Atrodo, po truputį ateina pavasaris. Vis dar truputį nedrąsiai, tačiau saulės spinduliai kartais išlenda iš už debesies. Melsvai nuspalvina dangų. Ir švelniai paglosto žandą. Priverčia lūpų kampučius pakilti. Ir sušildo širdį.
Nes, Dieve, kaip aš pasiilgau šilumos. Saulės. Lengvų batelių. Švelnaus vėjo. Savo raudonkepuraitiško plonyčio paltuko. Žalios žolės kvapo. Užburiančių vyšnių žiedų grožio… Šviesių, saulės nuspalvintų rytų, kai net iš lovos lipti rodosi lengviau. Ilgų vakarų… Beprotiškai pasiilgau to žodžiais nenusakomo jausmo – pavasariu alsuojančio jausmo širdyje, mintyse, visur aplink…
Jis čia. Šiandien, trumpą akimirką, akis primerkus nuo netikėto saulės spindulio, aš jį sugavau. Sugavau ir niekad niekad nepaleisiu.
O pavasarį – kaip kad žiemą, rudenį ar vasarą – galima kepti sausainius. Didelius ir apvalius kaip saulė. Su sezamo sėklomis. Valgyti su puodeliu arbatos vakare, besileidžiant saulei. Ar ryte, žvelgiant į pirmuosius ryškius spindulius… Skani dienos pradžia ar dienos pabaiga. Skanus gyvenimas.
Skonis: 10/10. Fantastiški sausainiai. Ir jei atsirastų prieštaraujančių, bandyčiau įrodyti šią savo tiesą vis tiek. Nes jie tikrai fantastiški. Nes jie nėra tradiciniai sviestiniai – biskvitiniai – eiliniai – „gaideliai” – su chocolate chips – ar panašiai. Jie kitokie. Kraštukuose truputį traškūs, o viduje minkštučiai. Gausiai sezaminiai. Dideli, sotūs, bet vis tiek neatsivalgomi.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Let’s Dish
Marokietiški sviestiniai sausainiai su sezamo sėklomis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
4 puodeliai (550 g) miltų
½ arb.š. druskos
2 puodeliai (460 g) sviesto, minkšto
2 puodeliai (400 g) cukraus
2 kiaušiniai
1 kiaušinio trynys
200 g sezamo sėklų
1 kiaušinio baltymas, išplaktas
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C temperatūros.
2. Sumaišyti miltus su druska, atidėti į šalį.
3. Kitame dubenyje minkštą sviestą išplakti su cukrumi iki purumo.
4. Įmaišyti du kiaušinius ir vieną kiaušinio trynį.
5. Įmaišyti miltų mišinį – turi gautis lipni, tvirta tešla.
6. Suberti sezamo sėklas ir gerai išmaišyti.
7. Imti po nedidelį gabalėlį tešlos, tarp delnų suformuoti kamuolėlius ir išdėlioti juos ant kepimo popieriumi ištiestų skardų. Tarp sausainių palikti tarpus.
8. Išdėliotus kamuolėlius paspausti delnu, kad „susiplotų” į apvalius, nelabai storus sausainius.
9. Sausainių viršų patepti išplaktu kiaušinio baltymu.
10. Kepti 8 – 10 minučių. Atvėsinti ant grotelių.
11. Skanaus!
39 komentarai
Och, Astule, jau žinau, ką kepsiu tėviškėj per Velykas!
Žavingai atrodo 😉
Nesijaučia sezamo kartumo?
Julija, kaip gera prisidėti prie jūsų Velykų stalo :))
Sezamo kartumo tikrai nesijaučia, tiesiog toks.. įdomus, bet puikus skonis. Tiesa, tik ištraukti iš orkaitės jie nelabai kvepėjo.. visai nekvepėjo 😀 Jau buvau išsigandus, tačiau jiems atvėsus, viskas pasikeitė! Ir kvapas mmm, ir skonis mmm… 🙂
Bėda bėdelė… Neturiu kaip tų 200g sezamo sėklų pasverti.
Gal atsakytum kiek tai būtų puodeliais (ml)?
p.s. O sviesto tai čia tikrai kaip SVIESTINIAMS sausainiams 😀
Julija, sausainiai šie ir yra sviestiniai 😀 Bet sviestas sviestiniuose sausainiuose yra būtinas ir neišvengiamas, ką jau padarysi :))
Dėl bėdos bėdelės – nežinau net, kaip padėti, neturiu sezamo sėklų namie ir pažiūrėt dabar negaliu… 🙁 Bet internete radau, kad 1 puodelis sezamo sėklų sveria 125 gramus 🙂
Labai ačiū!
