Oras pajūry buvo fantastiškas. Juokėmės, kad lyg užsakytas: po savaitės liūčių, audrų ir vėjų, viskas penktadienį akimirksniu nurimo ir nusidažė skaisčia dangaus mėlyne. O virš galvų besiridinėjanti saulė taip ir kvietė mesti kuo greičiau lagaminus, neprotingai prikrautus megstinių ir striukių, kur nors į kampą, čiupti sumuštinį ir leistis link taip lauktos jūros. Taip, pagaliau, link jūros!
Geras buvo savaitgalis. Su daug saulės, su smagiomis maudynėmis ir su daug nuoširdaus juoko. Su kukurūzais ant pagaliuko, kebabais ir milžiniškomis porcijomis karamelinių ledų. Su šokiais iki paryčių, o dieną – tingiais gulinėjimais ant smėlio, lėtais žurnalų vartymais, nesibaigiančiais plepesiais. Toks tikras tikras mergaičių savaitgalis. Sunku pasakyti, kada paskutinį kartą turėjau tokį gerą laiką. Ir visai nesvarbu, kad kelionė namo užtruko bene penkias valandas, o dar po penkių teko šokt iš lovos ir žvaliai keliaut į darbą. Tokius gerus savaitgalius sugadinti nėra lengva; tikrai nepavyko, šypt.
O šiandien jaučiuosi pailsėjusi ir atsigavusi. Jaučiuosi pasirengusi kibti į darbus, o gal ir į kokią vieną kitą svajonę; gal net esu pasirengusi imti ir nuversti vieną kitą mažesnį ar didesnį kalną.
Į pajūrį vežėmės visokiausių skanėstų, tačiau ledų, deja, niekur nenusiveži, kad ir kaip norėtųsi. Užtat juos galima gaminti namuose, laikyti šaldiklyje ir kartas nuo karto pasimėgauti dosniu gabalėliu vėsinančio malonumo. Kol dar šilta, kol dar vasara… dar tikrai ne vėlu gaminti naminius ledus.
Skonis: 10/10. Puikūs ir neįtikėtinai paprastai paruošiami ledai. Tokie, kuriuos norisi pakartoti dar ir dar kartą. O kartodami, nepamirškite improvizuoti. Nors ledai su mėlynėmis yra beprotiškai gardūs, jų sezonas tuoj baigsis. Be įvairių savo mylimų uogų ar jų derinių, taip pat galite gardinti ledus šokolado gabaliukais, karamele, vaisių džemais ir dar daugeliu kitokių priedų.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Ledų „sumuštiniai“
AtsispausdintiINGREDIENTAI
425 g kvadratinių sausainių (pavyzdžiui, „Selga“)
Ledams:
500 ml riebios plakamosios grietinėlės
1 skardinė (397 g) saldaus kondensuoto pieno
1 arb. š. vanilinio cukraus
Mėlynių sluoksniui:
250 g šviežių mėlynių
2 valg. š. cukraus
1 citrinos tarkuota žievelė
½ citrinos sultys
1 arb. š. kukurūzų krakmolo
GAMINIMO EIGA
Pasiruoškite 20×30 cm dydžio indą. Išklokite jį maistine plėvele. Ant dugno išdėliokite kvadratinius sausainius taip, kad kuo gražiau padengtų visą indo dugną.
Paruoškite mėlynių sluoksnį. Į nedidelį prikaistuvį suberkite mėlynes. Šiek tiek sutrinkite jas šakute. Suberkite cukrų, tarkuotą citrinos žievelę, supilkite citrinos sultis ir suberkite kukurūzų krakmolą. Viską labai gerai išmaišykite. Tuomet dėkite prikaistuvį ant vidutinio dydžio ugnies ir kaitinkite, kartais pamaišydami, kol masė užvirs. Sumažinkite ugnį ir virkite porą minučių, kol mėlynių masė šiek tiek sutirštės. Išjunkite ugnį ir atvėsinkite mėlynes iki kambario temperatūras. Tuomet dėkite indą su mėlynėmis į šaldytuvą ir visiškai atšaldykite.
Kai mėlynės yra atšalusios, paruoškite grietinėlės ir kondensuoto pieno sluoksnį. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite grietinėlę iki standžių putų. Supilkite kondensuotą pieną, suberkite vanilinį cukrų ir lengvais judesiais išmaišykite iki vientisos masės. Nepermaišykite.
Supilkite paruoštą grietinėlės ir kondensuoto pieno ledų sluoksnį ant sausainių pagrindo. Ant viršaus paskleiskite mėlynių sluoksnį. Peiliu, šakute ar kitu įrankiu lengvai įmaišykite mėlynes į grietinėlės sluoksnį, taip sukurdami „marmurinį“ efektą.
Ant viršaus išdėliokite likusius kvadratinius sausainius, taip, kad jie kuo gražiau uždengtų visą ledų sluoksnį.
Indą su ledais dėkite į šaldymo kamerą. Palaikykite 8-12 valandų. Tuomet išimkite ir greitai supjaustykite kvadratėliais (lengviausia tai padaryti pagal sausainio kraštines). Patiekite ledų „sumuštinius“ nedelsdami. Skanaus!
12 komentarai
Skamba pasakiskai! Kaip ir aprasytasis savaitgalis 🙂 Butinai reikes pabandyti!
Labai rekomenduoju! Paprastas ir labai skanus desertas 🙂 Man, kaip visais metų laikais valgančiais ledus pilnais žandais – tinkamas ir vasarai, ir žiemai 🙂
atrodo tai fantastiskai! butinai isbandysiu! 🙂
Puiku! Labai lauksiu įspūdžių 🙂
Nerealiai!!! Būtinai reikės išbandyti 🙂
Raimonda, kaip smagu matyti tokias puikias reakcijas 🙂 Skanaus deserto!! 🙂
Šitie tikrai tobuli. Aš dariau šokoladinius 🙂 gal šiek tiek rieboki, bet labai skanūs gavosi
Karolina, mhm, tokie tikri ledai, ne koks šerbetas 🙂 Labai labai geri, pas mane visa šeima užskaitė kaip super-duper-gerus ir klausė, kada bus vėl 🙂
Nuostabus receptas 🙂
Ačiū, Alina! 🙂
ka gi… isbandziau ir si sedevra 🙂 PUIKU, NUOSTABU, NEPAKARTOJAMA! nors ir ne visai pagal recepta, bet mano brangioji jaunesnioji dukryte, kurios gimtadieniui ir dariau siuos ledus, sugebejo atsidaryt migdolu esencijos buteliuka ir „pagerino” skoni :), mat pasirode, kad mama per mazai i[yle sito reikalo 😀 prizadu, tikrai dar ne syki si deserta gaminti 🙂
Auga mažoji šeimininkė, ar ne? 🙂 Labai labai gera girdėti, kad Jūsų išbandytų receptų sąraše – dar vienas pavykęs, patikęs ir kartotinas 🙂 Super! 🙂