Yra pasaulyje žmonių, kuriems Kalėdos reiškia absoliutų gėrį, grožį ir gerumą. Yra žmonių, kuriems jos yra viltis ir naujos galimybės, o gal net didelė nauja pradžia. Vieniems žmonėms Kalėdos yra tikėjimo ir šviesos tunelio gale metas, kitiems – laikas, kai šypsenos, apkabinimai ir meilė nieko nekainuoja. Kai nuoširdumas dalinamas glėbiais visiems aplink, nieko neprašant atgal. Yra žmonių, kuriems Kalėdos – atsivėrusios širdies metas. Metas, kai supranti, jog pasaulis yra geras, o gyvenimas – gražus. Dar yra pasaulyje tokių žmonių, kuriems žiemos šventės yra lygios baltai mišrainei ir lūžtantiems stalams. Yra žmonių, kurie nejaučia drugelių pilve Kūčių vakarą ar Kalėdų rytą – kuriems tai tiesiog diena. Tiesiog. Kuri ateina ir praeina.
Pasaulis toks margas, o žmonės tokie skirtingi. Kiekvienas kitoks ir tai taip labai normalu. Kiekvienuose namuose Kalėdos yra kitokios. Jaukios, ramios, linksmos, pašėlusios, liūdnos, nostalgiškos, suirzusios… Laukiamos ar nelaukiamos.
Vieni žmonės myli Kalėdas, kiti – truputį nekenčia, o iš trečių jas pavogė Grinčas.
Bet jos vis tiek kiekvienais metais ateina lygiai pas visus. Su dovanom, neapčiuopiamom dovanom, kurias gali pajausti visi – tam tereikia atsimerkti, atverti širdį ir priimti tą, kas beldžia už lango. Tyrą ir šventą jausmą…
Skonis: 10/10. Mūsų šeimoje Kūčios visada buvo ir yra tikros Kūčios. Be mėsų, be gyvulinės kilmės produktų – be sviesto, kiaušinių, pieno ir kitų skanumynų. Jų reikia laukti iki Kalėdų ryto. O Kūčių vakarą didžiausias skanumynas, žinoma, kūčiukai. Juos aš mėgstu traškius, bet ne kietus. Tokius, kad viens-du neištirptų, vos subėrus į dubenėlį su aguonpieniu. Ir mažučius mažutėlius, mielus ir ne per saldžius. Jei ir Tu mėgsti tokius – prašom, štai, receptas. Kas bijo mielinės tešlos ar šiaip tešlos, sakau, jog ši yra labai paklusni – vienas malonumas dirbti. O iškepę jie nuostabūs – traškūs, mažučiai, gražučiai ir tikrai labai skanūs. Ir ne mano vienos čia nuomonė – kad dubuo kūčiukų išlauktų Kūčių vakaro, teko dubenį sukti į maistinę plėvelę ir prigrasinti, kad tai reiškia „iki Kūčių nekišk nagučių” 🙂 Rekomenduoju ir sakau didelį ačiū Eglei! 🙂
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? žaidimų aikštelėje
Kūčiukai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
450 g miltų
180-200 ml šilto vandens
2 valg.š. aguonų
6 valg.š. cukraus
10 g šviežių mielių
žiupsnelis druskos
2 valg.š. aliejaus
GAMINIMO EIGA
1. Mieles ištrinti su cukrumi, kol šiek tiek suputos ir pavirs į daugiau – mažiau vientisą masę.
2. Į pašildytą vandenį suberti pusę persijotų miltų (225 g) ir su cukrumi ištrintas mieles. Viską išplakti (jei turite, tai patogu ir paprasta atlikti šluotele) iki vientisos masės.
3. Paviršių apibarstyti miltais ir pastatyti šiltoje vietoje, kad pakiltų. Man tai užtruko apie 15 – 20 minučių, dubenį su tešla laikant netoli radiatoriaus.
