Vieni įsimintiniausių skonių, kuriuos gyvenime man teko ragauti, buvo sename pečiuje močiutės kepto kugelio ir bulvinių bandelių. Užsimerkus atskirčiau tą skonį – jis visiškai kitoks nei keptų tiesiog orkaitėje. Panašiai ir su ketaus keptuve – rodos, pati paprasčiausia ir „išrasta“ prieš šimtmečius, bet su maistu daro stebuklus.
Kai prieš kelias dienas instagrame pasidalinau ketaus keptuvėje kepamų kukuliukų nuotrauka, sulaukiau klausimų, ar neprikimba? Ar nerūdija? Ir ar neerzina netvarka, kai per dvi minutes visur prisitaško aliejaus?
Jei trumpai, neprikimba, nerūdija ir neerzina.
Jei plačiau, pradėkime nuo pradžių – su „Bohemia.lt“ (oficialiu „Lodge“ ketaus keptuvių platintoju Lietuvoje) paruošėme atsakymus į turbūt dažniausiai kylančius klausimus apie ketaus indus.
→ iki pat sausio 31 d. bohemia.lt el. parduotuvėje nuolaidos kodas KETUS31 suteiks 31% nuolaidą visiems „Lodge“ gaminiams!
KODĖL KETAUS KEPTUVĖ GALI BŪTI GERIAUSIA KEPTUVĖ, KURIĄ KADA NORS TURĖJOTE AR TURĖSITE?
- Ketaus keptuvės yra ilgaamžės, ekologiškos ir lengvai prižiūrimos.
- Teisingai prižiūrimos (skaitykite žemiau), ketaus keptuvės tarnaus amžinai, bet net ir net apleistos, pradėjusios rūdyti gali būti atnaujinamos ir sėkmingai grąžinamos į gyvenimą (skaitykite žemiau).
- Jos tinka visiems kaitros šaltiniams, pradedant įvairių tipų kaitlentėmis, baigiant orkaite ar kepimu ant laužo!
- „Lodge“ ketaus indai per daugiau nei šimtą metų yra užsitikrinę aukščiausios kokybės gaminių vardą – Amerikoje, Tenesyje, jie liejami nuo 1896-ųjų.
- „Lodge“ ketaus indai jau liejykloje įsodrinami augaliniu aliejumi, todėl yra paruošti naudojimui – jų paviršius nelimpa taip, kaip kitų, aliejumi neįsodrintų ketaus indų.
- Su laiku ketaus keptuvė tampa vis geresnė, mat su kiekvienu kepimu prisisotina dar daugiau riebalų ir galiausiai tampa natūraliai nelimpanti.
- Ketaus keptuvė yra ideali vieno indo patiekalams, kurie pradedami ruošti ant kaitlentės, baigiami – orkaitėje.
- Ketaus keptuvė įkaista lėtai, bet itin gerai laiko karštį ir maistas joje iškepa išskirtinai gardus, tobulai apskrudęs. Pavyzdžiui, jokie kukuliukai orkaitėje neiškepa taip skaniai kaip ketaus keptuvėje: išorėje gardžiausiai apskrudę, o viduje – tobulai sultingi ir minkšti!
Ketaus keptuvės neretai kelia nerimą, kad gali stipriai kibti, svilti, galiausiai – rūdyti. Iš tiesų tokios baimės neturi pagrindo, svarbiausia – tinkamai naudoti ir prižiūrėti ketaus keptuvę.
KAIP NAUDOTI IR PRIŽIŪRĖTI KETAUS KEPTUVĘ?
- Kol keptuvė nauja, naudokite pakankamą kiekį riebalų; ilgainiui ketaus keptuvė taps natūraliai nelipni ir jai beveik išvis nereikės riebalų – kuo dažniau ją naudosite, tuo mažiau lepi ir geresnė ji taps.
- Prieš gamindami, keptuvę gerai įkaitinkite (skirkite tam kelias minutes), kol įkais tolygiai. Neperkaitinkite: jei gaminate ant kaitlentės, vidutinė kaitra ketaus keptuvei tiks geriausiai.
- Leiskite kepamam maistui gardžiai apkrusti – nepulkite jo dažnai vartyti ar maišyti. Vis pajudinkite keptuvę ir stebėkite – palaukite, kol pajudinus maistas pats gražiai atšoks nuo keptuvės dugno, tuomet apverskite/išmaišykite.
- Naudokite nuo karščio apsaugančią silikoninę rankeną – ketaus keptuvė įkaista visa, įskaitant rankeną, ir čiupti už jos plikais pirštais būtų labai pavojinga!
- Ketaus keptuvės paviršius yra itin atsparus, todėl maisto vartymui ar maišymui galite naudoti net metalines menteles, tačiau geriau venkite plastikinių – nuo itin karšto keptuvės paviršiaus jos gali imti lydytis.
- Po gaminimo keptuvę ištuštinkite – nelaikykite joje maisto likučių ilgiau nei būtina.
- Plaukite ją po šiltu tekančiu vandeniu (galite naudoti truputį muilo, bet nenaudokite jokių stiprių cheminių ploviklių ar juolab – neplaukite indaplovėje!).
