Turbūt tik visiški pakvaišėliai, sugalvoję susisluoksniuoti tiramisu, pradėtų nuo miltų sijojimo ir biskvitinių „pirštelių“ kepimo. Bet aš tokių pakvaišėlių pažįstu; neabejoju, kad pažįstate ir jūs. Beje… labas!
O kodėl gi ne? Viskas bent tris kartus paprasčiau nei galėtų atrodyti, o ir keistas džiaugsmas aplanko tada, kai savomis rankomis nuveiki tai, ko paprastai niekad gyvenime neveiki. Pavyzdžiui, iškepi visą skardą damų pirštelių, šypt.
Bet, taip, galite naudoti pirktinius sausainius. Bus tikrai greičiau, bus taip pat skanu, saldu ir nuodėminga. Tik sūdytą karamelę išsivirkite patys, gerai? Ji fantastiška, nuostabi, neįtikėtina! Verta to, kad atidžiai perskaitytumėte receptą ir žingsnis po žingsnio cukrų paverstumėte į šį tą stebuklingo.
O tuomet beliks susluoksniuoti. Vienas-du ir savaitgalio desertas bus paruoštas!
Mažas įspėjimas: jis saldus. Sluoksniuokite į nedideles stiklines ir patiekite su nesaldinta kava. Skanaus!
Karamelinis tiramisu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Sausainiams („damų piršteliams“):
3 didelių kiaušinių
1 kiaušinio baltymo
½ stiklinės (100 g) cukraus
½ arb. š. vanilės ekstrakto
120 g „Kauno grūdų“ a.r. kvietinių miltų „Ekstra“
2 valg. š. (20 g) kukurūzų krakmolo
žiupsnelio druskos
miltelinio cukraus apibarstymui
Sūdytai karamelei:
300 g cukraus
120 g sviesto
¾ puodelio (190 ml) riebios grietinėlės (35% riebumo)
1 arb. š. vanilės ekstrakto
žiupsnis jūros druskos (pagal skonį)
Sirupui:
¾ (190 ml) paruoštos stiprios kavos
3-4 valg. š. tamsaus romo
2 valg. š. cukraus
Maskarponės kremui:
4 kiaušinių trynių
½ stiklinės (100 g) cukraus
500 g maskarponės
250 ml riebios grietinėlės (35-36 proc. riebumo)
GAMINIMO EIGA
IŠKEPKITE SAUSAINIUS
1. Orkaitę įkaitinkite iki 190 ᵒC temperatūros ir kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Atsargiai atskirkite kiaušinių baltymus nuo kiaušinių trynių: keturių kiaušinių baltymus sudėkite į vieną plakimo indą, o trijų kiaušinių trynius – į kitą.
3. Plakite kiaušinių baltymus elektriniu plaktuvu vidutiniu greičiu, kol jie suputos ir taps purūs. Toliau plakdami, labai lėtai pamažu berkite 50 gramų cukraus. Padidinkite greitį ir plakite toliau, kol baltymus išplaksite iki labai tvirtų, standžių putų. Apvertus dubenį, baltymai turėtų likti savo vietoje. Atidėkite šį dubenį į šalį.
4. Į dubenį su kiaušinių tryniais suberkite likusius 50 g cukraus. Plakite elektriniu plaktuvu, kol kiaušinių tryniai taps šviesiai gelsvos spalvos ir sutirštės. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
5. Į dubenį su išplaktais kiaušinių tryniais išsijokite miltus, kukurūzų krakmolą ir suberkite druską. Išmaišykite.
6. Per kelis kartus lengvais judesiais mentele įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus, stengdamiesi neprarasti jų tūrio.
7. Sudėkite paruoštą tešlą į konditerinį maišelį su plačiu apvaliu antgaliu. Ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, išspauskite maždaug 7-8 cm ilgio sausainius.
8. Apibarstykite milteliniu cukrumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 12-15 minučių arba tol, kol sausainių krašteliai ims po truputį ruduoti.
9. Porą minučių leiskite atvėsti ant kepimo popieriaus. Tuomet dar šiltus atsargiai nuimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
10. Sandariame inde sausainius galite laikyti iki 2 savaičių.
PARUOŠKITE SŪDYTOS KARAMELĖS PADAŽĄ
1. Cukrų suberkite į didelį storadugnį puodą ar keptuvę. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies nemaišydami, kol cukrus kraštuose pradės tirpti. Tuomet mediniu šaukštu lėtai ir lengvais judesiais pradėkite maišyti nuo puodo ar keptuvės kraštų link centro. Kai visas cukrus ištirps, toliau kaitinkite lėtai maišydami, kol sirupo spalva taps tamsiai gintarinė. Vos pajautę lengvą dūmų kvapą, suskaičiuokite iki trijų ir iš karto nuimkite puodą ar keptuvę nuo ugnies.
2. Sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite, kol sviestas ištirps. Sudėjus sviestą, karamelė ims burbuliuoti, todėl būkite atsargūs, kad neapsidegintumėte.
3. Sviestui ištirpus, nuolat maišydami masę, lėtai plona srovele supilkite grietinėlę. Elkitės labai atsargiai, kadangi karamelė vėl pradės stipriai burbuliuoti. Jeigu, supylus grietinėlę, karamelė staiga sukietėtų, dėkite puodą ar keptuvę ant labai silpnos ugnies ir maišydami trumpai pakaitinkite, kol gausite vientisą masę. Įmaišykite vanilės ekstraktą ir žiupsnį jūros druskos pagal skonį.
4. Šiek tiek atvėsinkite karamelę ir po 10-15 minučių supilkite į stiklainėlį (300 ml). Sandariai uždarę, šaldytuve stiklainėlį su karamele galite laikyti iki 2 savaičių. Šaldytuve karamelė sutirštės, todėl, prieš patiekdami, valandą palaikykite kambario temperatūroje arba pašildykite ant silpnos ugnies, perdėję į nedidelį puodą.
PARUOŠKITE SIRUPĄ
1. Stiprią paruoštą kavą, tamsų romą ir cukrų išmaišykite, kol cukrus ištirps.
PARUOŠKITE MASKARPONĖS KREMĄ
1. Į didelį puodą sudėkite kiaušinių trynius ir cukrų. Išplakite. Statykite dubenį su mišiniu ant puodo su verdančiu vandeniu taip, kad dubens dugnas nesiektų vandens. Kaitinkite ant šios „garų vonelės“, toliau nuolat plakdami, kol masės tūris kelis kartus padidės ir masė sutirštės. Nuimkite nuo ugnies.
2. Maskarponės sūrį elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Neperplakite.
3. Supilkite į dubenį su maskarpone kiaušinių trynių masę ir išmaišykite iki vientisos masės.
4. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite riebią šaltą grietinėlę iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į maskarponės masę. Nepermaišykite.
SUSLUOKSNIUOKITE TIRAMISU
1. Biskvitinius sausainius kelioms sekundėms merkite į paruoštą kavos sirupą ir išdėliokite ant indelių (stiklinių, taurių ar stiklainėlių), kuriuose sluoksniuosite desertą, dugno. Apšlakstykite šaukšteliu sūdytos karamelės padažo ir tolygiai paskleiskite dalį paruošto maskarponės kremo. Ant kremo viršaus dėkite dar vieną sluoksnį sirupe mirkytų biskvitinių sausainių, apšlakstykite dar šaukšteliu sūdytos karamelės padažo ir viską užklokite dar vienu sluoksniu maskarponės kremo.
2. Dėkite paruoštą desertą į šaldytuvą ir palaikykite mažiausiai 4 valandas ar per naktį.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdai“.