Kalendoriui rodant pavasarį, o už lango krentant baltutėms snaigėms, žiemą iš kiemo išvaryti norisi kaip niekad stipriai. Pasiilgau šilumos, veidą švelniai glostančios saulės, lengvų batelių ir plonų megstukų. Jokių paltų, jokių storiausių šalikų ir kumštinių pirštinių. Jokių vilnonių kojinių ir kelnių po kelnėm, palaidinių po palaidinėm. Jokių drėbėjimų šaltais vakarais ar žvarbiomis dienomis. Pasiilgau to lengvumo jausmo, kai rodos, nusimetęs visus žiemos sunkumus ir penkis sluosnius drabužių, gali skrieti žaliuojančiais takeliais. Lengva it pūkas…
Užgavėnės – diena, kai visi vieningai veja žiemą iš kiemo. Apie pačią šventę ir senas jos tradicijas galima pasakoti labai daug ir labai ilgai… Bet saulėtoje virtuvėje mes kalbam apie maistą, todėl štai kas yra svarbiausia: pirma, per Užgavėnes reikia „valgyti tiek, kad pilvas būtų kietesnis už kaktą”; antra, per Užgavėnes tradiciškai reikia valgyti daug blynų. O jei norisi ne tik blynų, dar kuo puikiausiai juos keičia spurgos, bandelės, žagarėliai… smaližių rojus.
Beje, šiais metais ši smaližių rojumi kvepiantis diena pasitaikė labai jau įdomią dieną – kovo aštuntąją. Bet nieko tokio – mes šįkart etikos principų nepažeidėm ir Morę sudeginom ne per Moters dieną, o šiandien – Užgavėnių šventėje Rumšiškėse. O jei jau šiandien šventėme, tai šiandien ir smaližiavome. Mieliniais riestainėliais – nepavykusiais ir tuo pačiu labai pavykusiais.
Skonis: 9/10. Iš pirmo žvilgsnio šie riestainėliai aiškiai nepavykę – nes turėjo būti spurgos. Bet iš kitos pusės – dar ir kaip pavykę. Nes šiek tiek primena žagarėlius, bet yra šiek tiek puresni. Truputį saldesni. Bent man – dar skanesni. Kažkas tarp bandelės ir žagarėlio. Riestanėliai, kurie prie puodelio arbatos skanaujasi labai laaabai puikiai.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? „Virtuvė”, Nr. 3 (22)
Mieliniai riestainėliai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
7 g sausų mielių
50 ml šilto vandens
75 g sviesto, kambario temperatūros
75 g cukraus
1 kiaušinis
3 kiaušinių tryniai
1 valg. š. brendžio (aš įpyliau spirito)
1/2 arb.š. druskos
440 g miltų
aliejaus, virti
cukraus pudros, apibarstyti
GAMINIMO EIGA
1. Šiltame vandenyje ištirpinti mieles.
2. Sviestą išsukti su cukrumi iki purios masės. Įmušti kiaušinį, trynius ir gerai išsukti.
3. Supilti brendį, mieles, druską ir išmaišyti.
4. Suberti miltus ir minkyti tešlą, kol pasidarys lygi ir elastinga, apie 7 – 10 minučių. (Mano pastaba: subėriau nurodytą kiekį miltų ir minkiau 10 minučių. Tešla buvo graži, lygi, bet… pakankamai kieta. Bloga nuojauta neapgavo – tešla ir nepakilo, ir spurgos nesigavo. Bet nieko tokio, nes kaip jau minėjau, gavosi puikūs riestainėliai. Todėl, jei norite vis tik spurgų, manau, vertėtų sumažinti miltų kiekį. Arba bent jau berti po truputį, vis patikrinant, ar dar negana).
5. Įdėti tešlą į aliejumi pateptą dubenį, uždengti ir palikti kilti apie 1 valandą, kol tešla padvigubės.
6. Iškilusią tešlą dėti ant miltais pabarstyto paviršiaus ir iškočioti 1,5 cm. storio tešlos lakštą. Puodeliu ar kitu apvaliu indeliu išspausti apskritimus, jų viduje – kitus, mažesnius apskritimus. Jei indas limpa prie tešlos – jo kraštus pamiltuokite. Nuo riestainių likusią tešlą iš naujo išminkyti ir vėl išspausti, kol tešlos neliks.