4. Tešlai pakilus, suberti likusius miltus, aguonas, supilti aliejų ir minkyti, kol tešla nebelips prie rankų.
5. Išminkytą vientisą tešlą palikti uždengtą rankšluostėliu šiltoje vietoje, kad dar kartą pakiltų.
6. Tešlai dar kartą pakilus, imti po nedidelį jos gabalėlį, iš kiekvieno gabalėlio iškočioti volelius, ne storesnius kaip pirštas. Supjaustyti mažučiais (negudraukit – pjaustykit tikrai mažais gabalėliais, kitaip iškepsite ne kūčiukus, o bandeles), vienodo dydžio gabalėliais.
7. Paruoštus kūčiukus sudėti į kepimo popieriumi ištiestą (ar miltais pabarstytą) kepimo skardą taip, kad vienas su kitu nesiliestų.
8. Kepti iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10 – 15 minučių, kol gražiai pagels.
Pastaba: nors aš neišbandžiau, tačiau autorė sako, kad kepant 200 °C temperatūroje, kol pagels, kūčiukai bus minkštesni. Tuo tarpu kepant 180 °C temperatūroje – traškūs (šitą galiu patvirtinti savo patirtimi). Skanaus!
31 komentarai
Aš manau nekepsiu šiemet – nėra jau laiko. Bet tikiuosi viena babos draugė atneš/pasidalins receptų, nes tokių skanių kūčiukų niekur nesu valgius…
Indre, to ir linkiu – kad išsiaiškintum nuostabiųjų kūčiukų paslaptį 🙂 O prieš kitas Kalėdas galbūt pasidalintus ja ir su mumis 🙂
Aš irgi vakar šiuos kepiau ir aš irgi juos paslėpiau suvyniojus tamsioje vietoje 😀 Tikrai labai skanūs gaunasi.
Karolina, smagu, kad ir tau patiko 🙂 Manau, jie turėtų būti laaabai skanūs visiems, kas mėgsta traškius kūčiukus 🙂
Šis receptas supermamose iš lūpų į lūpas perduodamas, gaminau ir aš, tik mieles sausas naudojau 🙂
Pusę suvalgėm, kitą pusę paslėpiau – nes nu su mielėm dažnai terliotis tikrai ne man, kad ir kaip mėgčiau kept 🙂
Drėstu paprieštarauti. Kadangi receptas mano. Nei jis iš Supermamos, nei iš dar kur kitur. O iš mano močiutės skrynios, kurį iki galo prisitaikiau sau taip, kaip mėgstu. Tamsta, negražu burnoti už akių, jei faktų nežinot.
Ištikta afekto būsenos, nebūtais kaltinimais (neva nenurodžius recepto šaltinio), net klaidų pridariau 🙂
* drįstu.
Na, aš receptą radau pas Eglę, todėl ir nurodau tą šaltinį, kuriame radau 🙂 Apie supermamas nieko nežinau, nes kūčiukų receptų ten niekad neieškojau 🙂
O bet tačiau, tikriausiai visi jie yra labai panašūs – na, produktai daugiau-mažiau tie patys, todėl ir galima sakyt – o, aš irgi šitą mačiau ten ir ten! O subtilybės jau prasideda gramuose ir… meilėje gaminimui, aišku 🙂 Žodžiu, Eglut, tavo močiutės kūčiukai tikrai yra puikūs, labai ačiū, kad pasidalinai receptu ir pagardinai mūsų būsimą Kūčių stalą 🙂
Šiandien išbandžiau. Neliko kaip mat. Ryt kepsiu dar, ir manau Kūčių dieną dar teks kartot. Super!
Na va, kaip šaunu, koks kūčiukų pasisekimas 🙂 Dar vienas ačiū skrieja į žaidimų aikštelę :))
skanus kuciukai
Šaunu 🙂 Man – taip pat 🙂
Su šventėmis brangioji 😉 lai jos būna tokios, kokių norėjai…ir aišku su daug dovanų !
