėjusi – mat man labai impnuoja daug mažų plonučių sluoksnių. tiesa, vakar pervertusi savo virtualią receptų skrynelę supratau, jog joje daugiau nei 1000 receptų, net jei neskaičiuosim knygų. maukt. visai nusigandau.
beje, negaliu nepagirti, labai gražus puošimas, tie pakraštėliai… čia šokoladas grynas tirpintas, ar su kažkuo maišei?
jule, o aš dabar taip pat sėdžiu ir mokaus, jeigu ką – irgi atseit 😀
Norėjau šūktelt, Die, iš kur tas tūkstantis??? Bet paskui pagalvojau, kad gal patylėsiu… saviškių neskaičiavau, bet jų irgi devynios galybės, neskaitant to, kad dėl nuolatinio kompo gadinimo meno ir po to sekančio „prašau, perinstaliuok man windows’us”, daug daug favoritų nugarmėjo nežinomybėn… 😀
Ačiū už pagyras 🙂 O pakraštėliai – grynas juodas „Karūnos” šokoladas, jokių didelių stebuklų. Ir turint paklusnias rankas galima šitokių grožių naudojant šią techniką pridaryt, mmm… 🙂
aš nesitikėjau, kad bus tūkstantukas, bet pasižiūrėjau informaciją apie aplanką ir.. o dangau! kada aš tiek išbandysiu??? o jie tik kaupiasi-kaupiasi-kaupiasi, kažkaip negerai čia gaunas .D
aš irgi su kompais puikiai sutariu, einamojo hardą jau du kartus numarinau – irgi neišbandyti šedevrai dingo. vajei vajei.
Čia matyt, aš kartais pamąstau, tiesiog reik susitaikyt su realybe – na, nelabai nelabai. Nes jie kaupiasi NUOLAT 😀 Išbandysi šimtą, o naujų atsiras trys. Va toks va gyvenimas 🙂
Hm, kartais imu trupučiuką tikėti saviškio teorija, kad mergijos ir kompai yra nesuderinami, ir nieks dėl to nekaltas. Nebent kartais merginos 😀
wow kaip grazu!!!!!!! Saunuole!
Koks gražuolis. Vat kam neturiu kantrybės tai tokioms grožybėms kurt.. Man norisi greiciau pjaut ir ragaut :)))
Skaniausias mano valgytas tortas 🙂 ji dar pats kepdavau vaikystėje, buvau jį jau ir pamiršes 🙂 mmmmm 🙂
Nežinau, kaip čia garsiau pasveikint! 🙂 Taigis..
SVEIKINU SU 3-ČIA VIETA IDĖJA 2009 konkurse!!!!! Šaunuolės! Super! 😉
Neringa, dėkui 😉
Žiupsneli, ačiū tau, bet tu tik pagalvok, koooks malonumas yra po tiek „krapštymosi” pagaliau pjaut, ragaut ir sakyk – taip, tikrai buvo verta! 🙂
sielaa, malonu kažkam priminti skanią vaikystę… 😉
rasakkila, LABAI AČIŪ už sveikinimus, labai labai! :))))
lyginu su originaliu receptu, ir — taviškiame kreme nėra sviesto. čia specialiai taip :)?
jul, kad tu tik pažiūrėk, pas mane ir grietinėlė staiga netikėtai yra, ir varškės penkiskart daugiau, ir cukraus perpus mažiau, ir… čia kitas kremas 😀 😛 Ne sviestinis, o tasai, kurį Sonatina P.S.’e pateikia 😉
oi, pėeso neskaičiau. taip taip, pastebėjau, kad kitoks kremas, pastebėjau, bet aš informatikos mokiausi, tai pirmas smarkiai nesutapęs dalykas ir buvo sviestas. matai kaip aš darau, aš skaičiukus pirmiausia tikrinu, o ne produktus – matematikė .D
mat kalėdom šitą smarkiai planuoju. .D rinkausi tarp jo ir doboš torto, bet… bus šitas, jei tik varškės švelniosios pavyks iš lietuvos atsigabent (čionais nebūtų kaip pertrint). nors – kaip manai, gal iš bėdos rikota tiktų?
