Jau sakiau: pažadėjau sau šiais metais, kad kiekvieną mėnesį nuveiksiu kažką, ko dar niekad gyvenime nedariau. Pažadėjau sau kiekvieną mėnesį po pirmą kartą, šypt. Ir, ką gi, šį savaitgalį dalyvavau Knygų mugėje. Nepatikėsite, bet, taip, – pirmą kartą gyvenime! Visada norėjau ten apsilankyti, juk knygas tikrai mėgstu, bet vis atsirasdavo priežastis nukelti tą apsilankymą kitiems metams ar tiesiog nesulaukdavau to spyrio, kuris mane iš Kauno nuspirtų tiesiai į Vilnių. Nes, žinot, kad ir kokia bebūtų maža ta Lietuva, kartais pasirodo visai didelė… O kartais – atvirkščiai.
Bet šiais metais viskas buvo kitaip. Nes… na, ar gali būti didesnis spyris nei tai, kad Knygų mugėje stovėjau prie dviejų savo knygų, prie stendo su savo vardu? Šypsojausi žmonėms, dalinau jiems skanius palinkėjimus, rašiau juos ant knygų ir vėl negalėjau patikėti tuo, kas vyksta. Buvo akimirkų, kai pasijaučiau lyg stebinti save iš šalies. Koks keistas, koks netikėtas jausmas! Koks geras jausmas!
Prieš porą metų, jei kažkas būtų man piešęs tokią ateitį, aš nebūčiau patikėjusi. Būčiau sakiusi, kad visa tai – rožinės svajonės, kurios pildosi tik sapnuose, bet tikrai ne realiame gyvenime. Knyga? Knygos? Knygų mugė? Vaje, tikrai – beprotybė!
O laikas vis parodo, kad net didžiausios beprotybės kartais ateina į gyvenimą. Apverčia jį aukštyn kojom, o jeigu ir ne – bent jau įneša visą glėbį naujų spalvų ir skonių. Beprotiškų. Laimingų. Išsvajotų.
Šiandien, vis dar gyvendama tomis praėjusio savaitgalio emocijomis, vartydama naujas knygas, papildžiusias pamažu vis gausėjančią kolekciją, ir valgydama paskutinius savaitgalio sausainius, aš jaučiuosi labai laiminga. Žinau, kad jeigu ne „Saulėta virtuvė“; jeigu ne Jūs, tinklaraščio skaitytojai; jeigu ne brangiausi ir artimiausi žmonės, visada mane palaikantys ir įkvepiantys… šį vakarą tikriausiai leisčiau kitaip. Nežinau, kas būtų, jeigu būtų, bet žinau štai ką – šiandien mano širdyje šviečia saulė. Ačiū Jums už tai!
Skonis: 10/10. Labai saldūs, viduje minkšti, o išorėje – traškūs sausainiai. Labai patiks visiems smaližiams, mėgstantiems tikrai saldžius kepinius. Na, o jaučiamas žemės riešutų sviesto poskonis – kaip visada nuostabus!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Brown Eyed Baker
Medaus - žemės riešutų sviesto sausainiai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 1/2 puodelio (210 g) miltų
1/2 puodelio (100 g) cukraus
3/4 arb. š. sodos
1/2 arb. š. kepimo miltelių
1/4 arb. š. druskos
1/2 puodelio (125 g) žemės riešutų sviesto
1/2 puodelio (170 g) medaus
60 g sviesto
1 kiaušinis
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1/4 puodelio (50 g) cukraus apvoliojimui
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, sodą, kepimo miltelius ir druską. Atidėkite į šalį.
3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki purios masės išplakite riešutų sviestą, minkštą medų, minkštą kambario temperatūros sviestą, kiaušinį ir vanilės ekstraktą.
4. Miltų mišinį suberkite į šį plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Gausite pakankamai minkštą masę.
5. Semkite po šaukštą masės ir tarp drėgnų delnų suformuokite kamuoliukus. Apvoliokite cukruje ir išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų, palikdami 5 cm tarpus.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 minučių, kol sausainiai gražiai apskrus, o jų paviršius suskilinės. Išimkite iš orkaitės. Iš pradžių iškepę sausainiai bus labai minkšti, todėl palikite juos kelias minutes atvėsti ir tik tuomet perkelkite ant grotelių. Visiškai atvėsinkite.
13 komentarai
Sveikinu, Asta! dvi knygos per metus tai tikrai didziulis darbas; gali nesivarzydama patapsnoti sau per peti ir save pagirti! saunuole!
Labai ačiū, Aušra! 🙂 Už sveikinimus ir už palaikymą 🙂
Šaunuolė Asta! Šilta ir gera skaityti apie tavo pasiekimus, didelius, skanius, gražius ir dosnius! O ir sausainiai taip ir prašosi būti pabandomi! 😉
Apkabinu!
Gelmina
Gelmina, labai ačiū! 🙂 Man labai gera sulaukti nuoširdaus palaikymo iš kolegų-tinklaraštininkų 🙂
Sausainiai, beje, tikrai puikūs, jei tik mėgsti tikrai saldžius kepinius. Nes jie tikrai labai saldūs, tikrai tikrai 🙂
Sveikinimai! Gaila, jog negalėjau tą dieną atvykti į knygų mugę pasilabinti 🙂 bet tikriausiai jau svajoji drąsiau ir kada nors išvysime ir trečią knygą. super :)!
Marta, ačiū! 🙂 Gaila, kad nepavyko, bet tikiuosi, kad netruks progų pasimatyti ir netrukus vėl galėsim pasilabint gyvai 🙂
Didžiausi sveikinimai…. Džiugu, kad taip jaučiatės. Jūsų blogas labai pamėgtas ir daug tikrai gaminu iš jo, nes tiesiog labai paprasti ir prieinami patiekalai, ačiū, kas esate 🙂 ir toliau sėkmės 🙂
Ingrida, labai ačiū už sveikinimus ir palaikymą! 🙂 Labai džiaugiuosi, kad „Saulėtoje virtuvėje” atrandate viliojančių receptų 🙂
sveikinimai. Mačiau mugėje besišypsančią 🙂 Norėjau palabinti, bet kažkaip susivokiau, kad aš tai atpažįstu, bet manęs tai ne 🙂 Smagu, kai svajonės (net ir tos, kurių nedrįstame svajoti) pildosi!
Vaida, ačiū už sveikinimus 🙂 Ir tikrai būtinai reikėjo prieiti ir pasilabinti! 🙂 Būtų puiki proga susipažinti 😉
Emm… O kaip jūs formuojate sausainius ? Nes masė labai lipni (na šitas pusė bėdos, kai pašlapini rankas) ir minkšta (bene didžiausia bėda), atrodo tikrai sekiau visas instrukcijas…
Labai labai saldu, dideliems smalyziams ?
Lilija, tikra tiesa, jie labai saldūs 🙂 Bet mums, smaližiams, prie puodelio nesaldžios arbatos – pats tas 🙂