Dabar tas laikas, tas stebuklingas metų laikas. Kai vasarą semti galima pilnais delnais.
Prisirpusiomis saldžiomis uogomis nusidažyti lūpas ir pirštų galiukus. Nusispirti batus ir basomis braidyti po žaliuojančią pievą. Puodelį kavos išsinešti į kiemą, atsukti veidą saulei, mintyse kurti svajones ir planus joms įgyvendinti. Maišyti šaltibarščius trečią dieną iš eilės. Pasiklysti daržovių ir vaisių turguje. Kurti spalvingus vasaros paveikslus lėkštėse. Išsirinkti tą patį didžiausią, tą geriausiai skambantį arbūzą iš visų – tą, kurį sunkiai pakeli abiem rankom, bet žinai, kad verta. Iš spintos išsitraukti mylimiausias vasariškas sukneles. Planuoti atostogas. Mėgautis vasara net darbo dienomis, bet vis tiek laukti savaitgalių ir trumpų pabėgimų iš miesto ir namų. Pirštų galais skinti ant trapių šakelių pakibusias rausvas žemuoges. Kiekvieną rytą pasitikti nubučiuotiems saulės. Pirštų galus nedrąsiai merkti į dar kiek vėsų ežero vandenį, galiausiai įsidrąsinus – pūkštelėti į jį tiesiai nuo tiltelio; šūktelėti iš nerūpestingo džiaugsmo ir panirti gilyn. Kurti ilgų vakarų ritualus. Vakarieniauti po atviru dangumi. Klausytis muzikos, tyliai ataidinčios iš kažkur toli; rytais – klausytis paukščių čiulbesio, lyg romantiškų melodijų kažkur pasaulio pakrašty.
Mėgautis ramybe ir džiaugtis draugija. Prisijaukinti tylą ir priimti nerūpestingą vasaros šurmulį. Planuoti, bet planuose palikti daugiau vietos tiesiog paprastam buvimui čia ir dabar. Akimirkos džiaugsmui. Mažoms smulkmenoms. Nevaldomam juokui. Užliūliuojančiai tylai.
Nuveikti kažką beprotiško. Kažką romantiško. Kažką – pirmą kartą.
Nes dabar tas stebuklingas metų laikas. Vasara. Tokios kaip ši daugiau niekad nebus, todėl ji turėtų būti geriausia, kokia tik gali būti. Tokia ir bus!
Man patinka, kaip nejučiomis vasara įsisuka į virtuvę, į šaldytuvo lentynas, į vaisių krepšį ant stalviršio ir visur, kur bepasisuksi. Šviežios salotos, sodriai žali špinatai, traškūs agurkai, saldžiai kvepiantys pomidorai, uogos… daug uogų.
Šįkart pilnos saujos raudonų uogų nukeliavo į tortą – tobulą tortą, vasarišką, gaivų ir lengvą. Teisybės dėlei reiktų prisipažinti, kad mūsų šeimoje želė tortų fėjos yra mano teta ir mama; aš tikrai negalėčiau su jomis rungtis. Bet mūsų skani draugystė su „Dr. Oetker“ prekės ženklu mane įkvėpė štai tokiam pirmam kartui virtuvėje – pirmam želė tortui! Šokčiojau iš džiaugsmo, nes pavyko geriau, gražiau ir skaniau nei tikėjausi – taip gerai, kad vieną dieną suvalgėme vieną tortą, o rytojaus dieną gaminau jau antrą tokį pat! Ir jei iki šiol sulaukdavau padėkų už pačią paprasčiausią stiklinėse ar dubenyje sustingdintą skirtingų skonių želė (labai nuoširdžiai: kiek tik pamenu, visada naudoju tik „Dr. Oetker“ želė; man patinka jų skonis, kvapas ir konsistencija), tai nuo dabar kažin ar tos spalvotos stiklinaitės kels didelį žavesį. Juolab žinant, kad štai tokiam puošniam ir gardžiam tortukui nereikia nei daug laiko, nei pastangų.
Štai ką noriu pasakyti – esu tikra, tai bus mūsų šios vasaros TOP desertas!
O koks jūsų mylimiausias vasaros desertas? Galbūt galiu įkalbėti išbandyti ir šį želė tortą? Turiu labai gerą nuojautą, kad nepatikti jis tiesiog negali!
Maskarponės, kondensuoto pieno ir raudonų uogų želė tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Maskarponės ir kondensuoto pieno sluoksniui:
250 g maskarponės
½ skardinės (200 g) saldinto sutirštinto pieno
1 stiklinės (250 g) graikiško jogurto
200 g šviežių braškių
1 arb. š. vanilės ekstrakto
3 valg. š. (30 g) želatinos
½ stiklinės (125 ml) vandens
Raudonų uogų sluoksniui:
2 stiklinių (apie 600 g) įvairių raudonų uogų (braškių, vyšnių (be kauliukų), raudonųjų serbentų, aviečių, žemuogių, kt.)*
2 pakelių „Dr. Oetker“ braškių skonio želė
GAMINIMO EIGA
1. Pasiruoškite apvalią silikoninę kepimo formą (2-2,5 l talpos). Ištepkite ją lašeliu bekvapio aliejaus labai tolygiai – patogu tą padaryti su popierine servetėle, kad ant sienelių neliktų aliejaus pertekliaus.