Na, mažu penkiom sėklytėm daugiau skonio nepagadinsiu 🙂
Tikrai ne :))
Labai idomus sausainiai. Musu seimai jau taip nusibodo ‘musiskas’ valgis, taip norisi kazko idomesnio… Ocia stai ir receptukas! Super, reiks bandyt!
Rima, tikrai geras pasirinkimas, manau, kad patikti turėtų – labai patikti 🙂 Lauksiu atsiliepimų :))
Su sezamu kažkada kepiau. Sumečiau viską nematuodama „iš akies” ir gavosi super 🙂 Reikėtų kada pakartot.
Reiktų, tikrai reiktų 🙂 Čia tikriausiai blogeriams būdingas bruožas „jei kartą jau tai kepiau, tai daugiau to paties nebekepsiu” reiškiasi 😀
Asta, o ko pritrūko iki 10balų?:) Aš panašius kepu su kokosu, labai skanu:))))
Sparnuoti, nieko 😀 Pataisiau 🙂
(ak, tas velniškas išsiblaškymas, kai vertinimai vyksta „copy-paste” principu)
Kaip tik turiu pakaupus sezamo, būtinai išbandysiu!
Indre, super! 🙂
Kokie įdomūs. Labai labai skaniai atrodo, nors ir nesu tokia jau sausainių gerbėja 🙂
Juliana, žinok, jei tikrai kitokie truputį, tikrai ne eiliniai paprasti sausainiai 🙂 Pabandyk, manau, nepasigailėsi ;))
Kai tik mosklai atleis savo gniaužtus, būtinai kepsiu ir terasoj saulutėj šildydamasi naimniosiu 🙂 ačiū už receptėlį 😉
sandėliuk, nėra už ką 🙂 Ak, jau įsivaizduoju… terasa, saulutė, sausainiai… ideali popietė 🙂
negalejau neparasyti, ka tik po šių nuostabių sausainių kepimo:) sausainukai superiniai, apsivalgymas….tik man ju gavosi tikrai daugiau negu 30, ir mazu ir dideliu:)
aciu uz recepta!
Asta, nuostabu girdėti, kad patiko labai 🙂 Už receptą dėkoti nereikia, tai aš turėčiau sakyti ačiū išbandžiusiems ir komentuojantiems! Ir sakau 🙂
O dėl sausainių kiekio – na, maniškiai buvo laaabai dideli, t.y. beveik milžiniški :))
O as au pacios Astos buvau pasiilgus. Vis patikrinu patikrinu kas kepama-verdama-daroma bet vis nieko 🙁 Pagaliau radau nauja recepta!
Indre, kaip miela girdėti, ačiū 🙂 Na, stengiuos neapleisti saulėtos virtuvės, bet kartais sudėtinga laiko atrasti.. bet pažadu, kad stengsiuos ir toliau – bent truputį dažniau 🙂
Išbandžiau – labai patiko.
Labai džiugu girdėti 🙂
Vakar išsikepiau ir labai nusivyliau. Visai nieko gero, eiliniai sausainiai tik su sezamu. Taip išgirti, tikrai tikėjomės kažko ypatingo, bet…
Nepateisino lūkesčių.
Kristina, labai gaila, kad nepatiko ir nepateisino lūkesčių. Tačiau giriu dėl to, kad man (ir ne tik man, o ir ragavusiems kitiems žmonėms), šie sausainiai tikrai labai patiko – gal net labiau nei įprastas „labai” 🙂
Na, bet tikriausiai nereikia net tikėtis, kad yra pasaulyje dalykų, kurie patiktų absoliučiai kiekvienam 🙂
ar tikrai tiek daug sviesto reikia ar nebus riebūs? Ir beje kur įsigyti Kaune sezamo sėklų, kažkaip įtariu, kad paprastoje Maximoje nebus…
Vaida, sausainiai sviestiniai, bet tikrai ne per riebūs – tokie, kaip turi būti 🙂
O sezamo sėklų būna ir „Maximoje”, man rodos, tikrai „Šile” būna ir prekybos miestelyje „Urmas”, ir daugelyje prieskonių parduotuvių 🙂
Velykų proga šie sausainiai buvo iškepti 🙂 kažkiek per storus padariau, bet buvo valgomi 😀 beveik 3 metų krikštasūnis sakė „nieko blogo”, tad perduodu tokį jo komplimentą, reiškiantį, kad skanu 🙂
sandėliuk, ačiū už komplimentus iš vaiko lūpų – sako, jomis tik tiesa kalba :))
