Nežinau, kaltas oras ir žiema, ar kaltas bėgantis laikas, tačiau… Dievaži, tapau tikra miegalė. Žmonės keičiasi? Ir poreikiai žmonių keičiasi? Žmonės sensta ir jiems reikia daugiau miego? Ne, geriau tiesiog žiema. Šalta, balta – tikra žiema.
Tokia žiema, kurią bent jau aš tikrai mielai praleisčiau miegodama. Sunku ir prisiminti tuos visai neseniai buvusius laikus, kai sugebėdavau keltis pusę septynių, miegoti nueiti ne anksčiau kaip dvyliktą, ir sau žvali ištempti visą dieną. Tikrai taip buvo.
Buvo.
O dabar? Dabar aš keliuosi septintą. Gerai, penkiolika po septynių. Krapštydama akis, bumbėdama, keiksnodama žadintuvą, nepatenkinta gyvenimu ir šiaip ne ta koja (nes kas gali tokioj ankstybėj atsikelti ta koja?!). Iki pietų žiovauju, per pietus nustoju apstoju, o po darbo, kokią aštuntą, jau noriu į lovą… paskaityti knygą, patingėti… dešimtą merkiasi akys, vienuoliktą krentu negyva. Truputį gailėdama savęs, kad daugiausiai už aštuonių valandų ir penkiolikos minučių turėsiu vėl keltis. Jetau.
Aišku, būna savaitgaliai. Retai, bet būna. Tada miegu nuo dešimt iki dešimt, arba nuo dvylikos iki dvylikos, ir diena prabėga akimirksniu. Patikėkit, kai tiek miegi, ji tikrai prabėga akimirksniu. Ir vėl ateina pirmadienis, kurio rytą vėl telieka keikti žadintuvą.
Tai va. Paspaudžiu „publikuoti“, pavaišinu bent virtualiai jus dar vienu skaniu desertu ir šiaušiu į lovą. Nes miego niekada nebus per daug.
Skonis: 10/10. Šis paprastas ir itin greitai paruošiamas desertas tikriausiai jau tapo klasika, tačiau tokiu gėriu būtų nuodėmė nepasidalinti dar kartą. Visų pirma, jis lengvai ir greitai paruošiamas. Antra, jis nereikalauja iš parduotuvės parsinešti pilną maišelį įvairiausių produktų – jų vos keturi! Trečia, kai ištraukiate desertą iš šaldytuvo, per naktį visi sluoksniai būna suminkštėję, susigėrę ir virtę vientisu, minkštu, burnoje tirpstančiu labai gardžiu desertu. O skonį deserto taip pat galite pasikoreguoti pagal save, pasirinkdami mėgstamiausio skonio meduolius – vieną kartą šokoladinius, antrą vanilinius, trečią su įdaru…
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Kur radau? Visur ir niekur.
Meduolių desertas su bananais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
400 g minkštų meduolių
450 g grietinės
100 g cukraus pudros (arba cukraus)
3 bananai
GAMINIMO EIGA
1. Meduolius supjaustykite išilgai plonomis riekelėmis (vieną meduolį perpjaukite į 2 – 3 dalis).
2. Grietinę sumaišykite su cukraus pudra (arba cukrumi).
3. Bananus supjaustykite nestoromis riekelėmis.
4. Meduolius sudėkite į grietinę ir atsargiai išmaišykite taip, kad visi meduoliai plonai „apsiveltų” grietine.
5. Indo (26 cm skersmens) dugną išklokite meduoliais, sumaišytais su grietine.
6. Ant meduolių išdėliokite bananų riekeles, tuomet vėl bananus apklokite meduolių riekelėmis.
7. Pakaitomis susluoksniuokite visus meduolius ir bananus. Viršutinis sluoksnis turėtų būti meduolių sluoksnis.
8. Susluoksniuotą desertą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį.
9. Prieš patiekiant, apibarstykite šokoladu ar kakava. Skanaus!
48 komentarai
Iš nuotraukos pamaniau, kad bus tiramisu 🙂 Bet čia ne ką ne prasčiau 😉 Ir dar taip paprasta. Asta, o meduolius kokius naudojai? Tuos tokius lietuviškus cukruotu viršum ar kokius kitokius?..
