Keksas yra toks fantastiškas kepinys – net jei virtuvėje neturite praktiškai nieko, didelė tikimybė, kad keksiukus tikrai galite iškepti. Ir ne bet kokius, o labai skanius! Juk keletą kiaušinių, truputį miltų, sviesto, vieną ar kitą pieno produktą (pieno, jogurto ar pasukų) dažniausiai tikrai rastumėte, net jei kaip ir aš, mėgstate palaikyti kuo kuklesnes maisto produktų atsargas. Jei pavyko, belieka dar truputį išmonės ir durelių varstymo – raskite gabalėlį šokolado, džemo, uogų ar vaisių. Įmaišę į tešlą vieno ar kito, niekada neprašausite, priešingai – džiaugsitės vis kitokiais, tačiau visada puikiais, minkštais, puriais keksiukais.
Proporcijos čia, žinoma, svarbu. Puikiai žinau, kad yra žmonių, kurie, kepdami keksus ir keksiukus, pasitiki tik viena vienintele, šimtąkart patikrinta, formule. Aš nesu tokia griežta ir leidžiu sau šiokias tokias improvizacijas, atsižvelgiant į turimus produktus. Neturėdama pieno, imu indelį jogurto ar raugintų pasukų, ar kokosų pieno. Baltą cukrų be didelės sąžinės graužaties kartkartėm pakeičiu ruduoju, nes balto pas mus būna vis rečiau. Pritrūkus dvidešimčiai gramų sviesto, numoju į juos ranka. Tarp mūsų kalbant, esu ir aliejumi sviestą keitusi, kai paskutinę akimirką pasirodė, kad, velnias, ir vėl pamiršau nusipirkti. Žodžiu, net jei esate neatidi, užmarši, recepto nuosekliai negebanti laikytis virtuvės šefė, labai galimas daiktas, kad išsikepsite kuo puikiausius keksiukus. Gal reiktų nepamiršti tik štai ko – nepermaišykite tešlos.
Šis receptas, šiaip ar taip, tiesiog nuostabus. Jei niekas nekliudo, laikykitės tikslios receptūros ir keksiukai (ar keksas) bus nuos-ta-būs. Jei kažkas kliudo ir norėtųsi vieną ar kitą produktą pakeisti kitu, aš pati esu tą dariusi ne kartą – pirmyn. Šįkart kepiau su obuoliais, bet esu kepusi su uogomis, obuoliene, šokoladiniu lazdyno riešutų kremu (na, taip, nutela), šokolado gabalėliais ir tikriausiai dar kuo nors, ko dabar tiesiog neprisimenu. Gardumėlis!
Jei keptumėte keksą, naudokite maždaug 25×11 cm kepimo indą ir kepkite apie 50-60 minučių. Jei mielesni keksiukai, laikykitės žemiau recepte pateiktų nurodymų.
Šiuos keksiukus, tik iškeptus ir dar šiltus, dar pavasarį nešiausi pas draugę (o, kaip gerai turėti draugių, gyvenančių taip arti, jog keksiukai net nespėja visai atvėsti!). Mieloji, jei skaitai, noriu tik dar kartą pasakyti, kad tu esi absoliučiai fantastiškas pavyzdys, įkvepiantis motinystei! Jei štai čia ir dabar reikėtų įvardyti šaunios mamos vardą, jis būtų tavo. O tavo princesė – ką čia ir besakyti – tikra gražuolė ir fainuolė! Tikiuosi, kad dar ne kartą kepsiu ir keliausiu pas jus su glėbiu keksiukų!
Keksiukai su obuoliais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
115 g minkšto sviesto
1 stiklinė (200 g) cukraus
2 dideli kiaušiniai
2 stiklinės (280 g) miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
1 arb. š. vanilinio cukraus
½ puodelio (125 ml) pieno
420 g obuolių (nuluptų ir išpjautais sėklalizdžiais)
2 valg. š. rudojo cukraus
1 valg. š. malto cinamono
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Pasiruoškite keksiukų kepimo formą ir popierines formeles.
2. Minkštą sviestą išplakite su cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius ir išplakite. Supilkite pieną ir dar kartą išplakite.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir vanilinį cukrų. Mišinį suberkite į plakinį ir lengvai šaukštu išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
4. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite kubeliais. Sumaišykite su ruduoju cukrumi ir cinamonu. Lengvais judesiais įmaišykite į tešlą.
5. Į paruoštas keksiukų formeles dėkite po porą šaukštų paruoštos tešlos, užpildydami beveik pilnas formeles. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 18-20 minučių. Ar keksiukai iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įsmeigtas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
6. Atvėsinkite keksiukus ir patiekite. Arba mėgaukitės dar šiltais!
4 komentarai
O jei pagal tą patį receptą kepti keksiukus su nutela, gal reiktų mažiau cukraus?
Žinoma, Justina, jei kepsite keksiukus su nutela, drąsiai mažinkite cukraus kiekį – palikite jo pusę (taip dariau aš) ar net trečdalį (jei mėgstate tikrai nelabai saldžius desertus) 😉 Skanaus!
Labai skanūs ir greit pagaminami keksiukai!!! Nuo tada, kai praeitą rudenį čia užtikau šį receptą, jis tapo mano pagrindiniu pasirinkimu, kai norisi kažką greito ir skanaus pagaminti su obuoliais;-) Ačiū! 🙂
Ačiū! Labai smagu girdėt, džiaugiuosi! 🙂