Lėtai skaičiuoju pirmas vasaros dienas, gaudau kiekvieną saulės spindulį ir žadu sau didelius dalykus: mėgautis, išjausti, pabūti dabar. Žinau, kad tie trys mėnesiai, kaip ir kasmet, bus skaudžiai per trumpi. Daug kartų rugpjūčio pabaigoje savęs klausiau: „kur prapuolė vasara?!“. Šiais metais norėčiau kad ji būtų tokia, jog beliktų su šypsena atsidusti: „o, kokia visko pilna buvo vasara!“.
Net jei atostogos bus tik Lietuvoje ir aplink ją. Net jei keliauti teks tik knygų puslapiais, filmais ir nuotraukose užfiksuotais kažin kada buvusių kelionių prisiminimais. Net jei saulė dažniau švies lėkštėje nei danguje. Lėkštėje, beje, ji gali šviesti kasdien!
Panna cotta (panakota) yra vienas tų desertų, kurių kažkada nemenkai bijojau – man atrodė, kad ją paruošti ne juokais sudėtinga ir gal verčiau „kitą kartą“ nei „čia ir dabar“. Kai galiausiai suteikiau sau progą įrodyti, jog sugebėsiu, beliko gūžtelėti pečiais – neįsivaizduoju, iš kur kartais mintyse gimsta tokios keistos baimės. Tai – vienas paprasčiausiai ir greičiausiai paruošiamų desertų. Ką jau bekalbėti, kad tai yra nuostabiai skanus desertas!
Man norėjosi, kad šįkart panakota būtų lengva, gaivi, vasariška ir saulėta. Tokia ir yra: kokosinė panakota yra švelniai saldi, o mangų sluoksnis suteikia ir pliūpsnį saulės, ir malonaus gaivumo. Nepamirškite žaliosios citrinos sulčių – tai vos vienas ingredientas, bet šios sultys čia tinka puikiai – ir papildo, ir atskleidžia saldų, tropinį mangų skonį.
Kokosinė panakota (panna cotta) su mangais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Mangų sluoksniui:
1 didelio mango (1 stiklinės trintų mangų, apie 350 g)
½ žaliosios citrinos sulčių
1 stiklinės (250 ml) apelsinų sulčių
2 arb. š. (7 g) želatinos
Panakotai:
4 valg. š. (40 ml) vandens
2 ½ arb. š. (10 g) želatinos
2 skardinių (800 ml) kokosų pieno
3-4 valg. š. agavų sirupo (ar medaus, klevų sirupo)
1 arb. š. vanilės ekstrakto
žiupsnio druskos
Papuošti:
aviečių
pistacijų riešutų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite mangų sluoksnį. Mango odelę nulupkite, išimkite kauliuką ir sutrinkite iki vientisos tyrės su žaliosios citrinos sultimis.
2. Į nedidelį puodą supilkite sultis, suberkite želatinos miltelius. Išmaišykite ir palikite pastovėti apie 10 minučių, kol želatina išbrinks.
3. Želatinai išbrinkus, kaitinkite virš lėtos ugnies vis maišydami, kol želatina ištirps. Neleiskite užvirti!
4. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite mangų tyrę. Paskirstykite į stiklines. Leiskite atvėsti iki kambario temperatūros, tuomet palaikykite šaldytuve apie 2 valandas, kol sustings.
5. Paruoškite panakotos sluoksnį. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį ir užpilkite vandeniu. Atidėkite į šalį dešimčiai minučių, kol išbrinks.
6. Į puodą supilkite kokosų pieną, agavų sirupą, vanilės ekstraktą ir žiupsnį druskos. Kaitinkite virš mažos ugnies, kol mišinys taps karštas, bet neužvirs. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite išbrinkusią želatiną, kol ji ištirps.
7. Paruoštą kremą supilstykite į stiklines ant sustingusio mangų sluoksnio. Atvėsinkite, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 2 valandas, kol sustings.
8. Patiekite. Papuoškite avietėmis, smulkintais pistacijų riešutais ir patiekite.
5 komentarai
Sveiki,
Kuom būtų galima pakeisti mangą? 🙂
Aiste, galite vietoje mangų sluoksnio ruošti savo mėgstamų uogų/vaisių sluoksnį – iš esmės tai labai lengvai savo skoniui pritaikomas receptas, negaliu pasakyti, kuo konkrečiu galite pakeisti; rinkitės pagal savo skonį 🙂
Ar galima želatiną pakeisti agaru?
Aiste, tikrai galima, tik proporcijų tiksliai nežinau – reikėtų paieškoti internete, koks yra agaro ir želatinos santykis 🙂
Puikus desertas. Mango dėjau kiek daugiau, nes tiesiog perteklius buvo. Bet tobulas skonis. Paprasta paruošti ir labai skanu valgyti🤭