Apie tai, kad sekmadieniai skirti blynams ir saldiems kepiniams, jau seniai sklando gandai. Bet ar žinot, kam dar skirti tingūs, lėti ir žvarbūs sekmadieniai? Paprasta – sotiems ir jaukiems, paprastai paruošiamiems ir sušildantiems pietų patiekalams. Tokiems, kaip šis makaronų apkepas.
Recepto galite laikytis žingsnis po žingsnio, o galite improvizuoti pagal tai, ką skanaus rasite šaldytuve; svarbiausia, turėkit makaronų ir daug sūrio!
Ar žinojote, kad makaronai, priklausomai nuo formos, yra skirstomi į labiau tinkamus salotoms, vegetariškiems arba mėsiškiems patiekalams, apkepams arba garnyrams, ir taip toliau? Štai šie – makaronai visai sunkiai įsimenamu Caserecce pavadinimu, o lietuviškai vadinami tiesiog… straubliais, šypt, – pasižymi išskirtine lenkta forma ir pakankamai giliais grioveliais. Jie puikiai dera su tirštais padažais, kurie tobulai susigeria į makaronus ir juos užpildo; todėl pasirinkę Caserecce šiam gardžiam apkepui, tikrai neapsiriksite.
Dideliame ir giliame kepimo inde sotiems savaitgalio pietums susluoksniavau: trijų rūšių sūrį (rikotą, mocarelą, kietąjį), sultingą plėšytą vištieną, kelias saujas špinatų, aromatingą naminį pomidorų padažą, makaronus ir dar daugiau sūrio. Tikiuosi, kad ir jums skamba jaukiai ir LA-BAI skaniai!
Į makaronų pažinimo kelią šįkart mane pakvietė „La Molisana“ – kietagrūdžių kviečių makaronai tiesiai iš Italijos. Kai laiką leidžiame namuose, svarbu prisiminti, kad kelionės vyksta ne tik lėktuvais ir autobusais. Dar jos vyksta ir skoniais, lėkštėmis, namus užpildančiais gardaus maisto kvapais ir gardžiausiais prisiminimais. Taip ir šįkart – prisiminimais Italijoje, o iš tiesų prie valgomojo stalo jaukiuose namuose.
Kuo jūs lepinatės šį sekmadienį? Gal ką nors iš makaronų?
Makaronų apkepas su vištiena, rikota ir špinatais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
300 g „La Molisana“ makaronų-straublių (Caserecce)
žiupsnio druskos
Pomidorų padažui:
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
3 česnako skiltelių
1 valg. š. pomidorų pastos
1 arb. š. cukraus
1 arb. š. džiovinto česnako miltelių
1 arb. š. raudonėlių
1 arb. š. rūkytos paprikas
¼ arb. š. kajeno paprikos
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
400 ml pomidorų tyrės
Apkepui:
1 indelio (250 g) rikotos sūrio
200 g mocarelos sūrio
100 g tarkuoto kietojo sūrio
1 stiklinės (250 ml) vandens, kuriame virė makaronai
100 g špinatų
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
250-300 g virtos plėšytos vištienos*
Viršui:
100 g mocarelos sūrio
50 g kietojo sūrio
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Pasiruoškite didesnį ir gilesnį kepimo indą.
2. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje pagal instrukciją ant pakuotės, tik viena-dviem minutėm trumpiau. Vieną puodelį vandens, kuriame virė makaronai, nupilkite į puodelį ir atsidėkite į šalį. Makaronus nukoškite ir atidėkite į šalį.
3. Paruoškite pomidorų padažą. Į įkaitintą keptuvę pilkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir suberkite smulkiai kapotas česnako skilteles. Pakepinkite porą minučių maišydami, tuomet suberkite prieskonius ir sudėkite pomidorų pastą, ir dar minutę pakaitinkite. Supilkite pomidorų tyrę ir leiskite užvirti. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
4. Visus apkepui skirtus ingredientus sumaišykite: rikotą, sutarkuotą mocarelą, kietąjį sūrį, stiklinę vandens, kuriame virė makaronai, pasmulkintus špinatus, druską, pipirus ir virtą plėšytą vištieną. Produktų tekstūra turėtų būti pakankamai kremiška.
5. Suberkite makaronus ir permaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų tarp kitų produktų.
6. Į kepimo indą supilkite apie pusę pomidorų padažo, paskleiskite jį tolygiai, kad dengtų dugną. Ant viršaus sukrėskite visą apkepo masę. Paskirstykite, paviršių išlyginkite.
7. Viršų apipilkite likusiu pomidorų padažu, apibarstykite tarkuotu mocarelos sūriu ir kietuoju sūriu.
8. Uždenkite indą folija ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių. Tuomet foliją nuimkite ir kepkite dar apie 10-15 minučių, kol sūris gražiai apskrus.
9. Patiekite iš karto.
* vištos krūtinėlę išvirkite. Susmulkinkite (suplėšykite) iki smulkių atplaišėlių plaktuvu su plokščiu antgaliu (angl. paddle attachment) arba tiesiog rankomis.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „La Molisana“.
#reklama #lamolisana
3 komentarai
Mmm… Tokia “tinginių lazanija”! Labai skanu. Pagerinau patiekalą jau paruoštos vištienos filė gabaliuku iš artimos koldūninės. 🙂 gardu!
Sveiki. O kiek pomidorų padažo jau paruošto reikėtų dėti? Jau turiu pasigaminusi 🙂 ir ar rikota galima pakeisti varške?
Sveiki, Skaiste, reikėtų apie 400 ml pomidorų padažo 🙂 Rikotą galite pakeisti gerai pertrinta varške (nors rikota, manau, čia vis tiek tiktų labiau) 🙂