Pagaliau atėjus baltai ir žvarbiai žiemai, mielai nė nosies galiuko nekiščiau iš šiltų namų. Iki saulei pakylant skendėčiau šiltuose pataluose, o vėliau, įsisupus į minkštą chalatą, tipenčiau į virtuvę plikytis didžiulio puodelio kavos su pienu. Gal net visą dieną neišlysčiau iš mielos pūkinės pižamos. Klausyčiausi muzikos, skaityčiau knygas, kepčiau pyragus. Niekur neskubėčiau ir mėgaučiausi kiekviena malonios tinginystės akimirka. Priėjusi prie lango ir atsukusi veidą saulei, užsimerkusi įsivaizduočiau, kad jau beveik pavasaris.
Realybė, savaime suprantama, yra ne visai tokia. Realybėje rytais skamba žadintuvas, tenka ristis iš lovos dar nė dorai neprabudus, o vėliau – atidaryti namų duris ir žengti į vis labiau stingdantį šaltį. Kad ir kaip norėčiau būti pozityviausias žmogus pasaulyje, atleiskit, žiemos pamilti man nepavyksta. Tiesiog per šalta. Bet aš nesiskundžiu, ne ne. Tiesiog labai labai tikiuosi, kad prasidėjusi sausio pabaigoje, ji netruks iki balandžio pabaigos.
O kol šalta ir, deja, ne mano galioje kažką pakeisti, ugdau savo pozityvumą toliau, ieškodama džiugių dalykų savo dienose. Lengviausia juos rasti savaitgaliais. Kažin, ar kas prieštarautų, kad išsimiegoti iki soties, o tuomet mėgautis ilgu rytu ir lėtais pusryčiais yra nuostabus malonumas. Tiems, kas mano taip pat, ir yra skirtas šis įrašas. Nes prieš akis, mielieji – dar viena puiki, skani, kvapni ir soti lėtų savaitgalio pusryčių idėja. Patikrinkite, ar turit visus reikiamus produktus – šeštadienis jau rytoj!
Skonis: 10/10. Pusiau košė, pusiau pyragas. Pats tas savaitgalio pusryčiams, kai norisi save palepinti ir rytą pradėti šiek tiek saldžiau nei įprastai.
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Kur radau? The Iron You
Kepta trijų grūdų dribsnių košė su obuoliais ir cinamonu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
3 dideli arba 4 vidutinio dydžio obuoliai
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto muskato
¼ arb. š. malto imbiero
1/8 arb. š. maltų gvazdikelių
1 ½ valg. š. medaus
50 g graikinių riešutų
1 ½ puodelio (180 g) trijų grūdų dribsnių
3 valg. š. (30 g) miltų
1 arb. š. cinamono
½ arb. š. malto muskato
½ arb. š. druskos
70 g sviesto
2 valg. š. medaus
GAMINIMO EIGA
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite arba sviestu ištepkite 16 cm skersmens kepimo indą.
Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis. Sudėkite į dubenį. Sumaišykite su maltu cinamonu, muskatu, imbieriu, gvazdikėliais, medumi ir smulkintais graikiniais riešutais. Stenkitės, kad visos obuolių skiltelės tolygiai pasidengtų prieskoniais ir medumi.
Paruoštas obuolių skilteles sudėkite į kepimo indą.
Kitame dubenyje sumaišykite trijų grūdų dribsnius, miltus, maltą cinamoną, muskatą ir druską. Nedideliame dubenėlyje iki vientisos masės išmaišykite tirpintą ir atvėsintą sviestą ir medų. Supilkite šį mišinį į dribsnius ir išmaišykite. Įsitikinkite, kad masė išsimaišė gerai – sausų ingredientų neturi likti.
Paruoštą dribsnių masę sudėkite į kepimo indą ant obuolių. Paviršių išlyginkite ir švelniai paspauskite delnais.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol obuoliai taps minkšti. Jei norite, apibarstykite milteliniu cukrumi ar apšlakstykite klevų sirupu.
Patiekite iš karto, dar šiltą. Skanaus!
11 komentarai
Dabar jau kasdien ateinu į „Saulėtą virtuvę” ir laukiu naujo įrašo. Man patinka ne tik Jūsų receptai, bet ir tos įžangos, visada įdomu paskaityt, o tai bloguose kuriuos mačiau, reta. Ir jei tik pavyks nusigauti iki parduotuvės, jau rytoj išbandysiu šį receptą. Beje kiek bandžiau įvairių receptų šeimai ir man pačiai Jūsų patys geriausi. 🙂
Toma, labai miela skaityti tokius žodžius, labai ačiū 🙂 Pasistengsiu ir ateityje pateisinti lūkesčius, kažkuo vis nustebinti ir suvilioti 🙂 Dar kartą ačiū!
Na, o jei pavyks nusigauti iki parduotuvės, labai nekantrauju išgirsti atsiliepimų apie košę 😉
Mm, ši atrodo itin viliojančiai. Mane kaskart nustebina neįprastos idėjos, atrodytų, paprastiems patiekalams. Kepta košė – super. 🙂 Būtinai bus išmėginta!
Donata, kai aš pirmą kartą išgirdau apie keptą košę, irgi tik antakį pakėliau 😀 Bet išbandžius pirmą kartą, iškart ji atrado vietą tarp mūsų savaitgalio pusryčių 🙂 Linkiu tikrai išmėginti ir laikau kumščius, kad patiktų ne mažiau nei mums! 🙂
mano stiliaus pusryciai; right down my alley, kaip sakoma;
Tikrai, Aušra? Kaip smagu; turim kažką bendro 🙂 Išsikepk vieną gražų savaitgalio rytą – manau, kad patiks. Paprasta labai, bet tuo ir žavu 🙂
uuoooj savaitgalio svajoniu pusryciai! Ech kad si Sauleta virtuve – butu kasryt mano virtuveje 😉 labai skaniai skamba! Butinai kada ismeginsiu pasilepinti tokiu gardumynu pusryciams
Labai ačiū! 🙂 Mielai visiems tokios košės prikepčiau, bet čia juk paprasta kaip du kart du, o ir greita labai; paskui tik reik palaukt, kol orkaitė savo darbą atliks 🙂 Linkiu išsikepti kuo greičiau! 😉
Mmmm… Kaip jaukiai! 🙂 Taip ir užuodžiu tą obuolių ir cinamono kvapą…
Saule, tikrai taip – tokie pusryčiai labai jaukūs… ir tą jaukumą susikurti visai paprasta 🙂
Vakar pabandziau, man asmeniskai, pernelyg saldi….