Liko 12 dienų. Pora egzaminų, pora darbų pristatymų, kelios dienos paskaitų. Eglutės puošimas, Meduolių Dekoravimo Diena, Pyragų ieškojimo ir Didžiosios Kepimo Dienos.
Liko 12 dienų laukimo ir šventės belsis į duris.
Šįvakar sėdžiu prie uždegtos žvakutės ir iš balto popieriaus karpau snaiges. Kabinsiu jas ant langų, kad ir mūsų kambaryje būtų žiupsnelis baltos žiemos. Klausau bent vienuolika mėnesių neklausytų kalėdinių dainų ir tyliai niūniuoju kartu…
Man patinka laukti.
O laukimui pagardinti labai tinka ultra šokoladinis pyragas. Pyragas, kurio vienas kąsnelis gali pasaldinti visą dieną.
Skonis: 8,5/10. Jeigu jūsų mėgstamiausias šokoladas – juodasis, į vertinimą nekreipkite dėmesio, jums jis bus vertas vienuolikos balų. Jei jūs esate pamišę dėl pieniško (ar balto), o juodas buvo-nebuvo, tuomet į vertinimą žiūrėkite ir gal net pasikliaukite 🙂 Pyragas sodriai soooodriai šokoladinis, pats šokoladiškiausias iš gamintų ir nesunku tai atspėti, pažiūrėjus į šokolado kiekį produktų stulpelyje. Drėgnas ir sunkus. Daug jo tikrai nesuvalgysite, net jei pasistatysite šalia puodelį nesaldžios kavos ar arbatos. Bet mažas gabalėlis pasaldinti dienai tinka puikiai.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Žaidimų aikštelėje
Labai šokoladinis pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
400 g juodojo šokolado
4 šaukštai brendžio arba romo (aš pyliau brendį)
4 kiaušiniai
120 g cukraus pudros
180 ml grietinėlės (36 proc. riebumo)
4 valg.š. cukraus pudros
Šokoladiniam glajui:
100 g sviesto
100 g juodojo šokolado
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinti iki 180 °C temperatūros.
2. Kepimo indą (20 – 22 cm. skersmens) iškloti kepimo popieriumi arba ištepti sviestu.
3. Šokoladą sudėti į nedidelį puodą, dėti jį ant didesnio puodo su vandeniu (taip, kad mažesniojo puodo dugnas nesiliestų prie didesniame puode esančio vandens). Puodą kaitinti ant silpnos ugnies, kad vanduo tik garuotų, o ne virtų. Tokiu būdu sudarytoje garų vonelėje maišant ištirpinti šokoladą.
4. Ištirpusį šokoladą sumaišyti su brendžiu arba romu. Atidėti į šalį, kol atvės.
5. Į kitą dubenį įmušti kiaušinius, supilti cukraus pudrą ir taip pat statyti į garų vonelę. Kaitinant plakti elektriniu plaktuvu apie 3 minutes, kol mišinys sušils. Nuimti dubenį nuo puodo su vandeniu ir dar plakti apie 7 minutes, kol masė sutirštės ir taps puri.
6. Dar kitame dubenyje išplakti grietinėlę su cukraus pudra iki standžių putų.
7. Kiaušinių mišinį atsargiai sumaišyti su tirpinti šokoladu. Nepermaišyti, stengtis, kad masė išliktų puri. Tuomet į šią masę įmaišyti plaktą grietinėlę.
8. Paruoštą masę supilti į kepimo indą ir kepti orkaitėje apie 50 minučių.
9. Atvėsinti iki kambario temperatūros. Aplieti šokoladiniu glajumi (garų vonelėje ištirpintu šokoladu su sviestu), tuomet dar kelias valandas palaikyti šaldytuve ir pasiruošti beprotiškai šokoladinėms akimirkoms.
10. Pastaba: pjaustyti pyragą reikia su po karšto vandens srove pašildytu ir gerai nusausintu peiliu. Jei norite atpjauti gražų gabalėlį, peilį reikia šildyti ir sausinti po kiekvieno pjūvio.
24 komentarai
Nešokoladinė Asta :))) Tiksliau ne juodai šokoladinė 🙂 nieko keista. Aš irgi ne(be)šokoladinė.
