Turiu Velykų tradiciją, tai – ši mielinė pynė. Pirmą kartą ją iškepiau prieš penkerius metus, ir nuo tada kepu kiekvienais metais. Dažniausiai – Velykų rytą, nes švieži mieliniai kepiniai patys gardžiausi.
Tyliai išlipu iš lovos anksti ryte, kol namiškiai dar saldžiai miega, ir nutipenu į virtuvę. Užsikaičiu puodelį kavos, nes toks jau tas mano ryto ritualas, kad ir kaip beprasidėtų diena. Pradarau langus, įleidžiu į namus ryto vėsą ir pirmus nedrąsius saulės spindulius. Kol virdulyje tyliai šnypščia kaistantis vanduo, iš spintelių išsitraukiu didelį dubenį, miltus, cukrų, mieles, druską. Sviestą ir porą kiaušinių. Ant spintelės dedu ir virtuvines svarstykles – kepiniai mėgsta tikslumą.
Nedideliame puodelyje pašildžiusi pieną, suberiu į jį cukrų ir sausas mieles. Šluotele išmaišau, kol šios ištirps, ir uždengusi nedideliu rankšluostėliu palieku – tegul suputoja. Didžiajame baltame dubenyje maišau miltus, cukrų, druską. Gurkšteliu kavos, delnu nuo stalviršio nubraukiu pabirusius miltus. Supilu suputojusį mielių mišinį, sudedu minkštą sviestą, įmušu kiaušinius. Ir išminkau tešlą.
Anksčiau, dar tik apšildama kojas virtuvėje, labai bijojau mielinės tešlos ir jos minkymo. Pavyks ar nepavyks, iškils ar neiškils – tai man visada atrodydavo loterija, kurioje verčiau nepasitikėti savimi per daug. Nesuskaičiavau, kiek mielinių pyragų reikėjo iškepti, kad rankos imtų jausti tešlą. Jos minkštumą ir glotnumą, jos elastingumą, švelnumą, paklusnumą. Minkau ją kantriai, niekur neskubėdama, gerdama į save netrikdomą ryto tylą, rodos, girdėdama už uždarų durų tolygų alsavimą. Jie dar turbūt sapnuoja. O man labai patinka, kai rytai priklauso man.
Išminkytą tešlą, glotnų ir tobulą jos rutulį, dedu į lašu aliejaus pateptą dubenį. Uždengiu rankšluostėliu ir palieku ilsėtis valandai – per tą laiką ji pakils ir aš grįšiu toliau minkyti, formuoti dailią pynę, ją dar kartą kildinti, o galiausiai kepti.
Mieliniai kepiniai patys skaniausi dar visai švieži, ką tik iškepti, gal net nespėję dorai atvėsti, todėl pynės nekepu iš vakaro – tai mano Velykų ryto tradicija. Kad namiškiams nubudus, pravėrus duris ir sugužėjus į virtuvę, maža šventė prasidėtų iš karto; kai pusryčiams plėšoma dar truputį šilta puri, minkšta, nuostabiai gardi naminė pynė, tai iš tiesų yra ne kas kita, o šventė.
Kasmet pynę kepu vis truputį kitokią: be įdaro, su marcipanų įdaru, su maskarpone ir citrinų kremu, su riešutais. Šiemet ji bus su šokoladiniu riešutų kremo įdaru (tikriausiai trumpiau iš aiškiau būtų, jei pavadinčiau tiesiog namine nutela, tiesa?). Išbandžiau aną savaitgalį – buvo lyg maža Velykų repeticija – ir kvepėjo visi namai! Nei mielinė tešla, nei įdaras iš tiesų nėra labai saldūs; čia, matyt, didysis privalumas, kai net nutelą pradedi gaminti namuose pats, – tuomet turi galimybę viską rinktis pagal savo skonį. Saldžiau, mažiau saldžiai – taip, kai patinka būtent jums.
Ir, ei, nebijokite mielinės tešlos; ji yra kur kas draugiškesnė nei galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio! Žinoma, rinkitės kokybiškus produktus. Pasirūpinkite, kad tešla kiltų šiltoje aplinkoje. Atidžiai sekite receptą. Mieles aš visada naudoju sausas, visada – „Dr. Oetker“ žaliame pakelyje. Dar ir dabar galvoju, kad su sausomis viskas kur kas paprasčiau nei su šviežiomis; o pastarosios manęs nenuvylė nė karto.
