Kai pagalvoju, šie mano pietūs buvo vienas didelis nuotykis.
Visų pirma, penktadienį vos spėjau laiku išbėgti iš darbo, kad reikiamoje vietoje atsiimčiau savo užsakymą iš žaliais lapeliais išmarginto balto „Merkio šamo“ autobusiuko. Tada, kai jau atrodė, jog viskas gerai, spėsiu, papuoliau į beprotišką spūstį kelyje. Saulėtą penktadienį po darbų tikriausiai ne vienas dūmė link jūros; o aš tame pačiame kelyje dūmiau tik link savo šamo, bet labai jau nesėkmingai. Nuotaikai pradėjus bjurti (nespėsiu pasiimti nei užsakymo, nei į mylimiausią savo treniruotę nespėsiu!), ją gerokai pataisė netikėtai draugiškai nusiteikusi Merkio komanda: nieko, sako, va, vadovas kaip tik reikalų netoliese turi, palauks, viskas gerai! Ir iš tiesų palaukė, o aš, nors ir vėluodama, namo grįžau su maišeliu produktų. Šamas! Smidrai! Grikiai! Nors į treniruotę ir nespėjau, bet turėjau kuo džiaugtis. Na, tikrai, kaip dažnai tenka susidurti su tokiu maloniu aptarnavimu ir geranoriškumu? Tokiais dalykais būtina džiaugtis!
Bet tai dar ne viskas, ne. Šeštadienį turėjau paruošti fantastinius pietus: keptą šamą su smidrais ir bulvytėmis. Viskas būtų buvę nuostabu, jei ne mano išsiblaškymas. Štai mano patarimas iš patirties: neikite, mielieji, į balkoną, kuriame maloniai šviečia saulė, skaityti knygos, kol Jūsų orkaitėje kepa pietūs. Nes, žinote, ne visada laikas slenka labai lėtai. Kartais jis šuoliuoja. Kažkur pranyksta tiesiog per akimirką.
Kai pašokusi nulėkiau į virtuvę, viskas nebuvo taip ir blogai. Gal tik vargšams smidrams nepasisekė labiausiai – dar vienas knygos skyrius ir pietums būčiau valgiusi… nežinau, tikriausiai sumuštinį.
Bet viskas gerai, kas gerai baigiasi. Pietūs buvo labai gardūs. Tik siūlau pasimokyti iš mano klaidų ir būti atidesniems – tuomet pietūs bus ne tik gardūs, bet ir gražūs, šypt.
Skonis: 10/10. Bent jau aš visuomet labai gerai jaučiuosi tuomet, kai po pietų esu soti, bet tuo pačiu jaučiuosi lengva, neapsunkusi, energinga. Šie pietūs neabejotinai priklauso šiai kategorijai. Sveiki ir skanūs, lengvi ir sotūs tuo pačiu metu.
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Keptas šamas su smidrais ir bulvėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
8 gabalėlių šamo
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
300 g smidrų
3 skiltelių česnako
1 valg. š. aliejaus
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
3 bulvių
1 valg. š. aliejaus
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros. Pasiruoškite ir kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
2. Šamo gabalėlius įtrinkite druska ir pipirais. Išdėliokite ant paruoštos kepimo skardos.
3. Kietus sumedėjusius smidrų galus nulaužkite. Sudėkite į kepimo skardą. Apibarstykite išspaustomis česnako skiltelėmis, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite žiupsniu druskos ir pipirų.
4. Bulves gerai nušveiskite ir supjaustykite skiltelėmis. Sudėkite į kepimo skardą. Apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių. Patiekite iš karto.