Žinot, kas man buvo keisčiausia? Kad Didžiojoje Britanijoje jau prieš gerą savaitę kvepėjo Kalėdomis. Tikrai! Įėjus į parduotuvę, pirmiausia pasitinka lentynos su užrašu „Seasonal“, o ten – šventinės saldainių dėžutės su Kalėdų seneliais. Prie kasos ne šokoladiniai batonėliai, kaip kad pas mus, o meduoliai. Ir kalėdiniai sausainiai su žaliai raudonais pabarstais. Ir plakatai plačiose gatvėse skelbia apie artėjančias Kalėdas, apie Kalėdinius spektaklius… Kažkur prabėgdama mačiau ir Kalėdinių suvenyrų, dievaži! Kas jais gali susidomėti spalio mėnesį?!
Brrrr, nepatinka man taip. Juk dar tiek laiko, ei! Kodėl reikia taip skubėti gyventi? Ar pradėjus laukti spalį, nenublanks tas šventinis laukimo jausmas iki gruodžio pabaigos?… Aišku, ką čia ir kalbėti… Po šio ilgojo savaitgalio tikriausiai ir mūsų prekybcentriai į savo lentynas pradės krauti žėrinčius žaisliukus ir šokoladinius Kalėdų senelius. Juokinga ir truputį pikta.
O kai pikta – arba kai linksma, kai liūdna, kai slegia ilgesys ar kamuoja tingulys, ar tiesiog bet kada – labai skanu valgyti pyragą. Ne meduolinį, ne imbierinį, visiškai nekvepiantį Kalėdomis. Priešingai – kvepiantį rudeniu. Su kriaušėmis.
Skonis: 8,5/10. Šiek tiek kitoks, truputėlį neįprastas pyragas – ne biskvitinis, tačiau… su pieno kremu. Todėl pyragas lengvas, truputį primena želė su kriaušėmis. Ir tešlos plutele, šiuo atveju. Manau, tikrai labai patiktų kriaušių gerbėjams, tačiau aš ir toliau išlieku ištikima obuoliams. Ir tikiu, kad su jais šis pyragas būtų dar skanesnis.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? I’ll Have What She’s Having
Kriaušių pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
1 puodelis (140 g) miltų
¼ puodelio (50 g) cukraus
¼ arb.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
¼ puodelio (60 g) sviesto, šalto ir supjaustyto kubeliais
1 kiaušinis
1 valg.š. pieno, jei reikia
Apvirtoms kriaušėms:
4 didelės kriaušės, nuluptos, perpjautos perpus ir išimtomis šerdimis
½ puodelio (50 g) cukraus
1 cinamono lazdelė
Įdarui:
3 valg.š. miltų
½ puodelio (50 g) cukraus
3 kiaušiniai
1 arb.š. vanilės ekstrakto
2/3 puodelio (200 g) pieno
2 valg.š. skysto medaus
1 valg.š. citrinos sulčių
cukraus pudros apibarstymui
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą: dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską.
2. Sudėkite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą ir tarp pirštų trupinkite tešlą tol, kol neliks sausų miltų, o mišinyje liks tik maži sviesto gabaliukai.
3. Įmuškite kiaušinį ir išmaišykite šakute. Išminkykite tešlą. Jei tešla nesiminko, įpilkite šaukštą pieno.
4. Iš tešlos suformuokite rutulį, įsukite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai dviems valandoms. Galite palaikyti ir per naktį.
5. Paruoškite apvirtas kriaušes: sudėkite kriaušes į puodą. Įpilkite šalto vandens tiek, kad apsemtų kriaušes, tuomet suberkite cukrų ir įdėkite cinamono lazdelę.
6. Ant vidutinės ugnies virkite tol, kol užvirs.
7. Tuomet užsukite ugnį ir leiskite kriaušėms visiškai atvėsti tame vandenyje, kuriame buvo apvirtos.
8. Paruoškite pyragą: tešla išklokite 22 cm. skersmens kepimo indo dugną ir sieneles.
9. Ant tešlos išdėliokite atvėsusias apvirtas kriaušes.
10. Dubenyje išplakite miltus, cukrų ir kiaušinius, skirtus įdarui. Įplakite vanilės ekstraktą ir pieną, kol gausite visiškai vientisą masę.
11. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą, ant kriaušių.
12. Kepkite 40 – 45 minutes, kol įdaras sutvirtės.
13. Medų ir citrinos sultis sumaišykite ir aptepkite iškepusio pyrago viršų, kriaušes.
14. Apibarstykite cukraus pudra.
15. Leiskite visiškai atvėsti kambario temperatūroje.
16. Skanaus!
32 komentarai
Atrodo pasakiskai, nuotraukos irgi pasakiskos! 😉
Neringa, ačiū labai! 🙂
Pas mus irgi jau prieš gerą savaitę, jei ne daugiau, jysk’e kalėdos apsireiškė. Buvau šokiruota, man dar per anksti 😉
Aš šį savaitgalį Jysk’e irgi susidūriau su šventinėmis puošmenomis… Tikrai per anksti, net labai, bent man 🙂
Kad pyraga reikia valgyti bet kokiu gyvenimo atveju PRITARIU. Pati kaip tik doroju prancuziska varskes pyraga ir net murkiu is malonumo 😀
Taciau del Kaledu laukimo priestarauju!!!! As ju jau siaubingai laukiu 🙂 Man ruduo yra iki veliniu, o po ju jau galetu iskarto buti kaledos, tada nauji metai, o tada jau pavasaris galetu prasideti 🙂 Ir velykos ! O tada jau vel ilga ilga vasara… Um pasvajojom ir uzteks kaip sakoma, ir visai ne i tema komentara palieku, NEPYKIT!
Pyraga butinai greitu metu isbandysiu, prizadu!
Indre, prašom komentarus palikinėti visomis gyvenimo temomis, ne į temą nebūna čia 😀
O dėl Kalėdų – na va, reiškia, visiems skirtingai. Aš iš esmės irgi laukiu arba vasaros, arba Kalėdų 😀 Na, po vasaros – Kalėdų; po Kalėdų – vasaros. Bet vis tiek, matant nuo spalio mėnesio aplink kalėdinius žaisliukus, iki gruodžio pabaigos jie jau nebekelia tokių didelių emocijų, kokias keltų, jei prieš tai nebūtume su jais susidūrę jau beveik tris mėnesius kaskart eidami nusipirkti pieno… 😀
Ir aš, kaip tik šiandien, pagalvojau apie tai, kad po Vėlinių parduotuvėse prasidės Kalėdinių prekių bumas 🙂 Man užtektų, jei visi pradėtų ruoštis Kalėdoms nuo gruodžio pirmos 🙂
Viktorija, mes šiuo klausimu bendramintės 😉
Asta, šis Desertas vertas to žodžio ir turi prasidėti bei skambėti iš DIDŽIOSIOS Raidės! Man patiko 😉
Indre, pritariu, jog Ruduo trunka iki Vėlinių, o po to .. po to bala nematė, po tuo, tuoj bus Kalėdų metas 🙂
Gardaus ir malonaus savaitgalio, o aš kepu duonas ir visokius troškinius, man dar ne iki desertų, todėl šį receptą dedu į Top sąrašą 😉
Mindaugas,
Bon appetit!
Mindaugai, oho, ačiū už tokį įvertinimą net iš didžiosios raidės! 🙂 Šis pyragas tikrai visiškai nesudėtingas. Drįsčiau sakyti, gerokai lengvesnis nei didelė dalis duonų, todėl manau, kepinys bus labai sėkmingas 😉 Skanaus!
O, beje, troškinys ir naminė duonelė tokiais vėsiais vakarais yra tiesiog svajonė… 🙂
Australijoje Kalėdos parduodamos jau nuo spalio pirmų dienų. Kažkaip per daug sureikšminama. Man nuo gruodžio pirmų dienų labiau patiktų 🙂
O Asta, gi kaip žinia, mums Kalėdos šiemet jau rugsėjį prasidėjo 😀
Asta, tikra teisybė, prasidėjo rugsėjį 😀 Bet šios buvo (yra) tokios mažos, slaptos, privačios, su dideliais lūkesčiais ir tikslais… 🙂 Tikrai kitokios nei prekybos centruose 😛
Žinai kąąąąą, vakar Taline išsižiojau, pamačiusi Advento kalendorius. Nu kas čia dabar, pagalvojau, jau kai juos turi, taip niežti pirštai langelį į priekį atidaryti (tik vieną…), o čia, nusipirkus mėnuo į priekį?.. Ar, maždaug, vienas lapkričiui, kitas gruodžiui :D?
