Laikas bėga. Laimė, kad yra dalykų, kurie bent trumpai akimirkai jį lyg ir sustabdo. Vaiko kvietimas sėsti ant grindų ir kartu pažaisti. Šeimos vakarienė prie bendro staltiese nukloto stalo. Nostalgiški vaikystės skoniai, pažadinantys glėbius prisiminimų.
Toks ir yra medaus tortas. Toks, kurio „iš akies“ gal ir neiškepsi (kad ir kokios stebukladarės bebūtų mamos!), bet gali iškepti iš širdies.
Tobulą medaus torto receptą jau prieš keletą metų radau sename mamos sąsiuvinyje; jo languotų puslapių kraštai pageltę, kai kuriuose iš jų – istorijas pasakojantys uogienės, šokolado ar sviesto pėdsakai. Bet receptai jame vien tie, kurie kvepia nerūpestinga vaikyste ir saldžiomis šeimos šventėmis. Šį tą pakoregavau, šį tą pridėjau nuo savęs, bet vis tiek – štai, klasika. Medaus tortas. Daug plonų meduolinės tešlos lakštelių, perteptų grietinės kremu, pagardintu lašeliu citrinos sulčių.
Produktų čia nereikia daug, o ir tie patys – visai paprasti. Bet čia pat reikėtų sau priminti amžiną tiesą: mažiau yra daugiau.
Daug nostalgiškų akimirkų kiekviename gabalėlyje. Daug prisiminimų. Daug mažų ir paprastų šeimos istorijų – kažkada buvusių ir tik šiandien kuriamų. Daug skonių – kažkada užrašytų senuose sąsiuviniuose, šiandien keliaujančių iš kartos į kartą.
Jei dar niekad nekepėte naminio medaus torto, galbūt jis galėtų tapti naujos jūsų šeimos istorijos pradžia? Galiu tik pašnibždėti, kad medumi ir šildančiais prieskoniais pagardintas tortas šventiniam Kalėdų stalui tiktų išties nuostabiai…
MAŽI PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI
MEDUOLINĖ TEŠLA. Minkydami tešlą torto lakštams, nepadauginkite miltų. Vienu šaukštu mažiau bus geriau nei vienu šaukštu per daug. Išminkyta tešla turėtų būti glotni ir labai minkšta; iš tokios iškepti torto lakštai bus minkšti ir puikiai sugers kremą, taigi ir pats tortas bus minkštas, drėgnas bei tirpstantis burnoje.
TEŠLOS BRANDINIMAS. Kad minkštą tešlą būtų lengviau iškočioti, leiskite jai apie valandą pailsėti šaldytuve. Per šį laiką miltai išbrinks ir iki tol labai minkšta tešla taps kiek tvirtesnė. Kočioti bus dar lengviau, jei dar prieš dėdami į šaldytuvą išminkytą tešlą padalysite į aštuonias lygias dalis ir kiekvieną jų suvyniosite į nedidelį gabalėlį maistinės plėvelės. Tokiu būdu vienu metu galėsite iš šaldytuvo išimti tik vieną gabalėlį tešlos, o kol jį kočiosite, likusi tešla neatšils.
KREMAS. Kiekviena šeima turi savo tobulojo medaus torto kremo receptą. Pagrindiniai variantai, matyt, yra trys: grietinės kremas, grietinėlės kremas ir grietinės-grietinėlės kremas:
• Jei renkatės ruošti kremą tik iš grietinės, turėtumėte būti įsitikinę, kad ji yra tikrai kokybiška, labai riebi ir tvirta – liesesnė (skystesnė) grietinė gali tiesiog išbėgti pro kraštus. Galite naudoti šiek tiek želatinos, jei norite būti visiškai ramūs, bet ne per daug – medaus torto kremas turi būti minkštas, jis turi įsigerti į meduolinės tešlos lakštus.
• Plaktos grietinėlės kremas visada yra minkštas, purus ir puikiai laiko savo formą, tačiau gali pasirodyti kiek per lengvas intensyvaus skonio ir tvirtos tekstūros meduoliniams torto lakštams.
• Grietinės-grietinėlės kremas, kurį dažniausiai renkuosi ir aš pati, yra nepriekaištingas. Grietinė ir citrinų sultys kremui suteikia malonaus rūgštumo ir gaivumo, tuo tarpu iki standžių putų išplakta grietinėlė užtikrina, kad kremas bus pakankami tirštas, kad puikiai užpildytų tarpelius tarp torto lakštelių, bet tuo pačiu pakankamai skystas, kad į juos susigertų ir suminkštintų.
TORTO SURINKIMAS. Maža gudrybė, norint paprasčiau surinkti dailios formos tortą – apjuoskite jį kepimo formos borteliais (atsegamu „žiedu“). Kai tortas visiškai sustings šaldytuve, prieš jį puošdami ir patiekdami, atsargiai apipjaukite aplink plonu aštriu peiliu, „žiedą“ atsegite ir nukelkite. Tokiu būdu tortas bus idealiai taisyklingos formos. Dar viena gudrybė – torto lakštus sluoksniuokite apatine dalimi (ta, kuri buvo prikibusi prie kepimo popieriaus) į viršų. Lakštai bus lygesni, tiesesni, neišgaubti.
