„Let the magic begin!“. Išpakavusi siuntinį, tokius žodžius perskaičiau ant mėlyno kalėdinio atviruko. Nusišypsojau ir širdyje pasidarė taip gera… Gera gauti siuntinius iš toli gyvenančių pasiilgtų draugų. Gera juose rasti mažas mielas dovanėles. Gera skaityti sveikinimus. Gera suprasti, kad dabar jau tikrai tikrai atėjo tas metas, kai… prasideda magija.
Visada sakiau, kad Kalėdų laukimas man bene magiškesnis laikas nei pačios šventės, kai galiausiai jos ateina ir visi stalai yra nukraunami šimtais valgių. Iki švenčių toji magija slepiasi visai kituose dalykuose: dovanų popieriaus šiugždėjime, įjungtų lempelių mirgėjime, kepamų meduolių aromatuose, degančių kvapnių žvakių liepsnelėse, tyliame širdyje rusenančiame laukime.
Dabar jau laukti liko visai nebedaug. Kelios kvepiančios, skanios, Kalėdų jausmo ir minčių pripildytos dienos. Dienos, kai norisi plačiau šypsotis, kalbėti gražesnius žodžius ir daryti geresnius darbus nei paprastai. Dienos, kai mažose akimirkose lengva sugauti mažus stebuklus…
Skonis: 10/10. Tikri, teisingi ir labai gardūs traškūs kūčiukai, kuriuos kepu jau eilę metų. Mums tokie patinka – skanu juos Kūčių vakarą valgyti su aguonpieniu, skanu triaukšti ir prieš ar po švenčių tiesiog kaip žiemos užkandį.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Prieš keturis metus šių kūčiukų receptą publikavau štai čia.
Kūčiukai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
10 g šviežių mielių
6 valg. š. cukraus
180 – 200 ml šilto vandens
450 g miltų
3 valg. š. aguonų
1/2 arb. š. druskos
2 valg. š. aliejaus
GAMINIMO EIGA
1. Nedideliame dubenėlyje šviežias mieles ištrinkite su cukrumi iki vientisos masės, kol masė šiek tiek suputos. Atidėkite į šalį.
2. Į didelį dubenį supilkite šiltą vandenį, į jį suberkite pusę išsijotų miltų (225 g) ir sudėkite mielių ir cukraus mišinį. Išmaišykite iki vientisos masės. Dubenį uždenkite švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje apie 30 minučių, kol masė pakils.
3. Masei pakilus, suberkite likusius išsijotus miltus, aguonas, druską ir supilkite aliejų. Išminkykite vientisą tešlą. Dėkite ją į trupučiu aliejaus išteptą dubenį, uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padidės dvigubai.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 180ºC temperatūros. Pasiruoškite ir kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
5. Gnybkite po nedidelį gabalėlį pakilusios tešlos ir suformuokite plonus (ne storesnius nei pirštas) volelius. Supjaustykite juos mažais gabalėliais ir suberkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Stenkitės, kad kūčiukai nesiliestų.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių, kol kūčiukai taps gražiai auksinės spalvos.
14 komentarai
Laba diena. Nežinau, gal tiesiog pražioplinau, bet nerandu kurioje vietoje galiausiai reikia supilti mieles?
Noreciau pasitikslinti ar silta vandeni ir miltus sumaisant reikia ipilti ir mieles?nes 2. neraso kad reikia supilt mieles…Aciu uz patikslinima 🙂
Atsiprašau už klaidą, likusią recepte – ji jau pataisyta. Mieles kartu su pirma miltų dalimi reikia dėti į šiltą vandenį 🙂
Aciu,butinai pabandysiu 🙂 ps.ar jie gaunasi traskus ar minksti? ka patartumet kad gautusi viduj minksti?
Šie yra iš tų traškiųjų 🙂 Jei norite minkštesnių, kepkite aukštesnėje temperatūroje (200 C) šiek tiek trumpesnį laiką, kol taps gražiai auksinės spalvos 🙂
Viskas aisku 🙂 Daugiau klausimu nebeturiu 😀 Linksmu svenciu Jums,labai geru receptuku cia randu,ypac musu seimos karaliu karalius Rafelo tortas 😀 !!! Ilgu metu sauletai virtuvei <3
3.punkta irgi pataisykit;) kelis kartus pakartojate „aguonas” 🙂
Ačiū, jau pataisiau 🙂
Dėkui už linkėjimus, siunčiu juos ir atgal: gražių, jaukių ir skanių švenčių! 🙂
O kiek reikėtų naudoti sausų mielių?
O kiek reikėtu dėti sausų mielių?
21 g šviežių mielių atitinka 7 g sausų mielių 😉
Norejau traskiu kuciuku, bet man jie gavosi minksti ir kepant 180 laipsniu temparaturoje. Asta, gal jus su ventilatorium orkaites rezima nustatot?
Vaida, taip, kepu su ventiliatoriumi 🙂 Bet su kūčiukais yra dar viena labai paprasta taisyklė – pakepkite juos dar papildomą minutę ar dvi, ir jie taps jau kur kas traškesni 😉
Sveiki,norejau pasiteirauti ar sutrinant sviezias mieles su cukrumi, cukraus visa kieki reikia supilti? Nes man nesigauna vientisa mase ir nesuputoja, jei visa cukraus kieki panaudoju… Ačiū uz atsakymą!