Bet darbe šis pyragas gavo aukščiausią balą 🙂 namie irgi – nors mano K. šokolado ‘nevartoja’ beveik visai.. sakė, geriausias ever ;D
O tau viskas gerai gavosi? nes komentaruose žmonės pasakoja, kad jiems tai tas, tai anas nepavyko…
Šokoladinė, tikrai šokoladinė, ale vat pienšokoladinė 😀
Aš nesakau, kad neskanu man, tikrai skanu, tik tiek, kad man pernelyg juodai-saldžiai-net-karstelėjusiai-šokoladiška trupučiuką. Bet trupučiuką tik. O tai nereiškia, kad šis pyragas nuo stalo nepranyko per… pusantros dienos. Pranyko :))
Skaičiau pas tave, kad yra nepasisekimų žmonėms, bet man viskas čiki pavyko. Na, tik su tuo peilio kaitinimu.. patingėjau, jei sąžiningai, tąkart, todėl tokie nelabai išvaizdūs tie gabalėliai galbūt 🙂
o miltu nereik?
Nereikia 🙂
Reiks pasigaminti, nes teoriškai neįsivaizduoju, kaip šitokio pyrago gali tik vieno gabaliuko pakakti. Mmm dabar sapnuosiu pyragą…
Kotryna, saldžių sapnų :))
Kai pasigaminsi ir paragausi, papasakok būtinai, kokį gabaliukų rekordą sumušei :))
Čia vienas iš tokių pyragų, kuris yra vertas nuodėmės ir nors aš esu labiau pieniško šokolado mėgėja, kepiniuose priešingai – tik juodasis 🙂
Aš juodo apskritai nevalgau tiesiog šokolado pavidalu. Kepiniuose – tinka ir dažnai net labai tinka. Čia irgi tikrai tinka, tik čia jo pusė kilogramo! Tai man, kaip jau sakiau, buvo čiut per daug juoda(s) juoda(s) šokoladas, kur dairais… 😀
Bet čia visiems netaikoma, tikrai 🙂
Nuo finansų varvančioms smegenims dabar būtų pats tas…
Indre, oi, kaip suprantu. Manęs finansai dar tik laukia, bet jau dabar net nuo to žodžio purto. Laikykis! 🙂
labai idomu, nors juodojo sokolado nelabai valgau…ale del idomumo pameginsiu, nes idomu koks jis gaunasi, slapias, sokoladinis, dregnas ar kaip saldi salti sokolado plytele 🙂
Gintare, pabandyti tikrai verta 🙂
Gaunasi jis, kaip ir rašiau, drėgnas ir labai šokoladinis 🙂
Nėra už ko – poryt galutinį kursinio atiduodu. O mokaus aš tai viešą administravimą ir man ši tema visiškai nauja 😀
Na, nežinau, gal ne už orkaitės durelių šįkart, bet bent už žinojimo, kad tuoj viskas baigsis, ateis šventės ir bus galima atsipūūūūsti.. 🙂
Žiauriai skaniai atrodo 🙂
Ačiū 🙂
Aš mėgstu Kalėdų laukimą dėl lygiai to pačio: snaigių, muzikos ir kepimo…daug daug kepimo. Be to, puikūs orai tinkami šventinei nuotaikai 🙂
Pyragas atrodo puikuoliškai 🙂
Dėkui, Sima 🙂 Aš jau pradedu nerimauti dėl tų orų – kad vėl jie pokštą iškrės. Dabar balta, sninga ir taip šventiška… reik laikyt kumščius, kad Kalėdų (kaip jau ne pirmą kartą) netektų švęst purvinose balose 🙂
vaziuosiu pas sese i svecius, ji- juodojo sokolado prisiekusi gerbeja 🙂 bandysiu ja pradziuginti 🙂 ziuresim koks bus rezultatas kepinio….ir vertinimas koks 🙂
Evelina, tikiuosi, kad įvertinimas bus kuo geriausias 🙂 Skanios ir šokolaaadinės jums dienos su sese! 🙂
na, tikraaaaaai sokoladinis pyragas 🙂 Man net kiek per sokoladinis”, bet sesuo liko apzaveta 🙂
Evelina, smagu, kad sesei patiko 🙂 Taaaip, jis šokoladinis be proto, todėl reikia būti šiek tiek šokoladoholiku, kad pasiryžti jį išsikepti :))
Išbandyta.. Jubiliatės įvertinimas: tobulas :} Draugas sakė, net „šokoladema” susirgo 😀
Inga, superinis įvertinimas! Labai gera tokius skaityti 🙂