O užvis svarbiausia, susiruošę kepti mielinius kepinius, neskubėkite. Jiems reikia laiko, dėmesio ir kantrybės – visų tų dalykų, kurių laikais, kuriais gyvename, dažnai pristingame. Sulėtinkite savo laikrodžius ir porą valandų pabūkite čia ir dabar: maišydami, minkydami, kildindami, pindami, kepdami. Aš labai tikiu, kad tą akimirką, kai paragausite, suprasite, jog ši maža meditacija ir šis tobulas naminis kepinys yra vertas kur kas daugiau nei tų dviejų valandų sustabdyto laiko!
Jei dar neturite savo Velykų tradicijos, labai noriai skolinu savąją. Dar liko šiek tiek laiko iki švenčių – jo pakaks ir repeticijai, jei tik jos norėsite; nes juk gardžių kepinių nebūna per daug!
Mielinė pynė su šokoladiniu riešutų kremo įdaru
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
2/3 puodelio (165 ml) pieno
1 valg. š. cukraus
1 pakuotės (7 g) „Dr. Oetker“ sausų mielių
2 ¾ stiklinės (385 g) miltų + 2/3 stiklinės (95 g) miltų
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 arb. š. druskos
2 didelių kiaušinių
115 g kambario temperatūros sviesto
1 valg. š. aliejaus
Įdarui:
1 stiklinės (150 g) lazdynų riešutų
35 g juodojo šokolado
1 arb. š. kokosų aliejaus
1 valg. š. kakavos miltelių
¼ stiklinės (65 ml) tiršto kokosų pieno
1 arb. š. klevų sirupo
½ arb. š. vanilės ekstrakto
žiupsnio druskos
Viršui:
1 kiaušinis
2 valg. š. šilto vandens
Papuošimui:
¼ puodelio (50 g) rudojo cukraus
saujos kapotų lazdynų riešutų
GAMINIMO EIGA
PARUOŠKITE ŠOKOLADINĮ RIEŠUTŲ KREMO ĮDARĄ
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Ant kepimo skardos paskleiskite riešutus ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 minučių, kol riešutų odelės atšoks. Patrinkite riešutus tarp delnų ar tarp dviejų virtuvės rankšluosčių, ir taip pašalinkite odeles. Nieko tokio, jei ne visos odelės bus nuimtos labai kruopščiai. Leiskite riešutams atvėsti.
3. Kepintus lazdynų riešutus be odelių suberkite į maisto smulkintuvą ir smulkinkite iki trupinių. Permaišykite ir smulkinkite toliau, kol iš riešutų pradės išsiskirti aliejus ir konsistencija taps panaši į riešutų sviesto.
4. Supilkite tirpintą šokoladą ir kokosų aliejų, išmaišykite ir išplakite. Supilkite klevų sirupą, suberkite kakavą ir druską. Smulkinkite toliau, kol produktai susimaišys.
5. Po truputį pilkite kokosų pieną, kaskart išplakdami ir stebėdami, kiek tiksliai reikia kokosų pieno, kad gautumėte norimos konsistencijos kremą. Galite jo įpilti daugiau ar mažiau – pilkite pamažu, dalimis, ir stebėkite konsistenciją.
6. Paragaukite. Jei norėtųsi daugiau saldumo, įpilkite ir įmaišykite dar šaukštelį klevų sirupo.
7. Paruoštą kremą supilkite į indelį ar stiklainį, sandariai uždarykite ir laikykite šaldytuve.
PARUOŠKITE MIELINĘ TEŠLĄ
1. Pieną pašildykite, kad jis būtų šiltas, bet ne karštas. Suberkite sausas mieles ir cukrų. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps. Dubenį uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).
2. Dideliame dubenyje sumaišykite 2 ¾ stiklinės (385 g) miltų, cukrų ir druską.
3. Supilkite į dubenį mielių mišinį ir įmuškite kiaušinius. Išmaišykite, sudėkite kubeliais pjaustytą minkštą sviestą ir išminkykite. Jei matote, kad tešla per skysta, įberkite miltų papildomai (gali prireikti iki 2/3 stiklinės (95 g)). Minkykite apie 10 minučių, kol tešla bus vientisa, minkšta ir glotni. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį.
