Pamenat, visai neseniai kalbėjau apie paprastumą? Atrodo, jis niekur nenori išeiti iš mano minčių ir kasdienybės. Aš džiaugiuosi, nes tai atneša gerų dalykų. Namuose mažėja nereikalingų daiktų. Kalendoriuje darbai nugula į tvarkingesnes ir labiau apgalvotas eilutes. Iš naujo atrandu kasdienybės balansą, kurį buvau išbarsčiusi bereikalingame skubėjime. O tas balansas pamažu atneša ramybę.
Laukiu, kol pavyks išgryninti ir ilgalaikius tikslus bei svajones. Rodos, turiu jų su kaupu, bet kai paprašau savęs įvardyti garsiai – atsakymas taip ir neateina. Ne, meluoju. Ateina dešimtys atsakymų, bet man taip nei tinka, nei patinka. Prioritetai, – štai ko iš savęs tikiuosi. Nuo mažmožių iki viso gyvenimo planų; kad ir kaip kartais bebūtų sunku juos sudėlioti.
O kol laukiu, mėgaujuosi mažomis smulkmenomis. Net tokiomis paprastomis kaip… pusryčiai.
Nuo tada, kai išdaviau košę pusryčiams kiekvieną mielą rytą (apie tai rašiau čia), traškius dribsnius kepu dar dažniau. Šiaip jau, reikia sutikti, granola neturi recepto – kaskart ji gali būti kitokia: kaskart galite įberti kažką naujo ar kažko įprasto neįberti. Tai vienas tų dalykų, kuriems net virtuvinių svarstyklių nelabai reikia, o jas naudoti aš labai mėgstu. Todėl ir šitą receptą užrašiau toli gražu ne iš karto – tik kepdama gal ketvirtą ar penktą kartą galiausiai į dubenį viską subėriau tiksliau nei „iš akies“.
Šiuose traškiuose dribsniuose labiausiai mėgstu štai ką:
1. Kokosų drožles. Svarbiausia jas įmaišyti granolai bebaigiant kepti, kad jos nesuskrustų per daug, kad neprarastų savo malonaus saldumo.
2. Migdolus. Supratau, kad bent man būtent kepinti migdolai skaniausiai suskamba traškiuose dribsniuose.
3. Cinamoną. Tas jaukumas, kai kvepia visi namai! Be to, cinamono ir migdolų derinys tiesiog puikus, ar galėtų kas paprieštarauti?
4. Klevų sirupą. Žinoma, galite keisti medumi (aš labai ilgą laiką granolą tik su medumi ir tekepdavau), bet klevų sirupo skonis mažiau specifinis, ne toks intensyvus, o šis jo kiekis yra pats tas. Ne per saldu ir ne per prėska.
5. Šaltyje džiovintas uogas ir vaisius. Šiek tiek saldumo, šiek tiek rūgštumo – priklauso nuo to, kokius vaisius ir uogas pasirinksite. Aš dažniausiai beriu po saujelę visko, ką savo skanėstų lentynėlėje turi Joris – šįkart tai buvo „Supergarden“ avietės, braškės, gervuogės, bananai ir mangai.
Dar keletas dalykų, kurių nederėtų pamiršti kepant traškius dribsnius: kepkite juos žemesnėje temperatūroje, nepamirškite vis pamaišyti, kad keptų kuo tolygiau, tuomet leiskite atvėsti ir būtinai laikykite labai sandariame inde, kad nesudrėktų ir nesuminkštėtų.
Kaip ir receptų variantų milijonas, taip ir pateikimo būdų – milijonas ir vienas. Mes dažniausiai valgome labai paprastai, su tirštu graikišku jogurtu. Ne veltui šį įrašą ir pradėjau nuo paprastumo. Nes ir šis receptas, nes ir ši pusryčių idėja yra būtent tokia. Labai paprasta, labai skanu!
Kokosinė granola su uogomis ir vaisiais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
3 stiklinių (300 g) stambių pilno grūdo avižinių dribsnių
1 stiklinės (140 g) migdolų
1 arb. š. malto cinamono
žiupsnio druskos
½ arb. š. vanilinio cukraus
1/3 stiklinės (70 g) kokosų aliejaus
1/3 stiklinės (100 g) klevų sirupo
1 stiklinės (100 g) kokosų drožlių
1 stiklinės šaltyje džiovintų „Supergarden“ uogų ir vaisių (aviečių, braškių, gervuogių, bananų, mangų, kt.)
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, kapotus migdolus, cinamoną, druską ir vanilinį cukrų.
3. Į nedidelį puodą sudėkite kokosų aliejų ir klevų sirupą. Pašildykite virš silpnos ugnies maišydami tol, kol gausite visiškai vientisą masę. Ją iš karto supilkite į dubenį su sausų produktų mišiniu ir gerai išmaišykite, kad sirupas pasiskirstytų kuo tolygiau.
4. Paruoštą granolą suberkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, paskleiskite vienu plonu sluoksniu.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 20 minučių, tuomet skardą išimkite iš orkaitės. Traškus dribsnius pamaišykite ir įmaišykite į juos kokosų drožles. Grąžinkite kepimo skardą į orkaitę ir kepkite dar 5-7 minutes, kol dribsniai bus gražiai auksinės spalvos. Stebėkite, kad kokosų drožlės neperkeptų.
6. Leiskite traškiems dribsniams atvėsti, tuomet įmaišykite į juos šaltyje džiovintas uogos.
7. Laikykite sandariame inde iki 3-4 savaičių. Patiekite su graikišku jogurtu, chia pudingu, pienu ar naudokite sluoksniuotiems kreminio sūrio desertams gardinti.
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su SUPERGARDEN.
2 komentarai
Sveiki, klausiu jūsų dėl kokosinės granolos su uogomis ir vaisiais. ar būtina dėti klevų sirupą? ar galima kažkuo kitu jį pakeisti? nes specialiai kai jo nenaudoju pirkti, nelabai apsimoka
Sveiki, Vilte, klevų sirupą galite keisti ir kitu saldikliu: agavų sirupu, datulių sirupu ar tiesiog medumi 🙂