2. Paruoškite raudonų uogų sluoksnį. Braškes supjaustykite ketvirčiais, iš vyšnių išimkite kauliukus, mažesnes uogas palikite nepjaustytas. Suberkite į dubenį ir palaikykite šaldytuve, kol naudosite.
3. Braškių skonio želė paruoškite pagal instrukciją ant pakuotės, tik vienos pakuotės turinį užpilkite ne 500 ml, o 400 ml vandens. Išmaišykite, leiskite želė milteliams ištirpti. Palaukite, kol želė atvės, tačiau neleiskite jai sustingti.
4. Į atvėsusią želė suberkite uogas, o paruoštą uogų ir želė mišinį supilkite į paruoštą riebalais išteptą kekso kepimo formą. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 2-3 valandas, kol želė sluoksnis sustings.
5. Paruoškite maskarponės sluoksnį. Maskarponę, saldintą sutirštintą pieną, graikišką jogurtą, iki vientisos masės sutrintas braškes ir vanilės ekstraktą elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės.
6. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite išbrinkti. Želatinai išbrinkus, ištirpinkite ją virš garų vonelės. Jokiais būdais neleiskite želatinai užvirti, nes taip želatina praras stingdančias savybes! Ištirpintą šiek tiek atvėsinkite.
7. Atvėsintą želatiną lėtai supilkite į kambario temperatūros maskarponės masę, nuolat ją maišydami. Paruoštą kremą supilkite ant sustingusio želė ir uogų sluoksnio, paviršių išlyginkite ir palaikykite šaldytuve dar apie 4 valandas ar per naktį, kol tortas pilnai sustings.
8. Norėdami tortą išimti iš formos, ant jos viršaus užvožkite didelę lėkštę ar padėklą, tuomet apverskite kepimo formą su lėkšte ir palaukite porą minučių, kol tortas „atšoks“ nuo kepimo formos sienelių ir lėtai nusileis ant lėkštės. Jei vis tik taip nepavyksta, galite kepimo formą su tortu trumpam įmerkti į šilto vandens vonelę – tuomet tortas ant lėkštės ar padėklo išsiims dar lengviau.
9. Papuoškite ir patiekite.
* jei nuspręsite želė sluoksniui naudojamas uogas pakeisti kitais vaisiais ar uogomis, SVARBU: nenaudokite kivių ir ananasų – želė su šiais vaisiais nestingsta.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.
8 komentarai
Kaip galima sugudrauti neturint silikoninės kepimo formos? Gal pavyktų pima kreminį pagrindą stingdyti, tada uogas ant viršaus? Ir ar įmanoma naudoti metalinę torto formą?
Gabriele, nors silikoninėje formoje ruošti želė tortą man asmeniškai pasirodė patogiausia, bet lygiai taip pat jį ruošti galima bet kokioje kitoje formoje, metalinėje ar stiklinėje. Svarbu prieš pilant sluoksnius plonai ištepti vidines sieneles aliejumi, kad išsiimtų sustingęs tortas lengviau. Dar yra toji gudrybė – jei išsiima sunkiai, merkti formą porai sekundžių į karštą vandenį. Ką noriu pasakyti, kad tikrai želė tortą įmanoma pagaminti bet kokiame inde, pirmyn! 🙂
Ačiū už receptą, šiandien gaminau ir buvo puiku ???? tik vaizdo norėčiau kaip jūsų – bet visur ieškau tokios siauros aukštos formos ir nerandu… Išduokit paslaptį kur pirkot 🙂
Roberta, džiaugiuosi, kad pavyko ir patiko! 🙂 O kepimo formą, jokia paslaptis, pirkau „Fissman” parduotuvėje 🙂
Kolegė vaišino šiuo tortu. Jis nuostabus! Tobulas vasaros desertas: lengvas, gaivus ir nepaprastai skanus. Beje, gamino stikliniame inde ir iš jo neišiminėjo. Pjaustė tiesiog inde. Dabar tikimės pakartojimo 🙂
Edita, kaip smagu yra vaišingos kolegės! 😀 Labai džiaugiuosi, kad tortas patiko, ir linkiu, kad tų pakartojimų dar būtų! 🙂
Sveiki, ar galiu naudoti saldytu vaisiu ir uogu mixa? 🙂
Iš esmės, galite, svarbu, kad prieš tai atšildytumėte uogas ir gerai jas nusausintumėte. Bet kadangi šaldytos uogos atšildytos nelabai dailiai sukrenta ir praranda savo formą, tortas praras ir šiek tiek vaizdo 🙂