4. Didelį dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus. Dėkite į jį tešlos rutulį ir kelis kartus apsukite, kad visas jo paviršius pasidengtų aliejumi.
5. Uždenkite dubenį švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
SUFORMUOKITE IR IŠKEPKITE PYNĘ
1. Pakilusią tešlą šiek tiek paminkykite ir padalinkite į tris lygias dalis. Kiekvieną iš šių dalių suformuokite į ilgą volelį (maždaug 40-45 cm ilgio). Kiekvieną volelį pakočiokite iki maždaug 10 cm pločio, aptepkite šokoladiniu riešutų kremo įdaru ir suvyniokite į ilgą ritinėlį.
2. Visų trijų ritinėlių galus sujunkite ir supinkite kasą. Kasos pabaigą taip pat sujunkite, šiek tiek paminkydami. Iš supintos kasos suformuokite pilnavidurį apskritimą, atsargiai įkelkite jį į kepimo popieriumi išklotą 22-23 cm skersmens kepimo indą.
3. Uždenkite pynę švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 40 minučių, kol tešlos tūris padvigubės.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
5. Dubenėlyje išplakite kiaušinį su šiltu vandeniu. Aptepkite visą pakilusios duonos paviršių. Apibarstykite ruduoju cukrumi ir kapotais lazdynų riešutais.
6. Kepkite pynę įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių, kol gražiai apskrus ir bus iškepusi. Jei pynė pradės ruduoti per greitai, uždenkite folija ir kepkite toliau, o foliją nuimkite prieš baigiant kepti.
7. Išjunkite orkaitę ir palikite pynę pastovėti kepimo inde apie 10 minučių. Tuomet perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite. Patiekite dar šviežią, ką tik atvėsusią ar dar vos šiltą.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.
5 komentarai
Sveiki, nesupratau šios dalies: „Kiekvieną volelį pakočiokite iki maždaug 10 cm pločio, aptepkite šokoladiniu riešutų kremo įdaru ir suvyniokite į ilgą ritinėlį.” Gal galite patikslinti kur tas šokoladinis riešutų kremas turi atsidurt?
Ačiū 😉
Gabriele, pasistengsiu aiškiau 🙂 Kai tešlą padalinate į tris dalis, kiekvieną iš tų dalių suformuojate į ilgą tešlos volelį (40-45 cm ilgio). Tuomet imate kočėlą ir kiekvieną tą volelį kočiojate iki 10 cm pločio, t.y. turite jau nebe tris volelius, o tris 10 cm pločio ir 40-45 cm ilgio tešlos juosteles. Kiekvieną tą juostelę aptepate šokoladiniu riešutų kremu. Ir pradėdami nuo ilgosios juostelės kraštinės, suvyniojate į ritinėlius (40-45 cm ilgio). Kai suvyniojate visus tris ritinėlius, pinate iš jų „kasą” 🙂 Ar pavyko papasakoti šiek tiek aiškiau? 🙂
O galima naudoti pirktinę Nutellą? Labai mėgstu namie gamintis visus tokius dalykus, bet bijau, kad gali nebeužtekti laiko šį kartą…
Simona, drąsiai! 🙂
[…] Jau trečia savaitė dirbu iš namų. Visada renkuosi darbą iš ofiso ir iš namų stengiuosi dirbti tik, kai tikrai reikia, bet šiuo metu remontuojame savo biurą, tai teko darbo vietą įsirengti namuose. Ir visai neblogai, nes susitaupo bent valanda kelionei į/iš darbą, kurią galiu skirti gaminimui. Jau seniai norėjau išbandyti kepti kokią nors mielinę pynę ar susuktą pyragą su įdaru. Naršiau internete įvairius receptus ir žinoma apsistojau ties “Saulėta virtuvė” tinklaraščiu. Labai pasitikiu tinklaraščio autore Asta, nes visi be išimties jos receptai yra puikūs. Taigi pirmajam savo mielinės pynės bandymui pasirinkau būtent jos receptą, tik šiek tiek pakeičiau įdarą ir riešutus, kuriais apibarsčiau pyrago viršų – kaip visada pirmiausia apžiūrėjau ko užsilikusio turiu savo spintelėse ir naudojau likučius. Originalų pynės su namine Nutella receptą rasite čia. […]