Kai per Pusryčių knygos pristatymą R. manęs paklausė, kokį įsimintiną skonį parsivežiau iš paskutinės kelionės po Kiprą, man nereikėjo ilgai galvoti – atsakymą žinojau akimirksniu.
Tas skonis turi vardą – Halloumi. Halloumi – tai nuostabiai skanus kiprietiškas sūris, tradiciškai gaminamas iš avies ir ožkos pieno, neretai pagardintas trupučiu džiovintų mėtų. Man jis pasirodė panašus į kažką tarp mocarelos ir fetos. Baltas, minkštas, labai aromatingas, šiek tiek sūrus. Kipre jį ruošia ir patiekia įvairiausiais pavidalais ir gardina juo bene visus įmanomus patiekalus: nuo bandelių iki picų, nuo virtinių iki makaronų, nuo pyragų iki sumuštinių. Arba tiesiog kepa vieną patį, supjaustytą riekelėmis, ant grotelių. Čia yra dar vienas neapsakomas šio sūrio privalumas: jis netirpsta, nesilydo, nepraranda savo formos. Tiesiog supjaustykite riekelėmis ir kepkite. Sūrio gabalėliai gražiai apskrus, o po auksine plutele slėpsis šiltas ir tąsus baltas sūris. Pagardinti keliais tokiais gabalėliais salotas – daugiau nei puiku!
Taigi, tą aš ir padariau, vos tik grįžusi iš kelionės. Nusipirkau gabalėlį sūrio (valio, jo yra Lietuvoje!) ir susimaišiau dubenį sočių karštų salotų pietums iš visko, ką radau šaldytuve. Pasikepiau kelias riekeles sūrio ir – štai, kaip viskas paprasta! – netrukus gardžiai pietavau, mintimis vėl nuklysdama į kelionės prisiminimus.
Skonis: 10/10. Puikios, sočios, skanios salotos! O sūris – tiesiog tobulas, šypt.
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Kur radau? Pagal heinstirred.
Karštos salotos su kuskusu ir Halloumi sūriu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
250 g brokolių žiedynelių
1 morkos
1 svogūno
3 skiltelių česnako
500 g kuskuso kruopų
50 g špinatų lapelių
250 g vyšninių pomidorų
400 g Halloumi sūrio
Padažui:
1 citrinos nutarkuotos žievelės
1 citrinos sulčių
3 valg. š. alyvuogių aliejaus
ryšelio šviežių petražolių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite padažą. Nedideliame indelyje sumaišykite nutarkuotą citrinos žievelę, citrinos sultis, alyvuogių aliejų ir kapotas petražoles. Atidėkite į šalį.
2. Paruoškite salotas. Brokolį sulaužykite mažais žiedynėliais, morką supjaustykite riekelėmis. Išvirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės.
3. Kol brokoliai ir morkos verda, svogūnus ir česnakus susmulkinkite. Įkaitinkite keptuvėje šaukštą aliejaus ir kepinkite, kol suminkštės.
4. Kuskuso kruopas suberkite į didelį dubenį. Nupilkite 500 ml skysčio nuo išvirusių brokolių ir iš karto supilkite ant kuskuso kruopų. Uždenkite ir palikite pastovėti 5 minutes, kol išbrinks.
5. Nuo brokolių ir morkų nupilkite likusį skystį.
6. Išbrinkusias kuskuso kruopas išmaišykite šakute. Sumaišykite su brokoliais, morkomis, svogūnais ir česnakais, špinatų lapeliais ir perpus perpjautais vyšniniais pomidorais. Supilkite padažą ir dar kartą išmaišykite.
7. Sūrį supjaustykite riekelėmis. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir apkepkite sūrį iš abiejų pusių, kol gražiai paskrus.
8. Patiekite. Į lėkštes paskirstykite kuskuso salotas. Ant viršaus dėkite po keletą gabalėlių kepto sūrio. Patiekite nedelsiant.
10 komentarai
Visiškai man tinkantis patiekalas! 🙂 Tikrai gaminsiu!
Toma, džiaugiuosi, skanaus! 🙂
Mmmm, patys skaniausi produktai ir dar neragautas sūris. Būtinai reikės pasigaminti. Be to, laukiu nesulaukiu Blynų knygos :)))))
Akvile, labai labai rekomenduoju paragauti šio sūrio! Ir jis, ir šios salotos – nuostabios 🙂
Blynų knyga bus jau visai greitai! 🙂
Oi Asta, kad ir po kurio laiko, uzsukau suzaveta to surio, kurio vis tik Italijoje dar nesu uztikusi, o tiek Donna Hay receptu maciusi! Tavo derinys puikus, kvepiantis vasara ir atostogomis!
Ačiū, Gelmina! 🙂 Mielai prašom užsukti dažniau 😉
Looks wonderful!
Thank you, Hein! 🙂
Sveiki. Kur galima būtų įsigyti šio sūrio? Ačiū 🙂
Egle, aš perku „Prismoje” 🙂