katik iš orkaitės ištraukiau- tikrai skanūs sausainukai 😉 su sausainiais man nesekasi, su šiais irgi neviskas sklandžiai vyko- man po 8-10 minuciu, net nepanasu buvo , kad jie iskepe, balti baltuteliai, tai uzstaciau dar kepti ir stebejau kol paruduos, Asta ar tikrai per 8-10 minuciu jums iskepe? ir as dalinau visus produktus per puse mazesni kieki, man gavosi dvi dideles skardos siu sausainiu- o tai kiek tuomet skardu reik namuose tureti, jei kepti is viso kiekio? :))va tokie man klausimai iskilo , bet seip viskas su laiminga pabaiga, o skonis man ju primena sezaminius gardesius(tokie buna pirkti-sezamas su kazkokiu karameles-cukraus apliejimu, kaip kazinakai , kazkas panasaus. tai as juos labai megau, ypac kai laukiausi krimsdavau daug, nes sezamas labai geras kalcio saltinis atseit. tai va sie sausainukai tikrai primena juos ;;)
Zivkulis, na, iškepė. Tiesa, aš turiu dvi skardas ir pamainomis kepu jose (viena skardą vienu metu orkaitėje). Na, bet orkaitės gali būti labai kaprizingos ir nevienodos, gal maniškė sausainius prakepė greičiau nei standartas, taviškės nuotaika buvo šiek tiek snūduriuojanti ir užtruko ilgiau 🙂 Svarbu, kad sausainiai gavosi skanūs! :))
taip taip, jau su tom orkaitem 🙂 pastebejau , kad jau tendencija … :)- negali buti tikras , kad aklai pagal recepta sureguliavus karstuma ir kepimo laika viskas keps puikiai..jokio atsipalaidavimo, turi buti budrus ir nuolat sokineti prie dureliu, o gal jau paskrudo ? 😀 na bent jau – rezultatas gavosi tobulas 😉
O tobulas rezultatas atperka ir tą neramų šokinėjimą aplink orkaitę, ar ne? Tai ir svarbiausia 🙂
Kepiau šiuos sausainėlius, išėjo skanūs, bet iš aprašymo supratau, kad jie tiesiog nerealūs. Visgi teko gan daug sviestinių panašių sausainių gaminti, tad jie niekuo nesiskyrė nuo kitų. Kas dar nepratęs prie sviestinių sausainių, tą tikrai galima sužavėti. Visi kepiniai, kuriuose pagrindas yra sviestas, visada labai skanūs, bet reikėtų kažko ypatingesnio. Dariau pusę normos, nes iš šio tešlos kiekio išeitų begalė. Na ir dėčiau daugiau druskos ir galbūt pabandyčiau kokių prieskonių įmaišyti, pavyzdžiui rozmarino. Esu ragavusi panašių sausainių su rozmarinu, jie buvo tiesiog tobuli, tad čia kažkas panašaus tikrai nepamaišytų. Ačiū už receptą, Indre. Jūsų svetainėje išties daug gardžių receptėlių.
Atsiprašau, kažkodėl supainiojau sausainių autorės vardą 🙂 Beje, kepti teko tikrai ilgiau negu 8-10 minučių…
Aurelija, nieko tokio 🙂 Na, kepimo laikas priklauso dažnai nuo orkaitės. O skonis taip pat neginčytinas dalykas. Man jie tikrai be galo patiko, mano šeimai taip pat, bet tai nereiškia, kad turi fantastiškai patikti visiems pasaulio žmonėms 🙂
Šiandien kepiau šiuos sausainiukus.. Ir vėl cukraus stipriai mažinau iki 150 gr (Gal žinote, kodėl receptuose nurodomi tokie dideli cukraus kiekiai?). Iš pradžių panika buvo apėmusi dėl tešlos lipnumo, bet rutuliukai formavosi labai gerai.. Prikepiau gal kokias 6 skardas šių sausainių. Bet man jie gavosi trapūs, jokio minkštumo per vidurį, turbūt perkepiau…
O bet tačiau, šie sausainiai tikrai tobuli. Negaliu nustot juos valgyt. Ačiū už receptuką.
Toma, na, receptuose nurodomi tokie produktų kiekiai, kokius naudojau aš 🙂 Mes gal dideli saldomanai, kad mums taip tinka ir patinka 🙂 Bet, kaip aš visada sakau, cukraus kiekį visada reikia pasikoreguoti pagal save.
O trapūs visi buvo tikrai todėl, kad, matyt, šiek tiek perkepėte. Ištraukiant iš orkaitės, jie dar turi būti visai minkšti. O paskui, vėsdami, sutvirtėja.