Tarp Kalėdų ir Naujų – šis laikas man labai patinka. Kai visos dienos iki Kalėdų jau būna suskaičiuotos, kai šventėms kruopščiai lygintos staltiesės sulankstomos ir padedamos atgal į spinteles, kai nurimsta vidinis chaosas. Kai nuo pečių nukrenta nepaaiškinamų lūkesčių našta (aš vis dar nemoku jų neturėti) ir galima nieko per daug ne-pla-nuo-ti. Kai iš esmės vienintelis planas – tiesiog pailsėti ir patingėti, žiūrėti filmus ir skaityti knygas, sukritus ant kilimo žaisti žaidimus ir kartais truputį juokingai pašokti ar padainuoti, o tada – iš širdies pakvatoti.
Leiskit, atspėsiu, kulinarinių iššūkių tarp Kalėdų ir Naujų daugelis sau taip pat nekeliame, tiesa? Greitai, paprastai, skaniai – tai viskas, ko norisi. O makaronai, kaip pasakytų mano saulėtas virtuviukas, visada yra skanu.
Tiesa, tam mažam gurmanui makaronai, nepaisant jų formos ar dydžio, vis dar skaniausi tiesiog su sviestu ir druska. Tuo tarpu aš sau susimaišiau makaronų salotų – kaspinėlius (Farfalle Rigate) sumaišiau su pomidorais, avokadais, raudonaisiais svogūnais, gražgarstėmis. Pagardinau pikantišku graikiško jogurto-majonezo padažu, patiekiau su kepta vištiena. Improvizuoti, kaip ir su bet kuriomis salotomis, čia galima labai daug, bet šis variantas, pažadu, labai gardus!
Salotas ruošiau su itališkais „La Molisana“ kietagrūdžių kviečių makaronais. Jau keletą metų tai vieni mėgstamiausių mūsų šeimos makaronų. Pastaruoju metu „La Molisana“ savo socialiniuose tinkluose edukuoja ir skatina artimiau susipažinti su įvairiomis makaronų rūšimis bei jų istorija. Užsukite į jų Facebook ar Instagram profilį – sužinosite, kuo radiatoriai skiriasi nuo straublių, kaip teisingai tarti tagliatelle pavadinimą ir kodėl vieni makaronai labiau tinka apkepams, o kiti – salotoms?
Tuo tarpu dabar… gaminam salotas?
Makaronų salotos su kepta vištiena
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Vištienai:
300-400 g vištos krūtinėlės
1-2 valg. š. alyvuogių aliejaus
¼ arb. š. druskos
¼ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
½ arb. š. džiovinto malto česnako
½ arb. š. rūkytos paprikos
1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių (raudonėlių, bazilikų, rozmarinų)
mažo žiupsnelio kajeno paprikos
Salotoms:
250 g „La Molisana“ makaronų-kaspinėlių (Farfalle Rigate)
žiupsnio druskos
250 g vyšninių pomidorų
1 didelio avokado
¼ raudonojo svogūno
100 g gražgarsčių
Padažui:
½ stiklinės (125 ml) graikiško jogurto
½ stiklinės (125 ml) majonezo
2 valg. š. klevų sirupo
2 valg. š. citrinos sulčių
1 arb. š. džiovinto malto česnako
1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių (raudonėlių, bazilikų, rozmarinų)
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite vištieną. Orkaitę įkaitinkite iki 220 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, be vėjelio).
2. Vištieną iš visų pusių aptepkite alyvuogių aliejumi. Visus prieskonius sumaišykite ir prieskonių mišiniu tolygiai ištrinkite visa vištieną.
3. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes (priklausomai nuo krūtinėlės storumo). Galite patikrinti termometru – vidinė iškepusios krūtinėlės temperatūra turi siekti 72 ᵒC. Jei norite, kad vištiena būtų labiau apskrudusi, paskutinėms porai kepimo minučių įjunkite grilio funkciją.
4. Leiskite vištienai dešimt minučių atvėsti, tuomet pjaustykite ir patiekite su salotomis.
5. Kol vištiena kepa, paruoškite salotas. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje pagal instrukcijas ant pakuotės. Išvirusius perliekite šaltu tekančiu vandeniu.
6. Pomidorus perpjaukite perpus, avokadus supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, raudonąjį svogūną supjaustykite labai plonais pusžiedžiais.
7. Dideliame dubenyje sumaišykite makaronus, pomidorus, avokadus, svogūnus ir gražgarstes. Paskirstykite į lėkštes. Ant viršaus dėkite po keletą gabalėlių pjaustytos vištienos.
8. Padažui visus ingredientus sumaišykite iki vientisos tekstūros. Pagardinkite salotas ir patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „La Molisana“.
#reklama #lamolisana