Medaus tortas – klasika, pavergusi daugelio smaližių širdis. Jis nuostabus toks, koks yra, bet… o jei pagardintume karamele?
Tokia mintis man kilo vieną ankstyvą pavasario dieną, ir nebegalėjau jos pamiršti. Visi mėgsta medutį. Visi mėgsta karamelę. Visi įsimylės karamelinį medaus tortą!
Tai desertas tikriems smaližiams. Ne šiaip koks mažas deserčiukas, o tikras, rimtas tortas – gal būtent tokio ieškote saldžioms, skanioms Velykoms? Čiupkit receptą ir nebijokite, kad jis atrodo toks ilgas. Išsamiai aprašiau tik todėl, kad gaminti būtų dar lengviau!
Keli maži patarimai:
- Gaminkite dalimis. Vieną dieną iškepkite lakštus, kitą dieną – sutepkite tortą. Leiskite jam bent parą (o dar geriau – dvi!) pailsėti šaldytuve. O tuomet jau puoškite ir ragaukite.
- Būtinai leiskite tortui pailsėti. Per šį laiką jis suminkštės, subręs, o skoniai susijungs į harmoningą visumą.
- Jei gaminate naminį sūdytos karamelės padažą, būtinai pagardinkite dosniu žiupsniu druskos ir kokybiška kvapnia vanile. Mano meilė – „Dr. Oetker“ Madagaskaro Burbono vanilės pasta su vanilės sėklytėmis. Ją naudojau tiek karamelei, tiek lakštams bei kremui.
Ar mėgstate medaus tortą? Ar mėgstate karamelę? Jei „taip“, tuomet jau žinote, ką noriu pasakyti. Jums derėtų paragauti šio torto – neabejoju, labai patiks!
Karamelinis medaus tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Lakštams:
70 g sviesto
70 g natūralaus medaus
140 g rudojo cukraus
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto muskato
½ arb. š. maltų kvapiųjų pipirų
2 didelių kiaušinių
1 arb. š. vanilės pastos
400 g kvietinių miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnio druskos
Kremui:
700 g riebios grietinės (40 proc.)
100 g cukraus
100 g sūdytos karamelės padažo
1 arb. š. vanilės pastos
2 valg. š. citrinų sulčių
175 g riebios grietinėlės (35–36 proc.)
3-4 valg. š. sūdytos karamelės padažo
Papuošti:
125 g maskarponės
3 valg. š. miltelinio cukraus
125 g riebios grietinėlės (35–36 proc.)
karamelinių vaflių
sūdytos karamelės padažo
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite lakštus. Į nedidelį puodą sudėkite sviestą ir medų, suberkite rudąjį cukrų, cinamoną, muskatą, kvapiuosius pipirus ir gvazdikėlius. Maišydami kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol visi ingredientai susijungs į vientisą masę. Nukaiskite, perpilkite į didelį dubenį ir palikite atvėsti.
2. Į atvėsusią sviesto, medaus ir cukraus masę įmuškite kiaušinius, supilkite vanilės pastą ir viską gerai išplakite elektriniu plakikliu.
3. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska. Išminkykite glotnią, minkštą tešlą. Jei ji per minkšta, įberkite dar miltų.
4. Padalykite tešlą į septynias lygias dalis, kiekvieną atskirai suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie valandą.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (iš viršaus ir iš apačios, su vėjeliu). Ant septynių lakštų kepimo popieriaus pieštuku nubrėžkite 20 cm skersmens apskritimus.
6. Vieną atšaldytą tešlos gabalėlį dėkite ant miltais pabarstyto apskritimo vidurio ir apiberkite trupučiu miltų. Kočiokite tešlą labai plonai iki pat apskritimo linijos, kad išeitų apskritas 20 cm skersmens lakštas. Nelygius kraštus apipjaukite uždėję 20 cm skersmens lėkštę, apverstą dubenį arba torto formos kraštus. Lygiai taip pat iškočiokite visus lakštus.
7. Lakštus kepkite po vieną: įtieskite su kepimo popieriumi į skardą, subadykite šakute, kad kepdami neprarastų formos, ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 4–5 min. Stebėkite, kad pernelyg neparustų ar nesudegtų – ploni lakštai iškepa labai greitai! Nupjautus tešlos kraštelius kepkite kartu, šalia lakštų – jie bus skirti trupiniams, kuriais vėliau puošite tortą. Visus iškepusius lakštus atvėsinkite.
8. Išplakite kremą. Į dubenį sudėkite grietinę, suberkite cukrų, sudėkite sūdytos karamelės padažą, vanilės pastą, supilkite citrinų sultis ir išplakite elektriniu plakikliu.
9. Kitame inde iki standžių putų išplakite šaltą grietinėlę ir palengva ją įmaišykite į grietinės masę. Kremas turi būti tirštas, perbraukus per jo paviršių šaukšteliu turi likti griovelis.
10. Surinkite tortą. Ant lygios lėkštės arba padėklo dėkite vieną atvėsusį torto lakštą – ta puse, kuri lietėsi su kepimo popieriumi, į viršų, kad tortas išeitų lygesnis (apverstus paskui dėkite ir visus kitus lakštus). Jį apjuoskite reguliuojamu konditeriniu žiedu (jei turite) arba nusegtais 20 cm skersmens torto formos kraštais – lengviau ir paprasčiau susluoksniuosite taisyklingos formos tortą lygiais kraštais.
11. Ant lakšto užtepkite sluoksnį kremo. Uždėkite antrą lakštą ir lengvai paspauskite delnais. Užtepkite sluoksnį kremo ir apšlakstykite šaukštu karamelės padažo. Taip susluoksniuokite visus lakštus, kas antrą sluoksnį papildomai apšlakstydami šaukštu karamelės. Paskutinis sluoksnis turi būto kremo.
12. Tortą uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent parą (ar dar geriau dvi), kad suminkštėtų ir subręstų.
13. Papuoškite tortą. Iškeptus tešlos kraštelius smulkintuvu sutrupinkite iki smulkių trupinių, jais padenkite torto kraštus ir viršų.
14. Maskarponę lengvai paplakite su milteliniu cukrumi, kol produktai susimaišys. Toliau plakdami vidutiniu greičiu pamažu supilkite grietinėlę. Plakiklio greitį padidinkite ir masę išplakite iki tvirtų putų. Neperplakite! Kremą sudėkite į konditerinį maišelį žvaigždutės formos antgaliu ir ant torto viršaus išspauskite bokštelius. Juos papuoškite karameliniais vafliais ir apšlakstykite sūdytos karamelės padažu.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Baltis“.
#reklama #droetkerlietuva