Mažiau yra daugiau. Savo prieskonių lentynoje šią taisyklę išmokau gana seniai – turiu ne tokią ir didelę dėželę, kurioje telpa viskas, ko man dažniausiai pakanka. Šiuo metu tarp mano mylimiausių yra rūkytos ir kajeno paprikos, malti džiovinti česnakai, kuminas, džiovintos prieskoninės žolelės (čiobreliai, raudonėliai, bazilikai). Ir, žinoma, DRUSKA ir PIPIRAI. Be šių dviejų, nė žingsnio.
Kokybiški juodieji pipirai maistui suteikia daug daugiau skonio nei vien aštrumas. Štai, truputėlis nuogos tiesos: prieš maždaug metus „Santa Maria Lietuva“ man atsiuntė dovaną ir pasiūlė patyrinėti, kuo skiriasi įprasti pipirai (kuriuos dažniausiai ligi tol ir pirkdavau) nuo šviežiai grūstų „Tellicherry“ juodųjų pipirų. Tas skirtumas buvo TOKS akivaizdus, kad visus šiuos metus nebenaudojau jokių kitokių pipirų. Taip, „Tellicherry“ yra brangesni už daugelį, kuriuos rasite prekybos centro lentynose, bet taip pat jie yra vieni labiausiai vertinamų pasaulyje. Tiesiog yra dalykų, kuriuose kokybė nusveria kainą. Ypač, kai kalbame apie maistą.
„Tellicherry“ yra dideli, aromatingi ir pilni sodrių skonių bei poskonių juodieji pipirai. Jei kokius nors juoduosius pipirus būtų galima apibūdinti vienu žodžiu „kartūs“, čia toks verdiktas nei tiktų, nei būtų prasmingas. Man pačiai turbūt pritrūktų įgūdžių tiksliai įvardyti visoms skonio natoms, kurios atsiskleidžia šviežiai sumalus „Tellicherry“ pipirus, todėl persakysiu tai, ką sako gamintojai: čia juntami citrusinių vaisių, šviežios žolės, gėlių tonai bei malonus, šiltas medžio aromatas.
Man tai yra pipirai, tinkami visiems gyvenimo atvejams: ir ant skrebučio su avokadais, ir ant lėkštės spagečių su sviestu, ir į omletą, ir į troškinį, ir į šildančią sodraus skonio keptų pomidorų sriubą.
Kai ingredientai kokybiški, dažnai jų reikia visai nedaug. Tegyvuoja paprastumas!
Keptų pomidorų sriuba
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Keptiems pomidorams:
apie 1,5 kg pomidorų
2 svogūnų
1 česnako galvos
¼ stiklinės (60 ml) alyvuogių aliejaus
1 arb. š. druskos
½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Sriubai:
2 valg. š. sviesto
1 skardinės (400 g) smulkintų pomidorų
1 arb. š. džiovintų čiobrelių
1 arb. š. džiovintų raudonėlių
1 arb. š. džiovintų bazilikų
3-4 stiklinių (0,75-1 l) vištienos sultinio*
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Patiekti:
grietinės
duonos skrebučių
tarkuoto kietojo sūrio
šviežių prieskoninių žolelių
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Iškepkite pomidorus. Pomidorus perpjaukite per pusę, išpjaukite šerdis. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite stambiomis skiltelėmis. Česnako galvą perpjaukite per pusę.
3. Pomidorus, svogūnus ir česnakus sudėkite vienu sluoksniu į kepimo skardą. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir pipirais.
4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes.
5. Paruoškite sriubą. Puode ištirpinkite sviestą.
6. Supilkite konservuotus pomidorus ir daržoves iš kepimo skardos: keptus pomidorus, svogūnus, česnako skilteles (išspauskite jas iš sukepusių lukštų). Pagardinkite džiovintais čiobreliais, raudonėliais, bazilikais. Supilkite sultinį ir pagardinkite druska ir šviežiai grūstais pipirais pagal skonį.
7. Kaitinkite, kol užvirs. Tuomet sumažinkite ugnį ir atidengtame puode virkite dar apie 40-50 minučių, kol dalis skysčio nugaruos.
8. Nuimkite nuo ugnies ir sutrinkite rankiniu trintuvu iki visiškai vientisos tekstūros.
9. Patiekite sriubą su grietine, saujele duonos skrebučių ir trupučiu tarkuoto kietojo sūrio. Papuoškite šviežio baziliko lapeliais.
* priklausomai nuo to, skystesnės ar tirštesnės sriubos norite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Santa Maria Lietuva“.
#reklama #santamaria #santamarialietuva
Recepto įkvėpimas: Chelsea’s messy apron
2 komentarai
Nuostabiai skani pomidorų sriuba :)))
Ačiū, Jolita, džiaugiuosi, kad patiko! 🙂