Ar tradicijos, jas truputėlį pakeitus, lieka tradicijomis? Aš manau, kad tikrai taip. Todėl ir baltą mišrainę, be kurios neįsivaizduojamas mūsų (o tikriausiai, spėju, ir daugelio jūsų) švenčių stalas, galima dekonstruoti ir… perkonstruoti truputį kitaip.
Artėjant žiemos šventėms, „Daumantų“ mane pakvietė priimti baltos mišrainės iššūkį (#BaltosMišrainėsChallenge) ir, štai, – šįkart nebūsiu kukli, jį įveikti man pavyko daugiau nei puikiai. Mišrainė tokia gardi, kad ne tik jus raginu išbandyti, bet ir pati, matyt, greitu metu maišysiu iš naujo.
Bulvės, morkos, žirneliai, majonezas – baltos mišrainės klasika, kurių, kaip ir žodžių iš dainos, taip paprastai neišmesi. Bet bulvės ir morkos čia ne virtos, o pagardintos prieskoniais ir iki traškumo iškeptos orkaitėje. Šalia – čia pat, toje pačioje skardoje, kepta vištiena. Kad būtų gaiviau, po dosnią saują ridikėlių ir žaliųjų žirnelių (ne iš stiklainio, o iš šaldiklio!).
Padažui pasirinkau „Daumantų“ pusriebį majonezą su krapais, pagardintą natūralių krapų smulkintomis viršūnėlėmis. Įdomus faktas: gali būti, kad su šiuo majonezu maišytą baltą mišrainę valgiau ir vaikystėje, nes tai vienas pirmųjų „Daumantų“ majonezų, jau skaičiuojantis 22 gyvavimo metus! Šiai mišrainei sumaišiau jį perpus su graikišku jogurtu, o pikantiškumo pridėjau įmaišydama garstyčių ir žaliųjų citrinų sulčių.
Ar improvizuojat jūs, gamindami baltą mišrainę? Priimti tokį smagų iššūkį gali kiekvienas!
Kitokia balta mišrainė
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Vištienai:
300 g vištos krūtinėlės
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
2 česnako skiltelių
1 arb. š. druskos
1 arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
1 arb. š. maltos rūkytos paprikos
1 arb. š. džiovintų rozmarinų
1 arb. š. džiovintų čiobrelių
Keptoms daržovėms:
500 g mažų bulvyčių
2 morkų
3 valg. š. alyvuogių aliejaus
5 česnako skiltelių
1 valg. š. šviežių ar džiovintų kapotų čiobrelių
1 valg. š. šviežių ar džiovintų kapotų rozmarinų
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Mišrainei:
¼ raudonojo svogūno
5-7 ridikėlių
200 g žaliųjų žirnelių (šaldytų)
Padažui:
½ stiklinės (125 ml) „Daumantų“ pusriebio majonezo su krapais
½ stiklinės (125 ml) natūralaus jogurto
½ žaliosios citrinos sulčių
2 arb. š. garstyčių
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite vištieną. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros.
2. Vištieną nusausinkite. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir iš visų pusių įtrinkite smulkiai kapotais česnakais bei prieskoniais: druska, pipirais, rūkyta paprika, džiovintomis žolelėmis.
3. Palikite pailsėti, kol paruošite daržoves.
4. Paruoškite keptas daržoves. Morkytes nuskuskite, supjaustykite griežinėliais. Bulves nuplaukite ir gerai nušveiskite, perpjaukite į keturias dalis (skilteles). Suberkite daržoves į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Suberkite smulkiai kapotas česnako skilteles, prieskoniu ir gerai išmaišykite, kad visos bulvių skiltelės pasidengtų aliejaus ir prieskonių mišiniu.
5. Suberkite daržoves į kepimo skardą šalia vištienos.
6. Kepkite vištieną ir daržoves įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol daržovės bus minkštos, o vištiena – iškepusi (jos vidinė temperatūra turi pasiekti 72 ᵒC). Atvėsinkite.
7. Į lėkštes paskirstykite keptas bulvytes ir morkas, keptą kubeliais ar juostelėmis supjaustytą vištieną, žaliuosius žirnelius ir ridikėlius. Apiberkite smulkiai kapotais raudonaisiais svogūnais.
8. Padažui sumaišykite visus ingredientus. Dosniai apšlakstykite daržoves ir vištieną, ir patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Daumantų“.
#reklama #daumantu #BaltosMišrainėsChallenge