TORTO LAIKYMAS. Bus puiku, jei tortą susluoksniuosite likus bent parai iki patiekimo. Jei bus likusios dvi paros – viskas gerai, šis tortas su kiekviena diena tampa vis gardesnis, brandesnis, sodresnis. Kita vertus, svarbu nepamiršti ir produktų galiojimo laiko – atkreipkite dėmesį, ypač rinkdamiesi pieno produktus kremui.
SKANIAUSI PAPUOŠIMAI. Puošti medaus tortą likusiais torto lakštų trupiniais – tai klasika! Nors puošti iš tiesų galite visiškai bet kaip, aš visada tikiu, kad geriausi yra skanūs valgomi papuošimai.
Klasikinis medaus tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Lakštams:
100 g sviesto
100 g natūralaus medaus
1 stiklinės (200 g) rudojo cukraus
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto muskato
½ arb. š. maltų kvapiųjų pipirų
¼ arb. š. maltų gvazdikėlių
3 didelių kiaušinių
4 – 4 ½ stiklinės (560 – 630 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnio druskos
Kremui:
1 litro riebios grietinės (30-40 proc. riebumo)
1 puodelis (200 g) cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 citrinos nutarkuotos žievelės
2 valg. š. citrinos sulčių
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc. riebumo)
Papuošimui:
šviežių rozmarinų šakelių
šviežių šalavijų lapelių
šviežių spanguolių
GAMINIMO EIGA
1. Pasiruoškite tešlos lakštus. Į vidutinio dydžio puodą sudėkite sviestą, medų, suberkite rudąjį cukrų, maltą cinamoną, muskatą, kvapiuosius pipirus ir gvazdikėlius. Maišydami kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol sviestas ir cukrus ištirps ir gausite vientisą masę. Nuimkite puodą nuo ugnies ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.
2. Į atvėsusią masę įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite elektriniu plaktuvu.
3. Kitame dubenyje sumaišykite 4 puodelius miltų, kepimo miltelius ir žiupsnį druskos. Suberkite mišinį į plakinį ir išmaišykite. Jei matote, kad tešla per minkšta, įberkite dar miltų. Išminkykite glotnią, minkštą tešlą.
4. Padalinkite tešlą į aštuonias lygias dalis ir kiekvieną jų suvyniokite į lakštelį maistinės plėvelės. Palaikykite šaldytuve apie valandą.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Pasiruoškite aštuonis kepimo popieriaus lakštus, ant kurių pieštuku nusibrėžkite 23 cm skersmens apskritimus.
6. Iš šaldytuvo imkite po vieną gabalėlį tešlos. Išvyniokite iš maistinės plėvelės, dėkite ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus lakšto, apiberkite trupučiu miltų ir iškočiokite iki reikiamo dydžio (iškočioti tešlą turite labai plonai). Subadykite ją šakute, kad kepant tešlos lakštas nesideformuotų.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 4-5 minutes. Iš karto, vos tik išėmę lakštą, išpjaukite iš jo 22 cm skersmens apkritimą (ant viršaus dėkite kepimo indo bortelius ir apipjaukite pagal jų kraštinę). Nupjautus kraštelius panaudosite torto papuošimui.
8. Iškepę visus lakštus, atidėkite į šalį, kol visiškai atvės.
9. Paruoškite kremą. Pasiruoškite visus reikiamus ingredientus.
10. Į dubenį sudėkite grietinę, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, nutarkuotas citrinos žieveles ir supilkite citrinos sultis. Išplakite elektriniu plaktuvu.
11. Atskirame dubenyje iki standžių putų išplakite šaltą grietinėlę. Lengvais judesiais įmaišykite ją į grietinę. Turite gauti tirštą kremą; perbraukus per jo paviršių pirštu, turėtų likti griovelis.
12. Surinkite tortą. Pirmąjį lakštą dėkite ant lygios lėkštės ar padėklo – dėkite taip, kad pusė, lietusi kepimo popierių, būtų viršuje; taip tortas bus lygesnis. Apjuoskite torto formos borteliu, kuris leis tortui sustingti norimos formos. Ant torto lakšto paskirstykite maždaug aštuntadalį paruošto kremo. Dėkite ant jo antrą torto lakštą, lengvai paspauskite delnais. Vėl tepkite dar aštuntadalį kremo. Taip susluoksniuokite visus torto lakštus, kol paskutinį aštuntąjį torto lakštą aptepsite paskutine dalimi kremo.
13. Suteptą tortą uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve per naktį ar net visą parą, kad tortas pailsėtų, kremas susigertų į biskvitus, šie taptų minkštesnis, o visas torto skonis – labiau subalansuotas, subrandintas.
14. Papuoškite tortą. Sustingusį tortą išimkite iš šaldytuvo. Aštriu peiliu apipjaukite aplink tortą ir atsargiai nuimkite bortelį.