Jule, prajuokinai 😀 Gal gi tikrai? Žmonės besočiai, neužtenka vieno kalendoriais, norisi dar dar daaaar 😀
Niam pyragas kaip visad – dieviškai atrodo. Aš tai nesu tikra ar su obuoliais čia geriau būtų – man tos kriaušės čia labai patinka.
Indre, čia jau tikriausiai priklauso nuo asmeninių simpatijų konkretiems vaisiams 🙂
O man patinka ankstyvos Kalėdos. Tiksliau, tas pasiruošimas. Kalėdiniai žaisliukai, dovanų popierius, kaspinėliai… Aš tikrai ne prieš, neerzina manęs ir netrukdo 🙂
Beje, UK dar nepastebėjau masinės psichozės, čia vis dar valdo Helovyno baisuokliai – fui fui.
Jurgita, o tai kaip čia aš pastebėjau? Londone nepastebėjau (gal per skubėjimą, o gal ten dar ta psichozė ir neprasidėjo), bet Liverpulyje – kiekvienoje parduotuvėje jau Kalėdos buvo 🙂
Net pyragas nuejo i antra plana kada Asta tu uzsivedei apie kaledas ir mes visi is paskos 😀 O tai dar karta irodo kad visi kaledu vienaip ar kitaip laukiam. As pvz megstu jau lapkriti susipirkti visas dovanas, nes jeigu gruodzio 1d. neturiu nupirkus dovanu apima klaiki masine panika kaip ir visus ir tada prasideda be galinis zygis per parduotuves ir ejimas is ju tusciom rankom 😀
O va gruodis jau lieka tu TIKRU KALEDU laukimui, su imbieriniais sausainiais, kuciu stalo meniu sudarymu, kaledu valgiais, tortu kepimais ir t.t.
Net ir sniego jau noriu :)))
Indre, aha, kartais aš turiu talentą „užsivesti” ir dar gi net pabumbėti dėl vieno ar kito dalyko. Bet ne ne, Kalėdos yra stebuklingas metas, kurio aš tikrai taip pat laukiu. Tik… kažkaip netikrai tie kalėdiniai žaisliukai prekybcentriuose dabar dar atrodo, toks suvaidintas laukimas… Štai Kalėdų dovanas ir aš jau lapkritį pradedu pirkti – po truputį, apgalvodama, lėtai ir be skubėjimo.
Na, bet kiekvienas šiuo klausimu turi savo nuomonę, savo įpročius ir viskas yra gerai 🙂
Asta, aš irgi dar gyvenu rudeniu ir jo malonumais 🙂 užvertusi galvą palydžiu išskrendančius paukščius, renku rudeninius lapus ir nokinu ant palangės paprikas 😉 Kaip visada – gera pas Tave 😉
Sima, ačiū 🙂 Pas tave taip pat labai gera, šilta… ir tavasis ruduo toks.. romantiškas 🙂
Asta,
ačiū ačiū, duona bei troškinys tikrai buvo nuostabūs :)Duonos dar liko, o troškinio dėja ne.. 🙂
Mindaugai, skaniems dalykams tai būdinga… gaila, bet jie greitai baigias 😀
Kokios permatomos kriauses, kazin ar man taip irgi graziai gausis, kaip tik uzminkiau tesla, ir neuzilgo eisiu toliau gamint.
Meja, net neabejoju, kad gavosi puikiai 🙂 Ar aš teisi? 😉
tai, kaip sakanu…..
lota, labai džiaugiuosi, kad patiko 🙂
Sveiki,
Kokioj temperaturoj kepti?
Jeigu pavyksta sužavėt maniškį – vadinasi pyragas pavyko 😀 ačiū, Asta!
Kokioje temperatūroje kepamas pyragas
Rima, 180 laipsnių temperatūroje.