Valgome ir akimis, tad visai nenuostabu, kad ant švenčių stalo norime patiekti pačius gražiausius užkandžius. Ši mielinė plėšoma pynė su pesto ir kietuoju sūriu yra ir labai graži, ir pasakiškai skani. Minkšta, puri, charakteringo skonio – ji tikrai galėtų būti užkandžių stalo žvaigždė!
Pynę galite gaminti su įvairiais įdarais – tiek saldžiais, tiek pikantiškais. Jei gaminsite saldžią, į tešlą taip pat galite įberti porą papildomų šaukštų cukraus, galbūt ir žiupsnelį cinamono.
Norėdami sutaupyti laiko, tešlą galite užminkyti iš vakaro, o kepti rytojaus dieną. Jei pasirinksite tokį būdą, išminkę tešlą leiskite jai pakilti, tuomet lengvai paminkykite, uždenkite maistine plėvele ir iki rytojaus laikykite šaldytuve. Išėmę iš šaldytuvo, plėvelę nuimkite ir pusvalandį leiskite pabūti kambario temperatūroje. Lengvai paminkę, formuokite ir kepkite duoną.
Mielinė plėšoma pynė su pesto ir kietuoju sūriu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
¾ stiklinės (190 ml) pieno
7 g sausų mielių
1 valg. š. cukraus
2 ½ stiklinės (350 g ) kvietinių miltų
½ arb. š. druskos
75 g minkšto sviesto
1 didelio kiaušinio
Įdarui:
200 g bazilikų pesto
50 g tarkuoto kietojo sūrio
Viršui:
1 kiaušinio
1 valg. š. pieno
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą. Pieną pašildykite, kad būtų šiltas, bet ne karštas. Sumaišykite su mielėmis ir cukrumi. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti 10 minučių, kol mielės taps aktyvios. Mielių mišinio paviršius turi suputoti.
2. Į dubenį, kuriame minkysite tešlą, suberkite miltus ir druską. Sudėkite minkštą sviestą, įmuškite kiaušinį ir supilkite aktyvų mielių mišinį.
3. Išmaišykite ir išminkykite minkštą, elastingą tešlą. Minkykite apie 10 minučių. Minkyti galite tiek rankomis, tiek elektrine tešlos maišykle. Kuo ilgiau minkysite, tuo glotnesnė, paklusnesnė ir lengviau formuojama taps tešla.
4. Išminkytą tešlą dėkite į plonai aliejumi pateptą dubenį. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite kilti kambario temperatūroje valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
5. Suformuokite mielinę duoną. Pakilusią tešlą lengvai paminkykite ir padalinkite į keturias lygias dalis.
6. Pirmąjį tešlos gabalėlį dėkite ant kepimo popieriaus lakšto ir iškočiokite apie 22-24 cm skersmens apskritimą. Stenkitės, kad apskritimas būtų kuo taisyklingesnės formos.
7. Aptepkite tešlą trečdaliu pesto padažo ir apibarstykite trečdaliu tarkuoto kietojo sūrio.
8. Iškočiokite antrąjį gabalėlį tešlos ir užklokite ant pirmojo. Vėl aptepkite pesto padažu ir užberkite tarkuoto kietojo sūrio.
9. Tą patį padarykite su trečiuoju gabalėliu tešlos – iškočiokite, užklokite ant pirmųjų dviejų ir aptepkite likusiu pesto padažu bei užberkite tarkuoto kietojo sūrio.
10. Ant viršaus užklokite paskutinį – ketvirtąjį – iškočiotą tešlos gabalėlį.
11. Viską susluoksniavę, švelniai pakočiokite. Uždėkite ant viršaus lėkštę, puodo dangtį ar kitą 22-24 cm skersmens apskritą daiktą. Apipjaukite kraštus, kad gautumėte taisyklingos formos apskritimą.
12. Susluoksniuotos tešlos apskritimo centre švelniai įspauskite stiklinę – tai bus pynės centras.
13. Naudodami aštrų peilį, padarykite lygias įpjovas nuo apskritimo kraštų ligi įspaustos stiklinės – turite padalinti apskritimą į šešiolika vienodo pločio tešlos juostų.
14. Vienu metu imkite dvi gretimas tešlos juostas ir dukart pasukite jas vieną nuo kitos. Galus suglauskite, suspauskite. Taip susukite visas tešlos juostas, kol gausite snaigės formos apskritimą.
15. Nuimkite stiklinę nuo centro, uždenkite pynę rankšluostėliu ir palikite pakilti kambario temperatūroje 20-30 minučių.
16. Aptepkite viršų kiaušiniu, išplaktu su šaukštu pieno.
17. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
18. Kepkite pynę įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes, kol pakils ir gražiai pagels. Atvėsinkite ir patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“ ir publikuotas prekybos tinklo portale ČIA.
Daugiau „Lidl Lietuva“ receptų rasite ČIA.
#reklama #lidllietuva