Kepiau šį trupiniuotį birželio pradžioje, Tėčio dienai. Skanių šviežių braškių tądien rasti nepavyko, todėl traukiau atsargas iš šaldiklio – bet dabar, kai braškių sezonas jau įsibėgėjo, drąsiai kepkite su šviežiomis. Nebent jos tokios gardžios, kad kepiniams tiesiog nelieka. Žinau, kad būna ir taip.
Tąkart kepiau ir dar vieną trupiniuotį. Beveik tokį patį, tik vietoje braškių ir rabarbarų naudojau avietes ir obuolius, o į trupinius vietoje kokosų drožlių įmaišiau saulėgrąžų sėklų. Abu jie buvo labai gardūs, tačiau nufotografuoti spėjau tik vieną – ieškodama namuose ne per daug saulėto ir ne per daug tamsaus kampo fotografavimui užgaišau tiek laiko, kad galiausiai turėjom skubiai pakuotis ir važiuoti pas tėčius.
Valgėme su vaniliniais ledais, tačiau taip pat puikiai čia tiktų ir kalnelis plaktos grietinėlės, saujelė šviežių uogų ar kiti mėgstami priedai. Juk trupiniuotis – tai desertas be recepto. Sezoniškas, fantazijos įkvėptas kepinys, kuris tiesiog negali nepavykti. Išbandykite!
Tiesa, man lygiai taip pat patiko galvoti ir apie tai, kad tai – vienas iš sveikesnių desertų. Miltų čia nedaug, cukraus taip pat. Labai norint galite eliminuoti ir juos, jei tik braškės pakankamai saldžios, o trupiniams saldumo pakaktų ir nuo kokosų drožlių. Na, bet kadangi desertas yra desertas (o šventės yra šventės), įbėriau aš tuos keletą šaukštų rudojo cukraus. Ir trupiniuotis buvo tiesiog puikus!
Toliau eilė – mėlynėms. Vis dar besidžiaugdama braškėmis (ar kada gyriausi, kad jas auginame ir patys didžiuliame vazone savo kieme?!), jau nekantraudama laukiu ir jų sezono!
Už dailų ir mergaitišką svajingai rausvą kepimo indą dėkoju C&D Style. Sunkiai besugalvočiau tinkamesnį indą trupiniuočiams kepti ir patiekti!
Kokosinis braškių ir rabarbarų trupiniuotis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Uogoms:
800 g šaldytų braškių
8 rabarbarų stiebeliai (150 g nuluptų)
3 valg. š. rudojo cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
½ citrinos žievelės
2 valg. š. kukurūzų krakmolo
Trupiniams:
¾ stiklinės (105 g) stambių avižinių dribsnių
1/3 stiklinės (45 g) miltų
60 g kokosų drožlių
2 valg. š. rudojo cukraus
žiupsnio druskos
50 g kokosų aliejaus
Viršui:
saujelės migdolų riekučių
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
2. Braškes atšildykite (galite naudoti ir šviežias, jei jų sezonas – tuomet nuplaukite ir perpjaukite perpus, jei jos labai didelės). Rabarbarus nulupkite ir supjaustykite nestoromis riekelėmis.
3. Inde sumaišykite braškes, rabarbarus, rudąjį cukrų, vanilinį cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę ir kukurūzų krakmolą. Supilkite ir tolygiai paskleiskite 28 cm skersmens kepimo inde ir atidėkite į šalį.
4. Paruoškite trupinius. Kitame inde sumaišykite avižinius dribsnius, miltus, kokosų drožles, rudąjį cukrų, druską. Supilkite ištirpintą kokosų aliejų ir išmaišykite, kol gausite lipnią trupinių masę. Tolygiai paskleiskite ją ant braškių ir rabarbarų sluoksnio.
5. Viršų apibarstykite migdolų riekutėmis.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol įdaras burbuliuos, o viršus taps gražiai auksinės spalvos.
7. Išimkite iš orkaitės ir patiekite nedelsiant. Gardinkite vaniliniais ledais, plakta grietinėle, šviežiomis uogomis ar kitais mėgstamais priedais.