Toks gražus ir saulėtas pavasaris už lango, o tiek daug skausmo ir nerimo kiekvienoje dienoje. Visada mėgau skaičiuoti dienas – iki Kalėdų, iki Velykų, – dabar kartais sunku patikėti, kad tos dienos eina. Dalindamos skausmą, gilindamos nežinią, sėdamos liūdesį. O tuo pačiu, primindamos, kaip svarbu yra džiaugtis ir dėkoti už mažus dalykus, kuriuos turime. Už saugius namus. Už sveikus artimuosius, kuriuos galime imti ir stipriai apkabinti. Už laisvę kalbėti ir jausti. Už saule nutviekstus miškų takelius, kviečiančius pasivaikščioti, ir ramų medžių šnarėjimą. Už pyragus, kuriuos galime kepti ir dalintis.
Tam ir noriu šiandien pakviesti.
Iškepkite pyragą – tai lyg terapija, lyg ramybės oazė, lyg nebylus, jausmo pilnas „myliu“. Iškepkite jį minkštą ir purų, pagardintą sultingais obuoliais ir saldžiu marcipanu, kvepiantį vanilės ir cinamono debesimis. Iškepkite jį sau, savo šeimai, draugams, o gal kaimynams. Dalinkitės su tais, kuriuos mylite – ar tais, kuriuos dar pamilsite. Maistas suartina, maistas gydo, maistas kuria prisiminimus. Mažais žingsneliais, jaukiais pyragais.
Nebeskaičiuoju šiemet dienų iki Velykų, bet žinau – jų liko visai nedaug, vos keli savaitgaliai. Aukščiausioje virtuvės spintelėje jau paslėpiau porą šokoladinių zuikių, o šį pyragą drąsiai galiu išliaupsinti kaip tą, kuris puikiausiai tiktų šventinei popietei pasaldinti. Nesudėtingai paruošiamas, bet labai gardus: burnoje tirpstantis marcipaninis biskvitas su traškiomis migdolų riekutėmis, aromatingas obuolių įdaras, traškūs migdoliniai trupiniai. Jei ragausit dar šiltą ir pagardinsit rutuliuku vanilinių ledų, pažadu, tai bus karališkas desertas!
Įkvėpimo šventiniams ar kasdieniams kepiniams tikrai rasite „Lidl Lietuva“ – šią savaitę parduotuvėse vyksta teminė „Belbake“ savaitė, kurioje rasite ne tik marcipaninės masės ir migdolų riekučių, kurių prireiks šiam pyragui, bet ir įvairiausių dailių pabarstukų, kepinių šokolado, maistinių dažų ir spalvotų glajų, riešutų miltų ir daug kitų produktų kepiniams.
Marcipaninis obuolių pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Biskvitui:
200 g migdolų riekučių
1 valg. š. sviesto
3 valg. š. cukraus
150 g minkšto sviesto
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
120 g marcipaninės masės
3 kiaušiniai
1 stiklinės (250 g) riebios grietinės
1 ½ stiklinės (210 g) miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
¼ arb. š. druskos
Obuolių įdarui:
4 obuolių (apie 550-600 g obuolių kubelių)
2 valg. š. vandens
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 arb. š. malto cinamono
1 valg. š. sviesto
Trupiniams:
50 g marcipaninės masės
¼ stiklinės (50 g) cukraus
½ stiklinės (70 g) miltų
50 g paskrudintų migdolų riekučių
40 g sviesto
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite obuolių įdarą. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Suberkite į keptuvę, supilkite vandenį, suberkite cukrų ir cinamoną. Leiskite užvirti, sumažinkite ugnį ir virkite, kol obuoliai taps minkšti. Jei reikia, įpilkite papildomą šlakelį vandens (tai priklausys nuo to, kiek sultingi bus obuoliai). Įmaišykite sviestą, išmaišykite ir leiskite jam ištirpti. Nukelkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
2. Paruoškite biskvitą. Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo formą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
3. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto ir tris šaukštus cukraus. Suberkite migdolų riekutes ir maišydami pakepinkite, kol gražiai apskrus. Nuimkite nuo ugnies, perdėkite į dubenį ir leiskite atvėsti.
4. Į plakimo dubenį sudėkite minkštą sviestą, marcipaninę masę ir cukrų. Išplakite iki purumo. Įmaišykite vanilės ekstraktą. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno išplakite. Sudėkite grietinę ir dar kartą išplakite.
5. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Suberkite į plakinį ir išmaišykite.
6. Galiausiai į tešlą įmaišykite apie 150 g karamelizuotų migdolų, likusius atidėkite trupiniams.
7. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą. Paviršių išlyginkite. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol paviršius šiek tiek sutvirtės.
8. Kol biskvitas kepa, paruoškite trupinius. Visus jiems skirtus ingredientus (įskaitant apie 50 g likusių paskrudintų migdolų riekučių; liks dar viena maža saujelė, ją palikite viršui papuošti) smulkinkite, kol gausite kibius trupinius. Jei masė pernelyg lipni, įberkite dar šiek tiek miltų.
9. Trumpai apkeptą biskvitą išimkite iš orkaitės, iškart ant viršaus paskleiskite obuolių įdarą, ant jų tolygiai užberkite trupinius, ant viršaus – paskutines likusias paskrudintas migdolų riekutes. Dėkite atgal į orkaitę ir kepkite dar 40-50 minučių, kol pyrago paviršius taps gražiai auksinės spalvos, o viduje pyragas bus iškepęs. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus. Jei pyrago paviršius kepa per greitai, pridenkite lakšteliu folijos.
10. Patiekite pyragą dar šiltą ar atvėsintą, galite pagardinti rutuliuku vanilinių ledų ar karamelės padažu.
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
#reklama @lidllietuva #LidlPartnerystė #Belbake
Recepto šaltinis: Knusperstuebchen