Ačiū, aguonėle 🙂 Nors ir trupučiuką pavėluotai, tačiau ir tau linkių nuostabių švenčių 🙂
Kepiau šiuos kūčiukus Kūčių vakarą.
Pati šių švenčių nešvenčiu, bet labai knietėjo išbandyti receptą…
Buvo įvairiausių pirktinių, tačiau šie nuo stalo dingo greičiausiai!
Ir skoniu, ir traškiu minkštumu man jie-tobuliausi!
Pati tik juos ir tekramsnojau 🙂
Julija, labai smagu 🙂 O kad naminiai kepiniai visada šimtąkart skanesni, mielesni ir geresni už pirktinius – faktas! 🙂
Mes siais metais, ar tai jau yra praejusiais, kuciukus valgeme atveztus is Lieutvos. Mano sunui jie labai patiko, jis praktiskai vienas visus ir suvalge. Siandien Nikutis manes paprase Kuciuku. Ilgai nemasciusi, prisiminiau, kad receptas yra vienoje is mano mylimiausiu svetainiu. Tad ir gaminu as Kuciukus vasario pagaigoje!
Rima, laikas kūčiukams tikrai netradicinis, bet ko dėl vaiko norų nepadarysi :)) Sakyk, ar skanūs gavosi kūčiukai, ar patiko? 🙂
Sveiki, Asta, dar kartą 🙂 aš vėlyva, nes ką tik baigiau kepti šį nuostabų artėjančių švenčių stebuklą…taip taip, tai tikras stebuklas, nes šie kūčiukai tiesiog beprotiškai fantastiški…Dar kartą dėkui, kad Jūsų blog’o dėka galiu kurti šventes. Šiais metais mūsų šeimos draugų laukia mano kepti, virti skanėstai. O šie skanėstai (kūčiukai) manau kiekvienam primins gimtinėj paliktą vaikystę bei tėvų namus. Dėkui Jums, Asta ir ramių, jaukių, nuoširdžių, šiltų Jums švenčių.
beje, aš tikėdama Jūsų skoniu iškart pasigaminau dvigubą porciją tešlos, o vyras vis slampinėja šalimais ir burbteli, kad bus mažai, reikėjo daugiau tešlos minkyti 🙂
Ilona, labai dėkoju už gražius žodžius ir tokius jaukius linkėjimus 🙂 Jums taip pat pačių gražiausių, jaukiausių ir mielų širdžiai švenčių! 🙂
ir aš ir aš noriu padėkoti už receptą! 🙂 Kepiau ryte, iki vakaro tikriausiai nelabai kas beliks! Būtinai Kūčioms kepsiu dar.
Beje, aš mėgstu minkštesnius, todėl pabandžiau 200 laipsnių. Gavosi tokie, kokių ir norėjau!
Gražių artėjančių švenčių!!! 🙂
Indre, man labai gera girdėti, kad pavyko ir patiko 🙂 Jums taip pat gražių ir jaukių švenčių! 🙂
Kodel.man sumaisius 10g mieliu su 6s cukraus niekas nesuputoja ir cukrus netirpsta :/
Diana, pamaišykit energingiau 🙂 Mielės ir neturi suputoti labai smarkiai, tik truputį; tapti puresnės konsistencijos, jei taip galima pasakyti 😉
Labai geras receptukas, tik man norėjosi daugiau aguonų nei recepte 🙂
Einu kepti tikiuosiu seimai patiks:-)
Rasmina, nekantrauju išgirsti, kaip pavyko ir kaip patiko? 🙂
Superiniai kūčiukai gavosi .paskaicius iškart dariau dviguba porcija .aciu Egle už superini receptą.linksmu švenčiu .
Karina Londonas
O kiek butu sausu mieliu? 🙂
Dovile, šviežias mieles keiskite dvigubai mažesniu kiekių sausų mielių 🙂 Skanių kūčiukų!