Neplanavau šios savaitės meniu, bet tikrai žinau – norėčiau kurią dieną valgyti kugelį. Klasikinė kugelio versija, kurią mūsų namuose gamina vyras, sulaukė begalės gražių jūsų žodžių. Pristatau dar vieną variaciją, irgi puikią! Nėra kito metų laiko, taip tinkamo kugeliui, tiesa? Tegul būna skanus ir sotus ruduo!
Keli patarimai prieš pradedant gaminti:
- Kugeliui galite naudoti įvairių rūšių bulves, tiek šviežias, tiek praėjusio derliaus. Svarbiausia, atkreipkite dėmesį į jų krakmolingumą. Jei bulvės itin krakmolingos (tokios dažniau būna senos), nuplikykite jas didesniu kiekiu pieno ir nenaudokite kiaušinio. Jei bulvės šviežios ir mažai krakmolingos, į masę įmuškite kiaušinį, o jei reikia – nusemkite porą samčių perteklinio skysčio nuo tarkių.
- Paprasčiausias būdas sutarkuoti bulves – naudojant bulvių tarkavimo mašiną. Lygiai taip pat galite tarkuoti virtuviniu kombainu ar smukia rankine tarka.
- Orkaitę įkaitinkite dar prieš tarkuojant bulves. Ilgiau pabuvę tarkiai ima nepatraukliai tamsėti, todėl geriausia gaminti greitai: vos sutarkavus bulves, sumaišyti jas su likusiais ingredientais ir pašauti į orkaitę.
- Svogūnus galite sutarkuoti drauge su bulvėmis arba smulkiai supjaustyti, pakepinti svieste ir tuomet įmaišyti į tarkius.
- Sultingo, minkšto, puraus kugelio paslaptis – tarkių nuplikymas pienu. Leiskite pienui užvirti, supilkite į tarkius ir gerai išmaišykite.
- Dar daugiau minkštumo ir sodraus skonio suteiks sviestas – ištirpinkite jį drauge su pienu ir supilkite į tarkius. Jei kugelį kepate su mėsa, sviesto papildomai galite nedėti, nes riebalų išskirs tarkiuose besitroškinanti mėsa.
- Kugelis iškepti paprastai prireiks apie 1,5 val. Priklausomai nuo kepimo indo dydžio ir kugelio storio, jis gali kepti kiek trumpiau arba ilgiau. Geriausias būdas patikrinti, ar kugelis jau iškepęs, – iš kugelio vidurio šakute išgnybti kąsnelių tarkių ir paragauti. Jei kugelis minkštas, švelnus, tuomet – iškepęs!
Kugelis su vištų sparneliais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Sparneliams:
400 g vištos sparnelių (vidurinės dalies)
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
3 skiltelių česnako
1 arb. š. druskos
½ arb. š. pipirų
½ arb. š. rūkytos paprikos
½ arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
Kugeliui:
1,4-1,5 kg bulvių
2 svogūnų
1 kiaušinio
2 valg. š. mėgstamo prieskonių mišinio bulvėms
¾ stiklinės (190 g) pieno
gabalėlio sviesto (formai patepti)
Padažui:
150 g šaltai rūkytos šoninės
1 svogūno
¾ stiklinės (190 g) riebios grietinėlės
ryšelio krapų
GAMINIMO EIGA
1. Pamarinuokite vištos sparnelius. Pasiruoškite ingredientus.
2. Vištos sparnelius įtrinkite alyvuogių aliejumi, smulkiai tarkuotomis česnako skiltelėmis, druska, pipirais, rūkyta paprika ir džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis. Atidėkite į šalį pusvalandžiui, kad pasimarinuotų.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C temperatūros (kaitinimas ir viršaus ir apačios). Kepimo formą (23×33 cm) ištepkite gabalėliu sviesto.
4. Ant kepimo formos dugno išdėliokite vištos sparnelius.
5. Paruoškite kugelio masę. Pasiruoškite ingredientus.
6. Bulves ir svogūnus sutarkuokite bulvių tarkavimo mašina, virtuviniu kombainu ar smulkiausia tarka.
7. Į tarkius įmuškite kiaušinį, pagardinkite mėgstamu prieskonių mišiniu. Išmaišykite.
8. Pieną supilkite į nedidelį puodą. Pakaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol pienas užvirs.
9. Supilkite pieną į tarkius ir išmaišykite.
10. Supilkite paruoštą masę į sviestu išteptą kepimo formą ant vištos sparnelių. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 1 val. 30 min.
11. Kol kugelis kepa, paruoškite padažą. Pasiruoškite ingredientus.
12. Keptuvę įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies. Suberkite kubeliais pjaustytą šoninę ir svogūną. Vis pamaišydami kepkite, kol šoninė išskirs riebalus ir šiek tiek apskrus, o svogūnai suminkštės.
13. Supilkite grietinėlę ir pakaitinkite dar porą minučių.
14. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite smulkiai kapotus krapus.
15. Kugelį patiekite su karštu padažu.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.