Aha, aš irgi nuotraukas tvarkydama pamaniau: rask 5 skirtumus tarp šio deserto ir Tiramisu 🙂
Taip, meduolius naudojau tuos paprasčiausius lietuviškus pacukruotu paviršium 🙂
Tarsi „gyvas” kąsnelis pirmoje foto… 🙂 Žiemiškos nuotraukos (gerąja prasme!)… Kažką panašaus pamenu iš tokio airio vaikio D.Skehan rodytų receptų, tik jis naudojo sausainius, kondensuotą pieną ir grietinėlę.
Dalia, ačiū 🙂 Mhm, man jos irgi gerąja prasme žiemiškos – tokios ir su saulės spindulėliu, įkritusiu pro langą 🙂
O to airio vaikio receptas, rodos, irgi puikus – gi kondensuotas pieeeenas! Norėčiau sužinoti detaliau 😀
Esu išbandžiusi šį receptą. Jis puikus! Sunku patikėti, kad toks paprastas variantas gali būti toks skanus, o valgytojai neatspėdavo jo sudėties 😀
P.S. taviškis gavosi toks gražiai stangrus ir panašus į Tiramisu 🙂
Vilma, maniškiai irgi sudėties neatspėjo! Bet kai tikrai skanu, kam tą sudėtį ir bespėlioti 😉
Suviliojai 🙂 nepatikėsi kodėl :D, ogi dėl grietinės ir bananų, grietinę labai mėgstu, o bananas mano mėgstamiausias vaisius, todėl su sekančiu žygiu į parduotuvę, parsinešiu reikiamų produktų ir gaminsiuos, nes nu taaaip dabar užsimaniau :DD
P. s. ar man taip atrodo, ar Tu mažumėle pradingus žiemos lopšiuose? 😉
Patikėk manim, ir aš laukiu nesulaukiu TO PAVASARIO 🙂 bet jis jau ne už kalnų!!!!
Reda, o tu dar šio nebuvai išbandžius? O aš jau galvojau, kad būsiu paskutinė jam prisiruošus, mat seniai gandai aplinkui sklandė 🙂 Žinok, tikrai bandyk, manau, kad labai labai patiks! 🙂
P.S. Biškutį, taip.. 🙂 Tiesą sakant, labai jau sunkiai sekasi suderinti darbo ir fotografavimo laiką, todėl dalis skanumynų lieka neįamžinti.. laukiu labai labai, kol vakarai bus šviesūs 🙂
Atrodo kaip tiramisu 🙂 Tobulai paprastas dalykas, niam.
Niam, Jurgita, labai niam 🙂
Šitas receptas yra iš Gustavo receptų knygos 🙂
Tortas tikrai superinis.
Ačiū, žinosiu, iš kur paplito šis receptas po platų pasaulį 🙂
išbandyta! šįryt kolegas pavaišinau – visiems labai patiko 🙂
Egidija, džiugu dėl tavęs ir kolegų 🙂
Labai skanus desertas, sunkiausia tik tos kitos dienos sulaukt..
o kažin kaip gautųsi, jeigu vietoj grietinės jogurtą naudot?
Toma, visada taip su tais desertais, kuriuos pernakt laikyti ir neliesti reikia, ania? Man irgi sunku būna 🙂
O su jogurtu nebandžiau, bet iš esmės, manau, turėtų gautis. Tik jogurtą reiktų rinktis tirštą. Kita vertus – ir meduoliai, ir bananai yra saldūs, tai kažin, ar nebus to saldumo truputį per daug, jei ir jogurtas saldus bus 🙂
Zinok, tu ne viena tokia. As siaip nesu miegale, bet dabar kaip noriu mieeego! Tau dar gerai, uzmiegi 23h, o as jau 21-22h griunu negyva. Ir cia dar ne viskas. Ryte atrodo,kad kazkas pririso prie lovos ir neleidzia is jos islipt. Ka jau kalbet apie piktuma, pasyvuma dienos metu.. Po velniu, kas cia darosi?!
