Savaitgalio desertu pagal tradiciją priklausytų dalintis penktadienį – pati šią tradiciją sau (ir jums) sukūriau, pati šiandien ir sulaužysiu. O gal ir ne visai – šiandien mums tikrai prasideda savaitgalis! Dar kelios valandos, ir iškeliausim į atostogas; šešios ar septynios valandos automobilyje, ir sveikinsim jūrą. Kaip pasiilgom!
O keksas puikiai gali būti ne tik savaitgalio, bet ir atostogų desertu – suvyniotas į lininį rankšluostį, bičių vaško drobelę ar į kepimo popierių, jis puikiai išlaikys net ilgą kelionę, išliks minkštas, purus ir gardus. Įveikus ilgą kelią, prie puodelio arbatos (ar kavos, tikriausiai kavos!), jis galėtų būti ir saldžiais pusryčiais, ir desertu, ir vakaro pasilepinimu. Nes keksams nėra blogo laiko, blogos dienos ar netinkamos progos; todėl net ir eilinį antradienį užmaišyti tešlą ir pašauti į orkaitę – mintis labai puiki!
Marmurinis keksas – anokia naujovė, greičiau jau klasika. Man patinka, kaip gražiai išsisluoksniuoja jo tešla; dar labiau man patinka ruduosius sluoksnius „spalvinti“ pienišku šokoladu, o ne kakava. Taip, keksas tuomet pavyksta šiek tiek saldesnis, bet… ei, juk desertai gali būti saldūs, tiesa?
Marmurinis pieniško šokolado keksas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
120 g minkšto sviesto
¾ stiklinės (150 g) cukraus
2 didelių kiaušinių
¼ stiklinės (70 g) riebios grietinės
½ stiklinės (125 ml) pieno
1 ½ stiklinės (210 g) kvietinių miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. vanilinio cukraus
¼ arb. š. druskos
100 g pieniško šokolado
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 ᵒC temperatūros. Pasiruoškite ir kepimo popieriumi išklokite 20x12x8 cm dydžio kekso kepimo formelę.
2. Minkštą kambario temperatūros sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės.
3. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami.
4. Sudėkite grietinę, supilkite pusę pieno. Išplakite.
5. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir druską. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
6. Tešlą padalinkite į dvi daugmaž lygias dalis. Atidėkite į šalį.
7. Į nedidelį dubenėlį suberkite gabalėliais sulaužytą pienišką šokoladą. Užpilkite likusia puse pieno. Pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie minutę, vis išimdami ir pamaišydami kas 20 sekundžių, kol gausite vientisos konsistencijos šokoladinį pieną. Įmaišykite jį į vieną dalį tešlos.
8. Paruoštas tešlas – šviesią ir šokoladinę – pakaitomis susluoksniuokite kepimo formelėje. Iš pradžių ant formelės dugno paskleiskite kelis šaukštus šokoladinės tešlos, ant šios – porą šaukštų šviesios tešlos, ir t.t. Nesistenkite tešlos sluoksniuoti labai tolygiai: šviesi tešla bus tirštesnė, todėl ją galite dėlioti tiesiog šaukšteliu, o šokoladinės tešlos bus šiek tiek daugiau, todėl jos sluoksnius galite daryti storesnius.
9. Paruoštą keksą kepkite įkaitintoje orkaitėje 50-55 minutes. Ar keksas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku, – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
10. Leiskite keksui atvėsti kepimo formelėje apie 10-15 minučių, tuomet išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
11. Papuoškite. Atvėsusį keksą apibarstykite milteliniu cukrumi, papuoškite smulkinto šokolado gabalėliais, rozmarino šakelėmis, gėlių žiedeliais, šviežiomis šilauogėmis.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdais“.
4 komentarai
Labai skaniai atrodo! ???? Būtinai bandysiu ????
Ačiū! 🙂 Pasidalinkit atsiliepimais, kaip patiko 😉
Labai patiko 🙂 kepsiu dabar antrą kart lauktuvėms 🙂 ir gal dar Velykoms sau 🙂 toobuulass 🙂
Judita, labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