Niekam ne paslaptis: su miltais aš draugauju puikiai, jie sėkmingai telpa į mano subjektyvų subalansuotos mitybos suvokimą. Žinau, kad šiuo klausimu nesu populiari, bet kartais pagaunu save nuoširdžiai abejojančią, ar kepiniai be glitimo yra daugiau sveikatos, ar mados reikalas? Turiu draugę, kuri mane patikintų – sveikatos! Ji sakytų, net jei toleruojate glitimą, vis tiek kur kas sveikiau jo atsisakyti; ir ji tai žino iš patirties. Tą patį paantrintų net kelios knygos, kurių aš bent vieną tikrai perskaičiau. Ir aš tikiu; tikiu ir savo drauge, ir knygomis. Bet iš tiesų klausiu savęs kitko: ar tikrai norėdami būti sveikesni daugelis ieško beglitimių pyragų kepyklėlių meniu? O gal jie nori būti tiesiog madingi?
Apie madas pradėjau rašyti ne šiaip sau – kai sugalvojau iškepti šių keksiukų, šitas žodis man pirmasis ėmė suktis mintyse. Pamaniau, kad jie turėtų būti labai madingi. Vardinam iš eilės: jie be glitimo, be rafinuoto cukraus, gausūs sveikųjų riebalų (avokadai!) ir super maisto (bolivinė balanda!).
Jei dėl madingumo neabejojau, gal šiek tiek nerimavau dėl skonio. Vis tik ir aš, ir mano šeima yra klasikinių kepinių – duokit šen baltus miltus! – gerbėjai. Dabar, kai visi keksiukai jau suvalgyti ir beliko tuščias padėklas, manau, surasčiau drąsos lažintis, kad neįspėtumėt, kokie gi tie slaptieji ingredientai. O ir visai nenorėtumėt spėliot. Nes kai valgai kažką labai skanaus, tik tiek ir terūpi – KAIP SKANU!
Madinga? Sveikatai naudinga? Be glitimo? Su maistingomis ir super maistu ne veltui tituluojamomis bolivinių balandų sėklomis vietoje įprastų miltų? Žinoma, visa tai labai svarbu. Bet kai tylos ir ramybės pilnuose namuose plikiausi puodelį kavos, lukštenau iš popierėlio keksiuką ir suvalgiau jį iki paskutinio trupinėlio, labiausiai man rūpėjo vienintelis dalykas. Taip, nujaučiat teisingai, – KAIP SKANU!
Keksiukai minkšti, labai drėgni, puikios tekstūros, nuostabiai laiko savo formą (netrupa ir nebyra), maloniai saldūs ir nuo kokosų žiedų cukraus, ir nuo kokoso drožlių. Kremas – avokadų ir kakavos kremas! – purus ir tobulai švelnios tekstūros, saldus ir sodriai kakavinis. Jei nuoširdžiai, nė iš tolo nesitikėjau, kad keksiukai bus tokie puikūs, o pasirodo štai kaip – jie verti ne dešimties, o viso šimto balų! Ir jei jums atrodo, kad galbūt aš sutirštinu spalvas ar juos pervertinu, pažadu, taip nėra. Tikrai, jie fantastiški!
Gali būti kiek netikėta, bet už keksiukų atradimą turiu dėkoti savo draugams „GLOBUS“. Tai jie, atsiuntę man dėžutę su naująja savo produktų linija „Vital“, paskatino pasukti galvą, ką čia pagaminus. Ten buvo keturi visai nauji produktai: speltų grūdai, sojų pupelės, daržovių mišinys su spelta grūdais ir mano labai mylimos bolivinės balandos sėklos. Ir kiek turi būti žmogus išbadėjęs saldumynų, jei toji skardinė su bolivine balanda man pakuždėjo į ausį mintį apie keksiukus?!
Smulkmena, tačiau labai svarbi (ypač taupantiems kiekvieną brangią minutę), – „GLOBUS Vital“ bolivinės balandos sėklos skardinėje jau yra paruoštos naudojimui. Jų nereikia nei virti, nei brinkinti; tiesiog atidaryti skardinę ir naudoti – salotoms ar keksiukams, čia jau kitas klausimas, šypt.
Naudokit keksiukams, prašau, prašau, prašau! Pamatysit, bus nesvietiškai SKANU!
Kokosiniai bolivinės balandos keksiukai su kakaviniu avokadų kremu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Keksiukams:
300 g virtų bolivinės balandos sėklų (arba 2 skardinių „GLOBUS Vital“ bolivinės balandos)
¼ (60 ml) stiklinės kokosų pieno
4 didelių kiaušinių
100 g tirpinto sviesto
¼ stiklinės (60 ml) tirpinto kokosų aliejaus
1 stiklinės (150 g) kokosų žiedų cukraus
1 stiklinės (100 g) kokosų drožlių
1 ½ arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. sodos
½ arb. š. druskos
Kremui:
2 didelių gerai prinokusių avokadų
½ stiklinės (65 g) kakavos miltelių
½ stiklinės (160 g) klevų sirupo
2 valg. š. tirpinto kokosų aliejaus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Pasiruoškite keksiukų kepimo formeles.
2. Paruoškite keksiukus. Virtas bolivinės balandos sėklas, kokosų pieną, kiaušinius, tirpintą atvėsintą sviestą ir kokosų aliejų sudėkite į maisto smulkintuvą. Smulkinkite apie minutę, kol gausite visiškai vientisą masę.
3. Kitame dubenyje sumaišykite kokosų žiedų cukrų, kokosų drožles, kepimo miltelius, sodą ir druską. Į šį dubenį supilkite sutrintą masę ir išmaišykite, kol neliks sausų produktų.
4. Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, užpildydami jas beveik pilnas.
5. Kepkite 25-28 minutes. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti apie 20-30 minučių keksiukų kepimo formoje, tik tuomet juos atsargiai išimkite.
6. Kol keksiukai vėsta, paruoškite kremą. Avokadus sudėkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki visiškai vientisos masės. Sudėkite visus likusius kremo ingredientus ir toliau smulkinkite, kol paruošite tirštą vientisos masės kremą.
7. Sudėkite paruoštą kremą į konditerinį maišelį, sandariai užsukite ir palaikykite šaldytuve 20-30 minučių.
8. Keksiukams atvėsus, dekoruokite juos šaldytuve atvėsintu kremu. Apibarstykite žiupsneliu kokosų drožlių ir patiekite.
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „GLOBUS“.
Naujuosiu „GLOBUS Vital“ produktus galite rasti prekybos centruose Rimi, Maxima, ir net Barbora jums juos gali atvežti tiesiai į namus.
Recepto šaltinis: Brewing Happiness
2 komentarai
Sveiki 🙂
Ar tešla turi gautis skystoka?
Vaida, tešla vidutinio tirštumo – nėra labai tiršta, bet nėra ir labai skysta. Tikiuosi, kad keksiukai sėkmingai pavyko 🙂