7. Išspaustus riestainius uždenti ir palikti kilti bent 30 minučių.
8. Pakilusius riestainius dėti į verdantį aliejų ir kepti iš vienos pusės apie 3 – 4 minutes. Tuomet apversti ir dar 1 – 2 minutes kepti iš antros pusės. Aliejaus inde, kuriame verdami riestainiai, turi būti bent per du pirštus, kad riestainiai galėtų plaukioti jame (virti, o ne kepti).
9. Išvirusius riestainius nusausinti popieriniais rankšluosčiais.
10. Apibarstyti cukraus pudra. Skanaus!
18 komentarai
Et, minčių ir planų skaitytoja! Šiandien aš irgi kaip tik labai panašias spurgytes kepiau 😉
Mademoiselle, ak, tie sutapimai :)) Žavūs ir smagūs 🙂 Tikriausiai taviškės spurgytės spurgiškesnės nei manosios? 🙂 Lauksim gardžiam kąsnelyje 😉
Aš tokių ir norėčiau 🙂
P.S. kokios gaivios ir šiltos nuotraukos! Labai gražios spalvos 🙂
O kas trukdo? 🙂 Pirmyn! 🙂
P.S. Ačiū labai labai, gera girdėti 🙂
Ir šiaip žiūrėjau, ir taip. Vis dar nesuprantu, kaip čia galėjo kažkas nepavykt, nes atrodo tobulai. Pavasariškai.
Et. Čia visada pavasaris.
Ačiū, Inga 🙂 Nebūsiu kukli, bet man irgi gražiai atrodo 🙂 Dar kartelį ačiū 🙂
O galvojau tokiu spec. šaukštu kepei (namie pas mane mėtos, tik niekad nenaudotas). Man paskutinį kartą kepant mielines bandeles gavosi traškūs kauburėliai, kaip kad būna vanilinės barankytės – irgi toks pavykęs/nepavykęs gaminys 🙂
Ne, Indre, apie kažkokį šaukštą išvis pirmąkart girdžiu 🙂 Būna tokių kepinių, tikrai būna. Ne taip kaip reikia, bet labai skaniai – bet juk tai ir svarbiausia 🙂
riestainiukai gundantys, tikiuos isvarei ziema is kiemo, ir kada sugrysi pas mus i sm 🙂 pasiilgom 🙂
grange, net nebejuokinga – ta žiema įsikibus laikosi, niekur eit nenori. Bet aš neprarandu vilties :))
Ir.. aš irgi jūsų pasiilgau, geriausi ir šilčiausi linkėjimai visoms 🙂 Pasistengsiu sugrįžti – anksčiau ar vėliau – bet dabar vėl mane gyvenime šiokios tokios permainos, kurios palieka dar mažiau laisvo laiko.. 🙂
niu lauksim bet kada, ypač dabar kai taip sudominai kas ir kaip :))
Nieko super intriguojančio, grange 🙂 Tiesiog pradedu gyventi normalų suaugusiųjų gyvenimą – prie bakalauro prisidėjo ir darbas 🙂
Galiu paklausti, kur pirkote groteles kepiniams vėsinti.;) Niekur nerandu:)
Rimante, žinok, pasakysiu teisybę – aš jų nepirkau, jos net ne mano 🙂 Radau spintelėje, nuo kažin kokių senų laikų ten pasislėpusias.. 🙂
Vakar išbandžiau, o dabar mėgaujuosi pusryčiams 🙂 Įdėjau apie 400 g miltų, tai tešla neiškilo, bet vėliau suformavus riestainėlius jie truputį pakilo, o bekepant pasidarė trigubi 🙂 Labai patiko receptas – jau mintyse rezgu planus kitam kartui pasiruošti balto ir juodo šokolado glaistus ir pabarstukų papuošimui 🙂
Labai smagu girdėti, kad nepaisant mažų nesklandumų, riestainėliai pavyko 🙂 O jei jau planuojamas ir pakartojimas, tai pasako labai daug! 🙂 Skanių eksperimentų!
o kiek 7g. atitinka slapiu?
Ieva, 7 gramai sausų mielių atitinka 20 gramų šlapių mielių 😉