Matematikams atleidžiama 😀 Juokauju, viskas gerai, aš irgi dažnai recepto iki galo neperskaičius jau net ir gamint puolu, o tada būna.. ups 🙂
Dėl tos rikotos, chem, na, tiesą sakant nebandžiau jokio torto su ja, todėl nežinau, bet… nepabandžius juk ir nesužinosi 😉
Aš Kalėdoms planuoju planuoju, bet niekaip nesuplanuoju jokio konkretaus torto. Beje, vienas iš planuojamojo sąrašo – taviškis sūrio-brownie tortas 🙂
>> Aš Kalėdoms planuoju planuoju, bet niekaip nesuplanuoju jokio konkretaus torto.
aha, o įsivaizduok, kaip man nelengva, kai nekepusi keturis mėnesius, o receptų skrynia tuo tarpu tikrai nesukūdo. 😀
tik man labai labai gražu daug mažų sluoksniukų, tai taviškis šitas labai aukštai galimybių sąraše tupėjo.
galvoju, reik reik reik reik reik susidaryti kokį prioretizuotą receptų sąrašą 😀
>> Beje, vienas iš planuojamojo sąrašo – taviškis sūrio-brownie tortas
regisi, Nolita neseniai jį kepė .)
jei mėginsi – nepamirški atsiliepimų, smalsu juk. ne mano išgalvotas receptas, bet vis viena kaip į savo auklėtinius žiūriu 😀
Prioretizuotas receptų sąrašas būtų nerealus gėėėris, tikrai, bet kiek laiko reiktų! O ir šiaip bent pas mane dažnai atvejis, kai gaminu pagal tai, kas šaldytuve užsilikę… arba pagal tai, ką su super akcija gavau nusipirkti 😀
O jei tavo auklėtinį (kaip nusijuokiau :D) gaminsiu, būtinai atsiliepimais apipilsiu ir dar parodysiu, kas gi man gavos 🙂 O bet tačiau… reiks dar apklausą namiškių padaryt, per Kalėdas nesinori savivaliauti 😀
geri tavo namiškiai. manieji tai sako, ‘pati sugalvok’, kchhhhh.
manau, sunkiausia dalis būtų suprioretizuoti tuos, kurių jau prisirinkta, o tada tiesiog reikia tvarkos ir teisingumo… tfu, [oi, pamiršau tą žodė lietuviškai] ir pareigingumo, kiekvieną receptą išsisaugant, jam prioritetą suteikt.
ir labai labai save riboti, pėvėzė, kiekvienai rūšiai gaminių – sausainiai, pyragai, duonos, belenkas – ne daugiau nei penkis pirmo prioriteto turėti, ir VISKAS.
o jergau, aš jau ėmiau galvoti apie programą, kuri tai darytų .D gaila, kad mes programuojam primityvesnėm programavimo kalbom. su kokiu visual basic’u apsisukt tai visai nesudėtinga būtų.
odie, studijuočiau progsysus, pasiimčiau tokį dalyką kaip kokį kursinį ar ką ooooo.
Aaa… ooo… kokiom įdomiom kalbom prakalbom 😀 Pas mane programavimas, hm, mokykliniu Pascaliu baigės tikriausiai, dar pirmam kurse buvo kažkas, ko pavadinimas išėjo iš galvos dabar, bet irgi ne ką geriau, sunku buvo 😀
Ir, žinai, kad ir kaip ta prioterizavimo sistema tavo aprašyta puikiai skambėtų, aš jaučiu, kad nesugebėčiau apsiribot tais penkiais pirmoje vietoje ar dvidešimt septyniais antroje… 🙂 Būtų ne VISKAS, o DAR DAR DAR. Bent vieną. Bent šimtą… 😀
Bet jei tu kažkadaise išrastum ten tą programą, darančią absoliučius stebuklus, tai siųstelk 😀
>> Būtų ne VISKAS, o DAR DAR DAR. Bent vieną. Bent šimtą… 😀
tam įveikti ir reikėtų tokios programos .D
>> kad nesugebėčiau apsiribot tais penkiais pirmoje vietoje ar dvidešimt septyniais antroje…
if nb_pyragu[1] = 5 then println („jau turite penkis pirmo prioritero pyragus, daugiau nepriimame”) .D
na gal kada išmoksiu kokios gudresnės kalbos, pythono kokio, tada tikrai tikrai užsibrėžčiau tokią padaryti, nes labai palengvintų gyvenimą.
