Kiek tik prisimenu, mano mama visada, paklausta, ko norėtų dovanų, ištaria tą patį atsakymą: „vaikai, man tikrai nieko nereikia, jūs patys man esate dovana“.
„Taip nebūna!“, – stebėdavausi anksčiau. – „Na, pasakyk, kuo tave galėtume pradžiuginti!“.
Reikia tapti mama, kad suprastum kai kuriuos visiškai paprastus dalykus. Jei paaugęs Joris sugalvos manęs paklausti, kokios dovanos norėčiau gimtadienio ar Mamos dienos proga, jau dabar žinau, tikrai nustebsiu, galbūt nusijuoksiu, o galbūt net truputį nuliūsiu. Kokios gali būti kalbos apie dovanas, kai jis pats – toks nuostabus, toks mielas, toks stebuklingas – yra pati didžiausia gyvenimo dovana? Jo šypsena kasdien yra neįkainojama dovana. Jo čiauškėjimas. Kreivas šleivas vaikiškas apkabinimas. Tai, kaip jis žiūri, kaip jis miega, kaip jis žaidžia. Tai, kaip pamatęs mane jis nuoširdžiai apsidžiaugia.
„Vaikuti, man tikrai nieko nereikia, tu pats man esi dovana“, – jau dabar girdžiu, kaip kartosiu savo mamos žodžius savo pačios sūnui.
Nes… ar būna didesnių dovanų?
Nežinau, kada tai nutiko. Nuo pat pirmos dienos Joris buvo mūsų stebuklas. Net tada, kai jis ištisas valandas būdavo piktas it širšė, o mano galva skildavo iš skausmo pusiau. Visada, vos į jį pažvelgus, užplūsdavo besąlygiška meilė. Bet dabar viskas dar kitaip: žiūriu į jį, paimu ant rankų, prisiglaudžiu, stebiu žaidžiantį ar valgantį, klausau jo čiauškėjimo… ir kiekvieną tą mažą akimirką trokštu įspausti sau į atmintį taip stipriai, kad niekas niekada nesumenkintų šių trumpų akimirkų gyvumo. Kad jų niekad neužklotų kiti prisiminimai.
Man baisu pagalvoti apie tai, kad kažkada su absurdišku rimtumu maniau nenorėsianti vaikų. Kiek daug kvailysčių mes, žmonės, kartais prišnekame.
Joris yra geriausia, kas nutiko mūsų gyvenime.
Tokios Mamos dienos dar niekad nebuvo. Šiais metais aš ne tik dukra; aš – mama. Tai stebuklas, tai – dovana.
Šiandien visi keksiukai tik Jums, mielos mamos!
Klasikinis itališkas Tiramisu desertas yra vienas iš tų, kurie įkvepia. Įkvepia ieškoti naujų skonių, naujų formų, naujų pateikimo būdų (galbūt net ieškoti lėktuvo bilietų į Italiją ir pagaliau imti planuoti išsvajotas atostogas!). Man Tiramisu – vienas pačių skaniausių desertų, lygiai taip pat kaip ir kitos šio deserto formos: tortai, pyragai, ledai ar keksiukai.
Pirmą kartą šiuos keksiukus iškepiau jau prieš keletą metų ir su dideliu jų padėklu atvykau tiesiai į močiutės gimtadienį. Ar žinote, kaip nedrąsu patiekti svečiams pirmąkart paruoštą desertą, kai nė pats jo dar nesi ragavęs? Dažniausiai taip ir būna – šiek tiek nedrąsu ir neramu. Bet tąkart aš jaučiausi visiškai rami. Kai mačiau plešiamus keksiukų popierėlius, nebūgštavau laukdama paragavusių svečių veido mimikų. Aš buvau tikra, kad jie bus puikūs, o jie tokie ir buvo. Patiko visiems – močiutei, svečiams ir man taip pat.
Nuo to laiko Tiramisu keksiukai – vieni iš mano pačių mylimiausių. Visapusiškai puikūs: nuo pačio keksiuko, iki įdaro ir kreminės kepurėlės; nuo pirmo iki paskutinio kąsnelio.
Skonis: 10/10. Mėgstate Tiramisu? Net neabejoju, keksiukai Jums taip pat patiks!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Receptas spausdintas „Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje“.
Tiramisu keksiukai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Keksiukams:
90 g minkšto sviesto
¾ puodelio (150 g) cukraus
2 didelių kiaušinių
¾ stiklinės (190 ml) vanilinio jogurto
1 ½ valg. š. kreminio kavos likerio
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 stiklinės + 2 valg. š. (160 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. sodos
½ arb. š. druskos
Sirupui:
¼ stiklinės (65 ml) stiprios paruoštos kavos
2 valg. š. kreminio kavos likerio (arba romo)
1 valg. š. cukraus
Įdarui:
125 g maskarponės
¾ stiklinės (105 g) miltelinio cukraus
1 valg. š. stiprios paruoštos kavos
1 valg. š. kreminio kavos likerio
Kremui:
250 g kreminio sūrio (pvz., maskarponės)
1 stiklinės (140 g) miltelinio cukraus
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės (35% riebumo)
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 valg. š. kreminio kavos likerio
Papuošimui:
kakavos
saujelės kavos pupelių
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Pasiruoškite keksiukų kepimo formą ir popierines formeles.
