Kartą, dar visai palyginti neseniai, vos prieš kelis metus, buvo toks pašėlęs gruodis, kai iškepiau keliasdešimt meduolinių namelių. Kepiau vakarais, po studijų; kepiau savaitgaliais; kepiau prieš vidurnaktį ir po jo. Kai atėjo metas juos klijuoti ir dekoruoti, mano žmogus prilaikė sienas, kol aš tvirtinau stogus. Paskui aplink kiekvieną tūpčiojau su cukraus glajaus pilnu konditeriniu maišeliu. Kai pagaliau svetainėje sustačiau visą meduolinių namelių miestą, supratau – tai yra „oho”. Bet, jei sąžiningai, kažin, ar norėčiau viską pakartoti iš naujo. Gal kadanors; kartais su saviškiu pasvaigstame garsiai vienas kitam, kad galėtume drauge suręsti kokią pilaitę: prabangią, su dailiais langais, stogu iš mažučių čerpių, erdviu kiemu, eglutėmis ir tvorele… su imbierinių žmogeliukų šeimynėle. Tiesa, tokios mūsų kalbos paprastai užsimezga būtent vasarą. O kol ateina žiema ir Kalėdų jausmas… „Gal kitais metais?” – susižvalgome.
Šiais metais nepastačiau nei vieno meduolinio namelio. Pasirinkau kur kas lengvesnį kelią – meduolines eglutes. Su jomis viskas paprasta, greita ir aišku; joms pilnai užtenka dviejų rankų. Per dieną galima sulipdyti ne vieną dešimtį tokių apsnigtų (arba – spalvotomis lempelėmis papuoštų žaliaskarių) eglučių, jei tik tam yra noro. Tuomet tereikės papuošti, apibarstyti cukriniu sniegeliu, supakuoti į skaidrų šiugždantį dovanų popierių ir perrišti kaspinėliu.
Beveik kalėdinių dovanėlių dirbtuvės. Mažos, jaukios, kvepiančios imbierais ir net mažais Kalėdų stebuklais.
Skonis: 10/10. Visiems, kas mėgsta meduolius, Kalėdas, saldžias ir jaukias dovanas. Gražu ir skanu!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Receptai publikuoti internetiniame portale Ji24.lt
Meduolinės eglutės
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Meduoliams (apie 100 vnt.):
200 g medaus
150 g sviesto
¾ puodelio (150 g) rudojo cukraus
3 ½ puodelio (490 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
1 valg. š. malto cinamono
1 arb. š. malto imbiero
1 arb. š. malto muskato
½ arb. š. maltų gvazdikėlių
½ arb. š. druskos
1 didelis kiaušinis
Cukraus glajui:
1 didelio kiaušinio baltymas (apie 45 g)
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 puodeliai miltelinio cukraus
maistiniai dažai (nebūtina)
GAMINIMO EIGA
IŠKEPKITE MEDUOLIUS
Į nedidelį prikaistuvį sudėkite medų, sviestą ir rudąjį cukrų. Maišydami kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol masė užvirs ir visi cukraus kristalai ištirps. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol masė atvės ir taps tąsios lyg karamelė konsistencijos.
Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, prieskonius ir druską. Išmaišykite. Miltų viduryje suformuokite duobutę. Įmuškite į ją didelį kiaušinį, supilkite atvėsusį medaus, sviesto ir cukraus sirupą. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jeigu matote, kad tešla per daug lipni, pridėkite dar saujelę miltų. Išminkyta tešla turi būti minkšta, glotni. Suformuokite rutulį, susukite jį į maistinę plėvelę ir palaikikykite šaldytuve per naktį.
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalinkite į kelias mažesnes dalis. Miltais pabarstykite lygų ir švarų paviršių – ant jo iškočiokite tešlos gabalėlius. Tešlą iškočiokite pakankamai plonai. Kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesni bus meduoliai.
Sausainių formelėmis (skirtingo dydžio žvaigždės formos formelėmis) išspauskite meduolius. Jei tokių formelių neturite, iš tvirtesnio popieriaus išsikirpkite trafaretus ir apipjaukite juos aštriu peiliu.
