Kibinai – tautinis mažos karaimų bendruomenės paveldas. Atkeliavę į mūsų šalį drauge su karaimais, sotūs, sultingi ir be galo gardūs kibinai greitai atrado vietą lietuvių virtuvėje. Autentišką avienos įdarą netruko papildyti didelis kitų variantų pasirinkimas: su kiauliena, su vištiena, su varške, daržovėmis, grybais, kopūstais ar net uogomis. Trapios sviestinės tešlos pyragėliai, papuošti dailia tešlos „pynute“, bus gardūs su įvairiausiais įdarais. Tačiau norėdami pažinti ir paragauti tikrojo karaimų kulinarinio paveldo, ieškokite kibinų su kapota aviena ir svogūnais.
Pagaminti kibinus namuose tikrai nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti. Priešingai – tai gana paprasta. Išminkykite sviestinę tešlą ir leiskite jai pailsėti šaldytuve. Tuo metu paruoškite ir sumaišykite visus produktus, skirtus įdarui. Išimta iš šaldytuvo, tešla bus minkšta, elastinga, visiškai nelipni ir labai lengvai kočiojama. Iš iškočiotos tešlos lakšto išspauskite apskritimus, ant kiekvieno jų dėkite po šaukštą įdaro. Sulenkite perpus, užspauskite kraštelius ir užsukite kraštelius. Ši tešlos „pynutė“ – kibinų išskirtinumas ir puošmena. Galiu patikinti – kuo daugiau kibinų gaminsite, tuo lygesnė, smulkesnė ir dailesnė ji pavyks.
PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI
- Tešlai naudokite šaltą sviestą ir minkykite ją greitai, neleisdami sviestui sušilti ir ištirpti. Šaltas sviestas tešlai suteiks trapumo.
- Stenkitės formuoti vienodo dydžio kibinus, kad šie keptų tolygiai ir iškeptų vienu metu.
- Formuodami kibinus, rūpestingai užspauskite ir užsukite kraštelius, kad kepant įdaro sultys neišbėgtų.
- Kibinus valgykite šiltus ar atvėsusius. Jei lieka kitai dienai, laikykite sandariame inde, kad tešla neapdžiūtų ir neišsausėtų.
- Kitą dieną kibinus galite atšviežinti, trumpai pašildydami orkaitėje.
Kibinai su varške – kur kas lengvesni už sočius kibinus, ruošiamus su mėsa (jautiena, jautiena, aviena ar pan.). Į varškę įmaišyti špinatai įdarui suteikia gaivumo, o tarkuotas kietasis sūris – pikantiškumo. Tokie kibinai tikrai patiks varškės kepinių gerbėjus – jie šiek tiek primena nesaldžius varškėčius ar varškės apkepą.
- Į varškės įdarą galite įmaišyti kepintų porų ar smulkintų saulėje džiovintų pomidorų.
- Įdarą gailite ruošti ne vien pikantišką, bet ir saldų – vietoje svogūnų, česnakų, špinatų ir sūrio, varškę pagardinkite žiupsniu cukraus.
- Kibinus labai kruopščiai užlankstykite ir užsukite, kad įdaras liktų viduje ir neišbėgtų.
Kibinai su varške ir špinatais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
3 ½ stiklinės (490 g) kvietinių miltų (550 C)
½ arb. š. druskos
200 g šalto sviesto
2 kiaušinių
½ stiklinės (125 g) riebios grietinės
Įdarui:
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 svogūno
2 skiltelių česnako
100 g špinatų
1 arb. š. druskos
1 arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
500 g varškės
70 g tarkuoto kietojo sūrio
1 kiaušinio
Aptepti:
1 kiaušinio
saujelės sezamų sėklų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską.
3. Sudėkite mažais gabalėliais supjaustytą ar burokine tarka sutarkuotą šaltą sviestą. Trinkite pirštais, kol neliks sausų miltų ir gausite trupinius.
4. Įmuškite kiaušinius, sudėkite grietinę.
5. Išmaišykite ir išminkykite minkštą, nelipnią, glotnios tekstūros tešlą.
6. Suvyniokite paruoštą tešlą į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 30-60 minučių.
7. Paruoškite įdarą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
8. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkintą svogūną ir smulkiai kapotas česnako skilteles ir kepkite, vis pamaišydami, kol suminkštės.
9. Suberkite pasmulkintus špinatų lapelius ir kepkite dar minutę, kol sukris. Pagardinkite druska ir pipirais, išmaišykite. Palikite atvėsti.
10. Sumaišykite varškę, tarkuotą kietąjį sūrį, kiaušinį ir atvėsintus keptus špinatus.
11. Suformuokite kibinus. Tešlą iškočiokite į maždaug 3-4 mm storio lakštą. Dubenėliu ar kitu turimu indu išspauskite maždaug 12 cm skersmens apskritimus.
12. Į kiekvieno apskritimo centrą dėkite po šaukštą paruošto įdaro.
13. Sulenkite tešlą, palikdami įdarą viduryje, ir užspauskite kraštelius.
14. Pirštais užsukite kraštelius, suformuodami banguotą „pynutę“.
15. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas ir viršaus ir apačios). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
16. Suformuotus kibinus perkelkite ant kepimo popieriaus, palikdami tarp jų kelių centimetrų tarpelius.
17. Kibinus aptepkite plaktu kiaušiniu, apiberkite trupučiu sezamų sėklų.
18. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol kibinų viršus taps gražiai auksinės spalvos, o įdaras bus pilnai iškepęs.
19. Patiekite kibinus dar šiltus ar atvėsintus.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.