- Išplovę, ketaus keptuvę labai kruopščiai nusausinkite ir visada laikykite paviršių plonai ištepę šlakeliu riebalų.
- Ką galima kepti ketaus keptuvėje? Viską! Tik su rūgščiais produktais reiktų elgtis atsargiau – pomidorų padažui nederėtų keptuvėje užsibūti ilgiau pusvalandžio, kad maistas neįgautų metalo poskonio, o rūgštis neišdegintų metalo spalvos.
Ir vis tik, kartais gali nutikti taip, kad net geriausių ketinimų vedini savo ketaus keptuvę trumpam pamiršime ir apleisime – jei taip atsitiktų, metalas imtų rūkyti. Ar tuomet keptuvė būtų tinkama tik išmetimui? Tikrai ne – juk tai amžina keptuvė. Ją tereikia atnaujinti.
KAIP ATNAUJINTI APLEISTĄ KETAUS KEPTUVĘ?
(remiantis „Lodge“ ketaus indų priežiūros instrukcija)
- Nuplaukite ketaus indus po karštu, muiluotu vandeniu ir pašveiskite kietu šepetėliu.
- Nuskalaukite ir visiškai nusausinkite.
- Užtepkite labai ploną, vos padengiantį paviršių, kepimo aliejaus sluoksnį iš vidaus bei išorės. Indas taps lipšnus, jei aliejaus bus per daug.
- Uždėkite aliuminio foliją ant apatinių orkaitės grotelių (lašams surinkti).
- Orkaitės temperatūrą nustatykite nuo 180 iki 200 °C laipsnių karščio.
- Padėkite ketaus indą „aukštyn kojom“ (dugnu į viršų) ant viršutinių orkaitės grotelių.
- Palikite ketaus indą karštoje orkaitėje mažiausiai valandą. Po valandos išjunkite orkaitę ir leiskite ketaus indui atvėsti (orkaitėje).
- Kada indas atvės, jį laikykite neuždengtą, sausoje vietoje.
- Jeigu reikalinga, procesą pakartokite.
Ar jau esat atradę ketaus keptuves? Jei ketinote, bet vis dar delsėte, dabar tikrai puiki proga įsigyti ilgaamžę, puikią keptuvę: iki pat sausio 31 d. www.bohemia.lt el. parduotuvėje nuolaidos kodas KETUS31 suteiks 31% nuolaidą visiems „Lodge“ gaminiams.
Ak, taip, ir kukuliukų receptas, žinoma! Paprastai paruošiami, nuostabiai skanūs, visiškas comfort food ilgoms žiemos dienoms. Skanaus!
Mėsos kukuliai pomidorų padaže, užkepti mocarelos sūriu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Mėsos kukuliams:
½ stiklinės (45 g) džiūvėsėlių
¼ stiklinės (62 ml) pieno
300 g maltos jautienos
200 g maltos kiaulienos
1 kiaušinio
2 valg. š. smulkiai tarkuoto kietojo sūrio
1 arb. š. česnako granulių
2 arb. š. džiovintų itališkų žolelių
½ arb. š. druskos
½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
¼ arb. š. rūkytos paprikos
alyvuogių aliejaus kepimui
Pomidorų padažui:
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 vidutinio dydžio svogūno
3 skiltelių česnako
1 skardinės (400 g) smulkintų konservuotų pomidorų
½ stiklinės (125 ml) pomidorų tyrės
1 arb. š. džiovintų itališkų žolelių
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
Viršui:
200 g mocarelos sūrio
šviežių prieskoninių žolelių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite mėsos kukulius. Visus jiems skirtus ingredientus gerai išmaišykite. Semkite po šaukštą ir tarp drėgnų delnų suformuokite nedidelius apvalius kukuliukus. Turėtumėte gauti apie 25-30 kukuliukų.
2. Keptuvę įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies. Įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir sudėkite dalį kukuliukų (kepkite juos dalimis, kad galėtumėte lengvai vartyti ir jie gražiai apskrustų iš visų pusių). Kepkite apie 6-7 minutes, vis paversdami, kad gražiai apskrustų iš visų pusių.
3. Iškeptus kukuliukus perkelkite į lėkštę ir atidėkite į šalį.
4. Paruoškite pomidorų padažą. Į tą pačią keptuvę ir joje esančius riebalus (jų išskirs ir kepami kukuliukai) suberkite smulkiai pjaustytą svogūną. Pakepinkite porą minučių, kol suminkštės. Suberkite kapotus česnakus ir pakepinkite dar minutę.
5. Supilkite smulkintus pomidorus, pomidorų tyrę, pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais. Trumpai pakaitinkite, kol ims burbuliuoti. Nuimkite nuo ugnies.
6. Užkepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 170 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
7. Į keptuvę sudėkite kukuliukus, panardindami juos į padažą.
8. Pusę mocarelos sūrio supjaustykite nedideliais gabalėliais ir išdėliokite ant viršaus. Likusią pusę sūrio sutarkuokite ir tolygiai apiberkite viršų.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su indų ir virtuvės reikmenų parduotuvių tinklu „BOHEMIA“.
#reklama #bohemia #Lodgekeptuve
1 komentaras
Labai geri, sultingi kukuliukai!