beje, turbūt ir paskaliumi sueitų.
nors manau, kad tokių panašių receptų organizavimo programų piiiiilna 😀
Jul, kaip aš čia šitą tavo komentarą pramiegojau? 😮
Gi kad jau taip, tai turiu didelį prašymą – kai jau tos gudresnės kalbos išmoksi, ir tokį gėrį sukursi, nepamiršk gyvenimo palengvinti ir man! Būsiu be galo dėkinga 😀
Nes, jei rimtai, kuo giliau į mišką, tuo daugiau medžių.. Jau tikrai nebesusigaudau nei savo receptuose, nei jų „paieškos sistemoje” – nesugebu tiek visko ir visais įmanomais pavidalais aprėpti, oh.
visiškai suprantu, visiškai.
aš visus receptus kompiutery esu suklasifikavusi oho oho kaip. bet ką tas klasifikavimas, kai naujos informacijos bangos liete užlieja – vis viena nieko neišbandau (ypač dabar ,D), o segtuvai tik didėja, didėja, plečiasi. beviltiška!
Asta, na, pabūk gera ir įdėk visus senuosius pyragų receptus. Ten atsimenu buvo nemažai varškės, obuolių pyragų, tokių gražiai atrodančių… Dabar, rodos, nesimato jų (arba tik nedidelė dalis). Nejaugi jie neverti dėmesio?
Živile, aš visada stengiuos būti labai gera 😀
O pyragų dalis tikrai matosi, netgi gana nemaža dalis 😛 Žinoma, kad ir tie likę, kurių nesimato, tikrai verti dėmesio, bet… jų nuotraukos jo tikrai nevertos. Čia ir pagrindinė priežastis. Tada atrinkinėdama ir keldama receptus, žadėjau sau pagaminti ir nufotografuoti iš naujo, o tuomet jau patalpinti čia, bet… žinom, kaip būna kartais, atsiranda vis tokių, kurie „užlenda” į eilės priekį ir tuos pažadėtuosius stumia vis tolyn..
O bet tačiau, išdirdusi tokį pageidavimą, pabandysiu procesą paspartinti ir pažadus pradėti tesėti aktyviau 🙂
[…] lakšteliui prireiks kokių 3 v.š. – manieji išėjo storoki, jūs tik pažiūrėkit, kokie plonučiai lygučiai gražučiai Astos lakšteliai! kepame 180oC 5-7 min, nuo atvėsusių lakštelių nulupame […]
Zivile paprase visu senu tortu receptu, as nezinau kokiu tortu receptai ten buvo, bet turiu prasyma. Jau labai labai seniai ieskau Medaus torto recepto. Tik ne to kurio lakstai gaunasi kieti, o to kurio lakstai tamsus ir minksti. Kuri reikia daryti su reisutais. Mano drauges mama ji gamindavo, Lietuvoje pries 20 m, ir as jo niekaip negaliu pamirsti. Parduotuvese maciau si tora su butent tokiais tamsiais ir minkstais lakstais. Bet kaip pagaminti nezinau. Labai noreciau, gal Asta ir merginos kurios skaito sia svetaine bendromis jegomis man galetu surasti si recepta. Buciau be galo be krasto dekinga!
Rima, aš esu gaminusi tą, kurio lakštai kieti – bet jie, kai pastovi suteptas tortas šaldytuve, suminkštėja visiškai. ir išeina visai kaip parduotuvinis mano vaikystėje 🙂
deja, negaliu pagelbėti; paieškočiau senose knygose, bet jas pasieksiu tik po trejeto savaičių..
As palauksiu, esu gaminusi toki apie kuri tu kalbi, irgi geras ir skanus, bet laba noreciau pabandyti to su minkstais lakstas. Tad kiek laiku jums betruktu, as kantriai lauksiu. Dekui uz pagalba!
negarantuoju, kad bus tas pats… bet atsiųsiu viską, ką turiu 🙂 o gal ir pati išmėginsiu, nors mano šeima ir laaaaabai mėgsta tą „kietų lakštų” medutį.