2. Iškepkite keksiukus. Minkštą kambario temperatūros sviestą elektriniu plaktuvu išplakite su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami masę. Sudėkite vanilinį jogurtą, supilkite kreminį kavos likerį ir vanilės ekstraktą. Dar kartą išplakite iki vientisos masės.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Suberkite miltų mišinį į plakinį ir lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
4. Paruoštą keksiukų tešlą paskirstykite kepimo formelėse, užpildydami ¾ jų tūrio. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol keksiukai gražiai pakils ir jų paviršius taps auksinės spalvos. Ar keksiukai jau iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš keksiuko centro, jis turi būti švarus.
5. Iškepusius keksiukus perkelkite ant grotelių ir palikite, kol visiškai atvės.
6. Kol keksiukai vėsta, paruoškite sirupą sulaistymui. Nedideliame puodelyje sumaišykite stiprią paruoštą kavą, kreminį kavos likerį ir cukrų, kol cukrus ištirps. Atidėkite į šalį.
7. Paruoškite kremą įdarui. Maskarponę ir miltelinį cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės. Neperplakite. Įmaišykite stiprią paruoštą ir atvėsintą kavą ir kreminį likerį. Indą su paruoštu kremu uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve, kol surinkinėsite keksiukus.
8. Paruoškite kremą papuošimui. Į dubenį sudėkite kreminį sūrį ir miltelinį cukrų. Elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės. Toliau lėtai plakdami, po truputį supilkite riebią grietinėlę. Turite gauti vientisos konsistencijos tirštą kremą. Įmaišykite vanilės ekstraktą ir kreminį kavos likerį. Uždenkite indą su kremu maistine plėvele ir laikykite šaldytuve, kol surinkinėsite keksiukus.
9. Surinkite keksiukus. Keksiukams atvėsus, nedideliu šaukšteliu jų paviršiuje išskobkite duobutes. Sulaistykite keksiukų paviršių paruoštu sirupu. Duobutes pripildykite paruošto kremo. Kremą, skirtą papuošimui, sudėkite į konditerinį maišelį žvaigždutės formos antgaliu. Dekoruokite keksiukus, laikydami konditerinį maišelį virš keksiuko viršaus stačiu kampu, spausdami kremą ir sukdami aplink keksiuko paviršių. Jeigu ruošiatės keksiukus patiekti vėliau, laikykite juos šaldytuve.
10. Prieš patiekiant, paruoštus keksiukus apibarstykite kakava ir papuoškite keliomis kavos pupelėmis.
4 komentarai
Asta kodel mano keksiukai pastoviai subliuksta?? 😡😡 lyg ir darau viska teisingai bet kepimo gale jie tiesiog sukrenta
Rūta, gal iškepusius keksiukus iškart ištraukiate iš orkaitės, ir jie subliūkšta dėl staigaus temperatūrų skirtumo? O gal juos perplakate (sausus produktus į šlapius reikėtų įmaišyti lengvais judesiais, neplakti)? Arba, galbūt kepate minute kita per trumpai ir viduje jie dar nebūna visiškai pilnai iškepę? Negaliu atsakyti tikslios priežasties 🙂
Sveiki,
klausimas iš nepatyrusiųjų keksiukų kepėjų 🙂 ar vietoje vanilinio jogurto tiktų tiesiog paprastas natūralus jogurtas be skonio, o vietoje vanilės ekstrakto – vanilinis cukrus? 🙂
Ačiū!
Labai skanūs keksiukai! Tik aš truputį pamažinau cukraus kiekį (į keksiukus 140 g., į sirupą vieną arbatinį šaukštelį rudo cukraus, į įdarą 70 g. cukraus pudros). O kremas man deja nesigavo, labai skystas buvo (įdėti į jį želatinos nebuvo laiko). Tai šiandien padariau truputį kitokį, bet ne mažiau skanų kremą papuošimui – 250 g. maskarponės švelniai išplakiau. Atskirai iki standumo išplakiau 200 ml. riebios grietinėlės (36 % rieb.) su maždaug 100 g. cukraus pudros ir 2 arb. šaukšteliais tirpios kavos miltelių. Paruoštą grietinėlę sumaišiau su maskarpone ir dar truputį švelniai paplakiau. Gavosi puikus stabilus kavos skonio kremas.