15. Likusius biskvito gabalėlius maisto smulkintuvu sutrupinkite iki smulkių trupinių.
16. Biskvito trupiniais padenkite torto kraštus ir viršų. papuoškite šviežių rozmarinų šakelėmis, šalavijų lapeliais ir šviežiomis spanguolėmis.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.
30 komentarai
Sveiki, pyragas atrodo nuostabiai! Labai noriu issikepti, tik gal galetumete pasakyti is kiek dauginti produktus 26cm skardai? 🙂
Vaida, ačiū! 🙂 Visų ingredientų kiekius didinčiau proporcingai, daugindama iš 1,2 🙂
Pirmą kartą gyvenime bandžiau gaminti klasikinį medaus tortą! Ir pavyko puikiai! Ačiū už aiškiau negu aiškų receptą ir patarimus!
Jekaterina, labai ačiū! Džiaugiuosi 🙂
Ką tik paragavau „subrendusio” torto – pasakiškai skanus! Tačiau, mano meduolis po kepimo labai nusviesėjo. Ką galėjau padaryti ne taip?
Auguste, džiaugiuosi, kad tortas patiko! 🙂 Šviesesni meduoliniai lakštai gali būti dėl daug priežasčių: gal jūsų medus buvo šviesesnis, gal kiaušinių tryniai šviesesni, ką jau kalbėti apie tai, kad rudojo cukraus labai skirtingo tamsumo būna 🙂
Labas, Asta! Ar prieš sumontuojant tortą, galima lakštus išsikepti iš vakaro? Ar jiems nieko neatsitiks per naktį?
Sveiki, Iveta, tikrai galite, aš pati dažniausiai irgi taip darau – išsikepu lakštus iš vakaro 🙂
Sveiki, ar imanoma isgelbeti krema? kartu supyliau grietine su grietinele ir niekaip jis man nesutirsteja plakant 🙁
Gal galite išduoti paslaptį kur pirkote formos borteli, kuri Jūs naudojate? Ačiū.
Žinoma, pirkau „Arevitos įrangos” parduotuvėje „Kepėjas” Kaune, bet jau prieš daug, daug metų 🙂
Ar galeciau apsieiti be gvazdikeliu? Ir kas yra kvapieji pipirai, imbieras? Aciu
Egle, žinoma, gvazdikėlių galite nedėti. O kvapieji pipirai, imbierai yra prieskoniai, ieškokite jų tarp visų maltų prieskonių 🙂
Super, fantastiškas tortas! Kepiau Naujiems metams, gavosi tobulai! Ačiū, kad esate!
Rasa, ačiū Jums, kad pasitikite ir gaminate! 🙂
Pirma karta dariau medaus tortuka, gavosi puikiai, labai skanu. Recepto eiga išdėstyta ir paaiškinta labai aiskiai!
Kristina, gera girdėti, ačiū! 🙂
Super skanus tortas! Gaminau pagal kitą receptą ir nesigavo, o pagal jūsų viskas puikiai 🙂
Vyras buvo devintam danguj! Ačiū, kad esat ir dalinatės skaniaisiais receptais 🙂
Sveiki, tortas gavosi puikiai. Skonis neapsakomas, visiškai kaip močiutės. Tortas reikalauja laiko, bet yra lengvai padaromas ir tikrai nesigailiu pabandžius. ;))
Elze, gera skaityti tokius puikius įspūdžius ir atsiliepimus, labai ačiū! 🙂
Oi labai labai skanus, kepiau ne kartą pagal jūsų receptą 😊 bet žinot, turiu šeimoje nevalgančių medaus, tai kelis kartus medų pakeičiau klevų sirupu. Nežinau, ar būtent klevų sirupas turėjo įtakos, kad man cukrus neištirpo, ar kas, bet vėliau, plakant masę su kiaušiniais, tas cukrus ištirpo. Ir žinot ką? Man net su klevų sirupu buvo skanesnis 😃
Pirmą kartą kepiau tortą, oi koks skanus pavyoko. Labai geras receptas.
Tobulas tortas. Visada gaunasi labai skanus ir sulaukia daug komplimentų 🙂
Tiek į lakštus (čia juk medus dar dedasi), tiek į kremą beprotiškai daug dedasi cukraus? 🙂 Ar tikrai tiek daug reik? 🙂
Sveiki ar krema reikia is karto tepti ji suplakus ar galima ir veliau?
Sveiki, labai rekomenduoju tepti iš karto.
Sveiki ar tesla Gali ilgiau buti saldytuve nei viena valanda? Aciu is karto 🙂
Sveiki, Gintare, tikrai gali 🙂 Jei bus pernelyg sušalusi kočioti, tiesiog palaikykite šiek tiek kambario temperatūroje. Skanaus torto! 💛
Jūsų receptas pasiekė ir mane Kanadoje. Visos torto ruošos detalės aiškios, o nuotraukos padeda geriau suprasti ką daryti. Dėkoju už recepto pasidalinimą. Žadu kepti atšvęsti draugės gimtadienį vasario mėnesį.
Ar būtini tie visi prieskoniai? Gvazdikelis neduod meduoliu skonio tortui?