Visai nesvarbu, jei oro temperatūra nukris trimis, penkiomis ar dešimt padalų žemiau nei šiandien, aš vasarą laikysiu mintyse ir širdyje. Nepaleisiu. Švęsiu ją virtuvėje, skonių gausiose lėkštėse ir spalvinguose pusryčių stiklainėliuose.
Gal taip ir geriau. Tegul lyja, tegul pučia vėjai ir plaikstosi sijonai. Po lietaus visada ateina tas švaros, gaivumo jausmas; naujos pradžios jausmas. Kone apčiuopiama gerų dalykų nuojauta.
Net jei tai tik pusryčiai; net jei tai tik smulkmenos. Gal jos ir yra pačios svarbiausios? Tai iš jų aš kuriu savo mažus kasdienius ritualus. Prie tokių skanių rytų galėčiau greitai priprasti, o gal jau ir pripratau.
Tai daugiau nei receptas ir daugiau nei pusryčiai, tai – vasara stiklainėliuose: saulėti mangai, saldžios avietės ir kokosinis chia pudingas. Toks šiandien mano mintyse yra džiugesio, lėto gyvenimo ir (ne)paprastos kasdienybės skonis.
Kokosinis ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas su mangais ir avietėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pudingui:
½ skardinės (200 g) kokosų pieno
1 stiklinės (250 ml) pieno
1 valg. š. šviežio medaus
žiupsnio druskos
4 valg. š. (50 g) ispaninio šalavijo sėklų (chia)
4 valg. š. (25 g) kokosų drožlių
Mangams:
1 mango
½ žaliosios citrinos sulčių
Avietėms:
½ stiklinės (65 g) šviežių aviečių
1 arb. š. šviežio medaus
Viršui:
mangų kubelių
šviežių aviečių
ispaninio šalavijo sėklų (chia)
šviežio čiobrelio šakelių
GAMINIMO EIGA
1. Kokosų pieną sumaišykite su pienu, medumi ir druska. Įmaišykite ispaninio šalavijo sėklas ir kokosų drožles, kad tolygiai pasiskirstytų plakinyje. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Po 15 minučių dar kartą permaišykite visus ingredientus. Dėkite atgal į šaldytuvą ir palikite išbrinkti 2-4 val. ar per naktį.
2. Mangą maisto smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Įmaišykite žaliosios citrinos sultis.
3. Avietes suberkite į dubenėlį ir sutrinkite šakute kartu su šaukšteliu medaus.
4. Stiklinėse susluoksniuokite ispaninio šalavijo sėklų pudingą, mangų tyrę ir avietes. Viršų papuoškite mangų kubeliais, šviežiomis avietėmis, apiberkite žiupsneliu chia sėklų ir šviežio čiobrelio šakelėmis.