Ieva, gal žiema daros? 🙂 Bent jau aš linkusi pasiteisinti tuo. Žiūrėsim, kaip bus pavasarį 🙂
Vajėj kaip skanu turėtų būti…. Noriu 🙂 Saugaus receptą
Aure, skanaus! 🙂
Asta, nepatingėjau ir suradau tą anksčiau minėto recepto nuorodą: http://www.donalskehan.com/2010/01/crunchie-sticky-banoffee-pie/ , visgi, pasirodo, čia kiek kitoks ir receptas, ir desertas 🙂
Ooo, niam niam.. Kitoks, bet atrodo tai nuodėmingai skaniai. Ačiū už receptą! 🙂 Įsirašau į ateities planus 🙂
Gal kas išsivertę tą receptuką turit?… 🙂
Jovita, pagelbėti visada gali „Google Vertėjas” 🙂 Arba, jei nepavyks ir labai reikia, turėdama minutėlę laisvą, galėsiu surašyti vertimą ir aš bei tau atsiųsti 😉
Astut, jei tik galėsi, išversk man jį, nes su google vertėju tai pusės suprasti neina… 🙂
Jovita, verčiu:
297 g skardinė kondensuoto pieno
230 g trapių sausainių, sutrintų iki smulkių trupinukų
115 sviesto, tirpinto
3 bananai
250 ml riebios grietinėlės
3 šokoladukai, supjaustyti gabalėliais
Į aukštą puodą pripilkite vandens ir į jį įdėkite neatidarytą skardinę kondensuoto pieno. Skardinė turi būti apsemta vandens. Nuolat prižiūrint, virkite kondensuotą pieną 2 valandas. Stebėkite, kad skardinė nuolat būtų apsemta vandens, jei vandens sumažės – įpilkite daugiau, kad apsemtų.
Kol verdate kondensuotą pieną, pasiruoškite pyrago pagrindą.
Trupintus sausainius sumaišykite su tirpintu sviestu. 18 cm skersmens kepimo indo atsidarančiais šonais dugną išklokite sausainių mase. Lengvai paspauskite delnais. Uždenkite indą maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą 2 valandoms.
Kai kondensuoto pienas išverda (po 2 valandų), išimkite jį iš vandens ir atvėsinkite. Skardinei atvėsus, atidarykite ją. Šiuo karamelizuotu kondensuotu pienu apliekite išimtą iš šaldytuvo pyrago pagrindą.
Bananus supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite ant kondensuoto pieno sluoksnio.
Grietinėlę išplakite iki standžių putų ir paskleiskite ant bananų.
Pjaustytais šokoladukais apibarstykite pyrago viršų.
Dėkite į šaldytuvą ir šaldykite, kol ruošitės patiekti. Skanaus!
Astut, labai labai labai Tau ačiū!!! 😉
O man visai „neapetitnai” skamba šis receptas. Manau teks išbandyti pačiai ir įsitikinti, kad klaidingą įspūdį susidariau :).
Asta, o grietinė ar nepraskysta?
Živile, primygtinai siūlau išbandyti, manau, tikrai pakeisi nuomonę 🙂 Aš irgi ilgai šio recepto neprisiruošiau išbandyti, kad ir kiek visi aplinkui pasakojo, bet pagaliau išbandžiusi net nustebau, kad tikrai labai labai skanus ir paprastas tai yra desertas – nesitikėjau 🙂
O grietinė tikrai nepraskysta, ji susigera į meduolius ir gaunasi toks… kaip tiramisu 🙂
Įtikinai, gaminsiu 🙂 ir po to parašysiu savo atsiliepimus 😉
Niekas čia nepraskysta. Šio torto genialumas yra jo paprastume! Aš tai meduolius laužau/trupinu rankomis ir tiesiog beriu sluoksnį tokių ale trupinių, pilu sluoksnį grietinės, išmaišytos su trupučiu citrinos sulčių, ir sluoksnį bananų. Taip sluoksniuoju kelis kartus. Skanu nežmoniškai :)) Dar galima įvairių džiovintų vaisių, riešutų ar sveriamų želinių saldainių įmaišyti :))
Justina, girdėjau ir aš, kad kiti trupina rankomis, bet man pjaustyti pasirodė paprasčiau 🙂 Nors visais variantais, man atrodo, rezultatas panašus ir, kaip sakai, nežmoniškai skanus 🙂
