Skonis: 9/10. Kartais pagaunu save sakydama „oi, ne, šito aš nemėgstu…” ir tuo pačiu metu galvodama: „o gal tik per retai ragauju?”. Taip ir su spanguolėm. Uogienės jų aš tikrai nemėgstu, tačiau kepiniuose – o gal?..
52 skanioms savaitėms paskelbus spanguolių savaitę, išdrįsau pamėginti. Ir gerai, kad išdrįsau, nes šiandien desertui valgiau išties puikaus skonio purų, dar šiek tiek šiltą, maloniai kvepiantį keksą. Saldų kepinį su trupučiuką maloniai karstelėjusiu įdaru.
Ir apie įdarą, pastaba: uogų aš dėjau šiek tiek mažiau, nes skleidžiant tuos sluoksnelius man pasirodė, kad jų ten, vaje, kiek daug, ir kad man jos visos kepant išburbuliuos, ir teks valgyt spanguoles su keksu, o ne keksą su spanguolėm 😀 Bet pasirodo, jos nėra tokios uogos-niekšės kaip kad mėlynės, pavyzdžiui, ir prapjovus kepinį, pagalvojau, kad galėjau sudėt ir visas.
Ir dar pagiriamasis žodis pačiam keksui – labai labai skanus! Drąsiai galima mėginti su įvairiausiais įdarais ir eksperimentuoti nuo… iki…, nes bent jau pats kekso pagrindas – tešla – tikrai nenuvils 🙂
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Whitney in Chicago
Keksas su spanguolėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 puodeliai (450 g) šviežių ar šaldytų (atšildytų) spanguolių
1 ¾ puodelio (350 g) cukraus
2 puodeliai (300 g) miltų
2 arb.š. kepimo miltelių
¾ arb.š. druskos
115 g sviesto, minkšto
2 dideli kiaušiniai
1 arb.š. valinės ekstrakto
½ puodelio (135 g) pieno
GAMINIMO EIGA
Įkaitinti orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Paruošti 25 x 11 cm. dydžio (ar panašaus) kepimo indą.
Sutrinti spanguoles su ½ puodelio cukraus iki vienosios masės. Supilti masę į kiaurasamtį ir nuvarvinti.
Sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir druską dubenyje. Suplakti sviestą ir likusius 1 ¼ puodelio cukraus, kol masė pabals ir taps puri, apie 3 minutes, Po vieną įmušti kiaušinius ir po kiekvieno gerai išplakti. Įmaišyti vanilės ekstraktą. Lėtai maišant per tris kartus supilti miltų mišinį ir pieną (miltai, pienas, miltai, pienas, miltai, pienas). Turime gauti gražią vientisą masę.
Trečdalį paruoštos tešlos supilti į kepimo indą. Tolygiai per visą plotą (tik paliekant po 1 cm. iš visų kepinio pusių) paskirstyti trintas spanguoles. Sudėti antrą trečdalį tešlos, tuomet – antrą pusę spanguolių. Galiausiai ant viršaus tolygiai paskleisti paskutinį trečdalį tešlos.
Kepti orkaitėje apie 50 – 60 minučių, kol gražiai parus, o medinis pagaliukas, įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, bus švarus. Šiek tiek atvėsinti ir patiekti šiltą ar kambario temperatūros. Galima prieš patiekiant apibarstyti cukraus pudra.
13 komentarai
vajei, koks grožis. taip ir norisi norisi 🙂 o dar tas ruožiokas įdaro, žavu.
beje, man labai patinka tavo paraštėje esantis „greitu metu ragausime” – taip ir tįsta seilė pagalvojus..
Keksas atrodo nuostabiai. Atrodo, net skonį jaučiu. Labai mėgstu spanguoles, gaila, kad tik viena šeimoje, tai dažniausiai valgau trintas su kokia koše. Bet jau pasižadėjau sudalyvauti šioje spanguolių savaitėje.
Jule, ačiū 🙂 Man tas ruoželis irgi visą grožį sukuria, toks… toooks 😀 O įrašus talpinti pagal „greitu metu ragausime” kažkaip dažnai vis nepavyksta, nors stengiuos 🙂
Forelle, žinoma, kad skubėk dalyvauti! O tokį keksą, kuris viens-du ir pasidaro, tai galima ir iš mažytės normos asmeniškai sau išsikepti, juk pasilepinti reikia 😉
labas, aš atsimenu, kad tavo senajame bloge buvo šokoladiniai obuolių-bulvių keksiukai, gal galėčiau gauti jų receptą?
rozmarine, prašom 😉
Šokoladiniai obuolių – bulvių keksiukai
100g sviesto
100g cukraus
100g virtų maltų bulvių
2 kiaušiniai
100g miltų
2 valg.š. pieno
2 valg.š. kakavos miltelių
1/2 arb.š. kepimo miltelių
2 valg.š. tiršto slyvų džemo
2 obuoliai
Sviestą išsukti su cukrumi. Sudėti virtas maltas bulves ir gerai išmaišyti. I masę supilti gerai išplaktus kiaušinius, suberti miltus, pieną, kakavą, kepimo miltelius ir viską išsukti iki vientisos masės. Suberti nuluptus kubeliais pjaustytus obuolius ir sudėti slyvų džemą. Lengvai išmaišyti.
Masę išdėlioti į keksiukų formeles (skirsčiau į 12 formelių, bet tokiam kiekiui tešlos truputį per mažai, dėčiau į 8-10 formelių) ir kepti 180 C orkaitėje 25 – 30 min.
Skanaus! 🙂
Labai ačiū 🙂
kepiau su netrintom spanguolėm vienąsyk, o kitąkart su rabarbarais: http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=579744&view=findpost&p=37693810.
ačiū už receptą, tikrai lengvas receptas, o ir variantų aug galima sugalvot 😉
Taip, Jurga, keksai yra dėkingi labai tuo, kad čia visko nuo-iki prisigalvot galima, o bazinis receptas ir bazinis skonis nesikeičia ir lieka labai skanūs :)) Tavo keksai atrodo puikiai! 😉
O jeigu dėti džiovintas spanguoles? Arba gal galėtumėte parekomenduoti kitą keksą, kur tiktų džiovintos spanguolės.
Loreta, džiovintų vaisių ir uogų visiškai nevalgau, tačiau juk keksas – labai dėkingas kepinys! Į kekso tešlą galima maišyti bet kokius norimus priedus, ir gausite vis kitokį keksą. Todėl drąsiai kad ir šį keksą galite kepti su džiovintomis spanguolėmis 🙂
SUPERINIS RECEPTAS! pagaminau iš sios tešlos 29 vnt keksiukų :p tobula!
Ieva, labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