Siandien gaminau si torta..Kazkaip man tie blynai tokie neiskile gavos (ar jie ir tokie turi but?)Susinervinau is pradziu, kad kazka ne taip darau?gavos 6 blynai, bet sutepiau su 5, mat kremo neuzteko:)Siaip idaras ir blynai skanus tikrai!Tai matyt ir pats tortas bus skanus :)Dabar saldytuve stovi…Ir dar…as i varskes-grietineles idara idejau siek tiek zelatinos,kazkaip pagalvojau,kad mase skystoka be jos bus.gal ir nebutina buvo, bet dabar ramiau:)
Diana, ramiai 🙂 Blynai ir neturėjo labai stipriai iškilti, kaip ir mano nuotraukoje tai galima matyti 🙂 Kad gavosi mažiau – matyt, storiau blynus nupiešei, didesniais šaukštais piešei. O ir kremo gausiau turbūt tepei – juo čia labai jau plonai tepti reikia, kad užtektų, tokie tada plonyyyčiai sluoksniukai gaunasi. Na, nepaisant visko, tikiuosi, tortas tikrai bus labai skanus ir atpirks visus nervus :))
Taip, tortas tikrai labai skanus gavos. O blynai tai isties nera tokie ir ploni:)kita karta darysiu tikrai si torta 🙂
Diana, na va, kaip puiku, kai viskas puikiai baigiasi 🙂 Džiaugiuosi labai, kad tortas patiko 🙂
Turiu kvailą klausimą. Tuos lakštus kepti po vieną? Juos su popierium įdėti į kepimo formą? Gal galėtumėte išsamiau pkomentuoti šį procesą? 🙂
Beata, taip, lakšteliai kepami po vieną 🙂 Pabandysiu paaiškinti kaip nors išsamiau:
1. ant kepimo popieriaus pieštuku apsibrėžiate reikiamo dydžio apskritimą;
2. Šaukštu dedate tešlą ir paskirstote taip, kad kuo gražiau užpildytų nupieštą apskritimą;
3. Dedate į orkaitę ir kepate;
4. Tą patį pakartojate su visais tešlos lakšteliais.
Aš paprastai apskritimą apsibrėžiu naudodama kepimo formos dugną 🙂
Tikiuosi, aiškiau 🙂
Sėkmės! 😉
Asta, man vis dar neaiškus vienas momentas 🙂 Tą popierių su tešla tiesiog dedate ant kepimo grotelių ir pašaunate ar įklojate į kepimo formą? Nes jei tiesiog ant grotelių, ar nenubėga tešla?
Beata, kepimo popierių perkeliu ant kepimo skardų (ne grotelių, bet skardų, kuriuos būna prikomplektuotos prie orkatės) ir kepu jose. Jokių kitų papildomų formų tikrai nereikia, tešla niekur nepabėga 🙂
Ačiū 🙂
Ieškojau naujų idėjų, naujų tortų receptų ir prisiminiau šį pyragą. Tai mano pirmasis pyragas, kuris tikrai buvo tobulas ir visi gyrė, bet ………. stingdinau jį per naktį ir buvau padėjusi ant žemės mamos darbo kabinete į kurį retas užsuka, bet tuo metu buvo atvykusi teta su savo šuniuku, tai galima spėti kur dingo pusė pyrago. 😀 Oj pykau ant šuniuko tą kartą, nes pirmą kartą išėjo tobulas tortas ir še tau kad nori – pusė neliko. 🙂
Viktorija, ačiū už istoriją, privertusią kvatoti balsu! 😀 Ką gi, tikrai puiki proga iškepti tortą dar kartelį ir šįkart išsaugoti visą iki paskutinio trupinėlio 🙂
Kokio riebumo varske naudojate?
varškę liesą naudojate?
Ieva, Emilija, naudoju liesą varškę 🙂
Sveiki,sakykit ar galima varske maskarpone pakeisti? Nes varskes tieaiog negaliu i burna deti,labai nepatinka..
Ar čia man vienai tortas labai labai sausas? Tikrai skanus, bet sprangus. Kitą kartą laistysiu biskvitus
Lina, biskvitus tikrai galite laistyti, jei tik norisi torto dar drėgnesnio. Mums jis nebuvo sprangus, nes plonyčius biskvitus puikiai sudrėkino kremas, skirtas pertepimui. Bet visų skoniai skirtingi, tikiuosi, kad su antru kartu pavyks prisitaikyti sau 🙂