Na va ir pas tave atradau šį skanumyną, kuris viens du ir padarytas 🙂 bet tavo foto, na žodžiu tobulėti tobulėji ir dar kartelį tobulėji 🙂 šaunuolė:)
P.S. man anksčiau labai patikdavo, kad porcijos energinė vertė buvo nurodyta kcal. daug sužinojau, tiek tortų, tiek apkepų kalorijas ir t.t. gaila nebėra jau 🙁
Eglute, ačiū labai, komentaras dėl nuotraukų tikrai nemenkai paglostė širdį 🙂 Aš labai stengiuosi, ačiū 🙂
P.S. Dėl kalorijų… ne juose skonis slepiasi, kaip dažnai kartoju. Tiesiog galbūt pasąmoningai (o galbūt ir sąmoningai) stengiuosi atskirti saulėtą virtuvę nuo perdėto susirūpinimo kalorijomis, riebalais, papildomais kilogramais ir t.t. 🙂
Taigi, išbandžiau ir aš šį, man iš pirmo žvilgsnio keistai skambėjusį, desertą. Turiu prisipažinti, kad klydau, manydama, jog nieko gero nesigaus. Desertas labai skanus. Tik va visas anekdotas man gavosi su meduoliais: skaitau recepto 1 punktą ir niekaip nesuprantu, kaip gali gautis plonos riekelės supjausčius meduolį į 2-3 dalis. Na bet ignoruoju šį prieštaravimą. Viską padarau kaip aprašyta. Ir tik post factum suprantu, kaip reikėjo supjaustyti – išilgai, o ne skersai, kaip aš padariau :)) Na skonis žinoma nenukentėjo, bet man buvo gal truputį per sausa, nes storesni meduolio gabalėliai neprisigėrė grietinės, tiek kiek norėtųsi. Kitą kartą padarysiu geriau :).
Živile, aha, įsivaizduoju, kad dėl to supjaustymo tikrai meduoliai galėjo nepersigerti ir nesuminkštėti visiškai. Kažkaip, kai parašiau riekelėmis, neįsivaizdavau, kad kažkas supjaustys kitaip 🙂 Bet dažnai būna, kad, rodos, savaime aiškius dalykus irgi reikia paminėti, nes gi skaitytojai šalia virtuvėj nestovėjo ir nematė, kokiu kampu tas riekeles pjausčiau 😀 Taigi, pasitaisysiu, ačiū už pastebėjimą 🙂
vakar gaminau, šiandien ragavom! Tikrai pasakiškas skonis. Niekas net nesuprato, kad sudėtyje meduoliai. Tik, gaila, išvaizda ne tokia graži, kaip jūsų nuotraukose, bet stengsiuos tobulėti. Gaminant susidūriau su klausimu, ar nebus tik čia per saldu (dėl meduolių, cukraus, bananų bei kakavos), bet tikrai viskas puiku, tik liko šiek tiek grietinės atliekamos, nes bijojau per storai apvilkti meduolius. Ir viskas idealiai pavyko. Tikrai gaminsiu dar kartą! Ačiū!
Adriana, nėra už ką 🙂 Džiaugiuosi, kad desertas pavyko ir patiko 😉
Labai labai skanu, likau maloniai nustebinta tokiu paprastu ir tokiu nepaprastu savo skoniu receptu 🙂 Pabandžiau ir bandysiu dar 🙂
Dalia, labai smagu girdėti! 🙂
Tai pats puikiausias Gusto enciklopedijos receptas !!! verta išbandyti – jau daugiau nei metai laiko jį vis gaminu ir gaminu. O ypatingai vasarą kai būna karša – tai tiesiog atgaiva !!!!! 🙂
Laura, ech, ne veltui tas Gustavas vis nuo kėdės krinta, skanumynų paragavęs, ar ne? 😀
Išbandžiau, labai patiko!!! 😉 Dar ne kartą gaminsiu! 🙂
Jovita, džiugu girdėti 🙂
Sveiki, galėčiau paklausti ar geriau naudoti riebesnę ar liesesnę grietinę? ;))
Gabriele, geriau naudoti tikrą, riebią grietinę 😉
Sveiki. Iškilo klausimas. Jei desertas bus valgomas vakare, gal geriau jį tos pačios dienos rytą pasigaminti? Ar galima ir parą prieš? Nerimauju dėl konsistencijos, kad nesumirktų per daug, bet ir nebūtų per sausas ☺
Sandra, labai rekomenduočiau gaminti parą prieš, bus idealus! 🙂