Buvo Kalėdos. Paprastos, jaukios, tarp pačių artimiausių. Labai sočios ir labai skanios. Aš, kaip paprastai, dirigavau saldžiąjam stalui, todėl šventės buvo ir gausiai saldžios. Ragavom ir Marjolaine tortą (apie jį – atskiras įrašas greitu metu!), ir meduolinį sūrio tortą, ir tradicinį šventinį aguonų ir obuolių pyragą (be jo mūsų namuose – ne Kalėdos), ir naminiu šokoladiniu kremu perteptus vafliukus, ir dar – meduolinius keksiukus su citrininėmis kreminio sūrio kepurėlėmis. O kur dar didelis pintas krepšys meduolinių žmogeliukų, briedžiukų, angeliukų, senių besmegenių ir kitų mažų mielų padarėlių… Galima sakyti, kad desertų stalas beveik lūžte lūžo, o mes, visi pukšėdami, bandėme bent jau po kąsnelį kiekvieno paragauti.
Aš, žinoma, kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiais, sau pažadėjau – per kitas Kalėdas tai tikrai tiek daug saldumynų negaminsiu. Tikrai. Maždaug tuo pat metu, kai daviau sau šį pažadą, antroji aš ėmė prunkšti iš juoko. Nevaldomai ir iš visos širdies. Kažin, koks stebuklas turėtų įvykti? O gal? Mano žmogus mane bando išmokyti; sako, gamink tik vieną mažutį torčiuką, kad kiekvienam tik po mažą gabaliuką tekliūtų. Visi norės dar, bet nebus; užtat, kaip kokiam restorane, visi prisiminks, kooooks skanus buvo tortas ir kaip norėtųsi jo dar, ir dar, ir dar. Aš pritariamai linksiu ir pritariu kiekvienam žodžiui, bet žinot… kartais palinksėti galva daug lengviau nei iš tikrųjų padaryti. Juolab, man patinka gaminti desertus. Kalėdoms – ypač. Ir nieko čia blogo, kad jų lieka kitai ar dar kitai dienai; kitu atveju šį rytą, švenčių šurmuliui praūžus, negalėčiau ramiai prie puodelio kavos pasičiupti paskutinio meduolinio keksiuko.
Gali būti, kad Jūsų – kaip, beje, ir mūsų – pilvai po švenčių dar pilnut pilnutėliai. Bet gali būti, kad ne. Gal prie puodelio kavos Jūs jau norite kokio neragauto saldaus kąsnelio; gal laukiate popiet užsuksiančios geriausios draugės; gal savaitgalį į Jūsų namus sugužės nemenkas svečių būrelis, kurį norite pavaišinti kokiu nors desertu. Idealiausia – greitai ir paprastai paruošiamu, bet skaniu ir kvepiančiu Kalėdomis. Man atrodo, kad tam puikiausiai tiktų šie meduoliniai keksiukai. Labai žiemiški ir gausiai aromatingi!
Skonis: 10/10. Puikūs keksiukai! Purūs, minkšti, gausiai kvepiantys šildančiais žiemos prieskoniais. Jei mėgstate cinamoną, muskatą, imbierą… būtinai išmėginkite.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Bakers Royale
Meduoliniai kavos keksiukai su citrininėmis kreminio sūrio kepurėlėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Meduoliniams keksiukams:
1 1/2 puodelio (210 g) miltų
1 1/2 arb. š. malto imbiero
1 arb. š. malto cinamono
1/4 arb. š. malto kardamono
1/8 arb. š. malto muskato
1/4 arb. š. maltų kvapiųjų pipirų
1/4 arb. š. druskos
60 g minkšto sviesto
1/2 puodelio (100 g) cukraus
1/2 puodelio (170 g) skysto medaus (arba melasos)
1 didelis kiaušinis
1/2 puodelio (125 ml) stiprios karštos kavos (be tirščių)
1 arb. š. sodos
Kreminio sūrio kepurėlėms:
250 g kreminio sūrio
30 g minkšto sviesto
1 1/2 puodelio (300 g) miltelinio cukraus
1/2 arb. š. vanilės ekstrakto
1 arb. š. tarkuotos citrinos žievelės
2 arb. š. citrinos sulčių
Sulaistymui:
1/2 puodelio kavos
GAMINIMO EIGA
PARUOŠKITE KEKSIUKUS
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Pasiruoškite 12 keksiukų formelių.
2. Dubenyje sumaišykite sijotus miltus, maltą imbierą, cinamoną, kardamoną, kvapiuosius pipirus ir druską.
3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite minkštą sviestą ir cukrų iki purios masės.
4. Supilkite skystą medų (arba melasą), įmuškite kiaušinį ir išplakite iki vientisos masės.
5. Pusę puodelio labai karštos kavos (be tirščių) sumaišykite su šaukšteliu sodos, kol ji ištirps.
6. Įmaišykite kavą su soda į sviesto, cukraus ir medaus plakinį.
7. Supilkite plakinį į miltų mišinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
8. Paruošta tešlą užpildykite 2/3 keksiukų formelių tūrio.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol keksiukai gražiai iškils ir bus iškepę. Ar keksiukai iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku – įsmeigtas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
10. Iškepusius keksiukus perkelkite ant grotelių, paviršių subadykite su mediniu pagaliuku ir aptepkite kava, skirta sulaistymui. Tuomet visiškai atvėsinkite.
PARUOŠKITE KREMĄ
1. Į dubenį sudėkite kreminį sūrį, minkštą sviestą, miltelinį cukrų ir vanilės ekstraktą. Išplakite elektriniu plaktuvu iki purios ir vientisos masės.
2. Įmaišykite citrinos žieveles ir sultis.
3. Paruoštą kremą dėkite į šaldytuvą ir palikite apie 30 minučių.
4. Po šio laiko sudėkite kremą į konditerinį maišelį ir dekoruokite keksiukus. Apibarstykite cinamonu.
5. Skanaus!
5 komentarai
Nuotraukos, kaip visada fantatiškos!!:)
Indre, labai ačiū! 🙂
O patys keksiukai tikrai dar geresni už nuotraukas 😉
Laba diena,
ar galėčiau naudoti meduolių prieskonių mišnį? Jei taip – tai kiek pagal šį receptą turėčiau dėti šauštelių?
Ilona, žinoma, jog galima 🙂 Pati aš tokio mišinio nėkart nesu naudojusi, bet manau, kad reikėtų dėti proporcingai šiems suvardintiems prieskoniams, t.y. apie 2 – 3 arbatinius šaukštelius 🙂
Sveiki, norėčiau paklausti ar būtų galima naudoti kietą medų, pvz.: jį pakaitinus su trupučiu vandens?