Paruoštus meduolius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol gražiai parus. Stebėkite kepančius meduolius, nes kepa jie labai greitai – kaitresnėje orkaitėje gali iškepti ir greičiau nei per dešimt minučių. Neperkepkite meduolių!
Iškepusius meduolius atvėsinkite, o tuomet – statykite eglutes ir dekoruokite.
PARUOŠKITE CUKRAUS GLAJŲ
Į didelį dubenį supilkite kiaušinio baltymą ir vanilės ekstraktą. Plakite elektriniu plaktuvu, kol masė pabals. Palaipsniui, nuolat plakdami, suberkite miltelinį cukrų. Plakite kelias minutes, kol gausite tvirtą standžią masę.
Jei norite, į glajų galite įmaišyti maistinių dažų, tačiau ir vien baltai papuoštos meduolinės eglutės yra labai žavios.
PARUOŠKITE MEDUOLINES EGLUTES
Ant lygaus pagrindo – stalo, lėkštės ar padėklo – pasidėkite didžiausią žvaigždės formos sausainį.
Meduolio centrą (ar didesnę jo dalį – kaip norite) aptepkite pasiruoštu cukraus glajumi.
Ant šio meduolio dėkite antrą meduolį, pasukdami jį taip, kad žvaigždės kampai atsidurtų tarp pirmojo meduolio žvaigždės kampų. Lengvai paspauskite.
Lygiai taip pat sutepkite ir suklijuokite visus meduolius: nuo didžiausio skersmens žvaigždės iki mažiausio skersmens. Jei neturite daug skirtingo skersmens žvaigždės formos meduolių, galite naudoti po 2-3 vienodo skersmens, dėliodami juos lygiai tuo pačiu mažėjimo principu.
Ant eglutės viršūnės esantį patį mažiausią meduolį ne „paguldykite“, o „pastatykite“, priklijuodami su cukraus glajumi.
Paruoštą eglutę apibarstykite milteliniu cukrumi arba papildomai dekoruokite cukraus glajumi.
Palikite eglutę išdžiūti ir sutvirtėti. Puoškite ja savo namus, dovanokite artimiesiems ar draugams. Skanių švenčių!
10 komentarai
Gražuolės eglutės! 🙂 O jei naudočiau specialius meduolių prieskonius, kiek jų reikėtų? 🙂
Ačiū, Jovita 🙂 Niekad nesu naudojus specialių prieskonių meduolių, bet manau, kad galbūt ant jų pakučio parašytas rekomenduojamas santykis su miltais? O jei ne, tuomet galima berti atitinkamai visų naudotų prieskonių kiekių sumai 🙂
Ačiū už receptą, pačiu laiku 🙂
Šiandien kaip tik ketinau išsirinkti tešlos receptą, o rytoj kept meduolius su vaikais. Tai nereiks ilgai ieškot 🙂
Tik ko gero bus ne eglutės, bet tas, kad pavyks… 🙂
Jurga, o, kaip smagu būti laiku! 🙂 Tikiuosi, kepinukai pavyko puikiai, gražiai ir smagiai 🙂
Sveiki, turiu klausimą šiek tiek ne į temą, kokiu fotoaparatu/objektyvu fotografuojate? nuotraukos labai gražios 🙂
Labai ačiū! Fotografuoju su Nikon D90, 50 mm objektyvu 🙂
Praeitais metais kepiau imbierinius sausainiukus ir pagal kažkur rastą receptą, užteko tešlą palaikyti šaldytuve kelias valandas, kol ji atšalo. Ar galima ir čia palaikyti tik kelias valandas, o ne per naktį? Nes taip norim su drauge kept šitas Kalėdines eglutes, bet niekaip nerandam laiko, kada galėtumėme tam skirti daugiau negu pusdienį…:))
Paulina, labai rekomenduoju meduolines eglutes kepti iš šios meduoliukų tešlos: https://www.sauletavirtuve.lt/?p=1450 Ir laikyti šaldytuve ją užtenka porą valandų 😉 Sėkmės!
Atsiprašau, norėjau pasitikslinti, jie minksti?
Rasa, jos nėra biskvitinės, todėl nėra ir labai minkštos – o kadangi suklijuotos su cukraus glajumi, kuris sustingęs tampa itin tvirtas, net kietas, dėl to dar tvirtesnės 🙂