Ruduo viską keičia. Atrodo, per vieną naktį vasaros vėjavaikiškumą pakeičia švelni ramuma. Atslenka rūke paskendę rytai, ilgi vakarai… Noriu mylėt kiekvieną metų laiką, o rugsėjį mylėti – lengva. Gal ir vėsiau, ir tamsiau, bet juk ir jaukiau! Tą minkštą jaukumo jausmą rudens dienose myliu labiausiai. Kai vakarais stalčiaus gilumoje ieškau šiltesnių kojinių, uždegu žvakes, maišau tešlą pyragams, kai švilpiančiame virdulyje kaista vanduo mėtų arbatai.
Ruduo tikrai viską keičia. Jei vasarą „ko nors skanaus“ ieškom šaldiklyje, tai rugsėjį – pravėrę orkaitės dureles. Šįkart už tų durelių – marmurinis trijų šokoladų keksas. Dryžuotas, spalvotas, saldus, minkštas ir labai gardus.
Trys šokoladai šio kekso sluoksniuose – juodojo, pieniško ir natūraliai rausvo belgiško šokolado lašeliai. Tai trys naujienos, kurias nuo šiol galite rasti „Dr. Oetker“ asortimente. Lašeliai, supakuoti po 100 gramų, idealūs pyragams glaistyti, šokoladiniams saldainiams gaminti bei maišyti į įvairiausių kepinių tešlą. Jie itin gerai tirpsta, tad įmaišyti į tešlą ir paruošti ją trijų skonių buvo paprasta kaip dukart du.
Akylesni turbūt pastebės – kepinyje rausvas šokoladas prarado savo spalvą. Išties, šviesiai rausvą šokoladą įmaišius į didesnį tešlos kiekį, jis tampa labai blyškus (taip jau būna kartais, kai produkto spalva yra visiškai natūrali, kaip kad ir šio šokolado). Bet jei rausvuoju šokoladu norėsite nudažyti putėsius, nekeptą sūrio tortą ar kitus šviesius saldėsius, šokoladas šiems saldėsiams suteiks gražią švelniai rausvą spalvą. Tuo tarpu šiam keksui trijų rūšių šokoladas suteikė ne tik dailius dryželius, bet ir nuostabų skonį!
Marmurinis trijų šokoladų keksas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Keksui:
200 g minkšto sviesto
1 stiklinės (200 g) cukraus
4 didelių kiaušinių
1 stiklinės (250 g) riebios grietinės
2 arb. š. vanilės ekstrakto
2 stiklinių (280 g) + ¾ stiklinės (105 g) miltų
1 ½ arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
100 g juodojo šokolado lašelių
100 g pieniško šokolado lašelių
100 g rausvojo šokolado lašelių
300 g pieno
Sulaistymui:
½ stiklinės (100 ml) vandens
½ stiklinės (100 g) cukraus
Glaistui:
100 g pieniško šokolado lašelių
50 g rausvojo šokolado lašelių
150 ml riebios grietinėlės
Papuošti:
rausvojo šokolado lašelių
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite keksą. Minkštą sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu plakite apie 7-8 min., kol cukrus ištirps, o masė taps puri ir balkšva. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno išplakite. Įplakite grietinę ir vanilę.
2. Į plakinį įmaišykite dvi stiklines miltų, sumaišytų su kepimo milteliais ir druska. Gausite tirštą tešlą.
3. Paruoštą tešlą padalinkite į tris lygias dalis. Atidėkite į šalį.
4. Į tris nedidelius dubenėlius suberkite juodojo, pieniško ir rausvojo šokolado gabalėlius. Pieną supilkite į puodą ir pakaitinkite virš vidutinės kaitros, kol kraštuose ims kilti pirmieji burbuliukai. Pieną supilkite į dubenėlius su šokolado lašeliais – po 100 ml į kiekvieną dubenėlį. Leiskite porą minučių pastovėti, tuomet išmaišykite šluotele, kol šokoladas ištirps.
5. Į kiekvieną tešlos dalį įmaišykite po vienos rūšies šokolado masę ir po ketvirtadalį stiklinės (35 g) miltų. Paruošite trijų rūšių – trijų šokoladų – tešlą.
6. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kekso kepimo formą (30×11 cm) išklokite kepimo popieriumi, į ją vienodais sluoksniais sudėkite juodojo šokolado, pieniško šokolado ir rausvojo šokolado tešlą.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. 20 min. Ar keksas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kekso centro, jis turi būti švarus.
8. Išvirkite sirupą. Nedideliame puode sumaišykite vandenį ir cukrų. Pakaitinkite, kol cukrus ištirps. Nukaiskite ir atidėkite į šalį.
9. Keksui iškepus, leiskite kelias minutes atvėsti kepimo formoje, tuomet perkelkite iš jos ant grotelių. Subadykite keksą mediniu pagaliuku ir apliekite sirupu. Palikite atvėsti.
10. Paruoškite glaistą. Pieniško šokolado lašelius suberkite į dubenėlį. Nedideliame puode virš vidutinės ugnies pakaitinkite 100 g grietinėlės, kol kraštuose ims kilti pirmieji burbuliukai. Nukaiskite ir iškart supilkite ant šokolado. Leiskite pastovėti porą minučių, o tuomet išmaišykite šluotele, kol šokoladas ištirps. Šiek tiek atvėsinkite, tuomet glajumi apliekite atvėsusį keksą.
11. Lygiai taip pat rausvojo šokolado gabalėlius ištirpinkite likusiuose 50 g grietinėlės. Apšlakstykite pieniško šokolado glaistą.
12. Apiberkite saujele šokolado lašelių ir patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Baltic“.
#reklama #droetker
1 komentaras
Lašelius pakeičiau šokoladu ir mano glajus atrodo kiek įtartinai, skystas. Bet šiaip keksas atrodo daug žadantis, netrukus pjausim 🥰