Kai staiga ir netikėtai atėjo pavasaris, tikrai tikėjausi, kad žiema jau nebegrįš. Paltuką pakabinau į tolimą spintos kampą, o sukneles perkėliau šiek tiek arčiau. Pagauta impulso, nusipirkau lengvus pavasarinius batukus, nors jiems dar bet kokiu atveju kiek per anksti. Nusipirkau didelį kibirėlį ledų ir pradėjau galvoti, kad greitu metu reikėtų jų vėl pasigaminti namuose (paskutinįkart gaminti kavos skonio ledai su šlakeliu kavos likerio ir pieniško šokolado gabalėliais pranoko visus lūkesčius!). Džiaugiaus saulėtomis dienomis, lengvesnėmis mintimis ir jau tikrai negalvojau, kad ims ir ateis baltas savaitgalis, kai visai nesinorės ledų; norėsis tik šilto pledo ir minkštos mielinės bandelės su puodeliu mėtų arbatos.
Todėl kai šeštadienį prabudau ir pažiūrėjau pro langą, tiesiog nustėrau. Balta. Žiema. Ir dar tas begalinis vėjas… Visą savaitgalį nekišau nosies iš namų – užtat vėl prisiminiau, koks gėris yra mieliniai kepiniai ir prisiminiau mielinį aguoninių bandelių pyragą. Tokie kepiniai tikrai sušildo. Ir truputį paguodžia – juk žiema vėl išeis, pavasaris vėl ateis. Gal tik reikės dar trupučiuką palaukti.
Šį pyragą pirmą kartą kepiau pernai, prieš Kalėdas. Mes, aguoninių kepinių mėgėjai, suvalgėm jį labai greitai ir skaniai. Iš pradžių po ritinėlį dar šilto, su šaltu pienu. Po to po ritinėlį atvėsusio, su puodeliu arbatos. O kitos dienos pusryčiams nelabai kas ir beliko…
Žinau, kad toks pyragas labiau tinka prieškalėdiniam laikotarpiui, kuris neįsivaizduojamas be aguonų. Bet ne mažiau jis tinka ir vėsioms pavasario dienoms, kai norisi saulės, o už lango – sniegas ar lietus. Kai bent namuose mažais dalykais norisi susikurti jaukumą ir šilumą.
Skonis: 9/10. Kaip ir visi mieliniai kepiniai, šis – minkštas, purus ir kvapnus. Tik iškepus, mielinėmis bandelėmis kvepia visi namai. Ne per saldus, skanus tiek šiltas su stikline pieno, tiek šaltas su puodeliu kavos ar arbatos. Be to, kepant bandelių pyragą, o ne atskiras bandeles, kepinys bus dar minkštesnis – o tai yra labai puiku.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Mielinis aguoninių bandelių pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Mielinėms bandelėms:
1/3 puodelio (85 ml) pieno
60 sviesto
2 ¾ puodelio (385 g) miltų
¼ puodelio (50 g) cukraus
1 pakuotė (11 g) sausų mielių
¼ puodelio (60 ml) šilto vandens
2 kiaušiniai
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 citrinų nutarkuotos žievelės
žiupsnis druskos
Aguonų įdarui:
100 g aguonų
½ puodelio (100 g) cukraus
3 citrinų nutarkuotos žievelės
1 ctirinos sultys
80 g sviesto, tirpinto
150 g medaus (sulaistymui)
GAMINIMO EIGA
PASIRUOŠKITE TEŠLĄ
Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną ir sudėkite sviestą. Pamaišydami kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol sviestas ištirps. Neužvirkite. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol šiek tiek pravės.
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir sausas mieles.
Į sviesto ir pieno mišinį supilkite šiltą vandenį, imuškite kiaušinius, supilkite vanilės ektraktą, suberkite nutarkuotas citrinos žieveles ir įberkite žiupsnį druskos. Supilkite į dubenį su miltais. Išminkykite minkštą ir elastingą tešlą – tai gali užtrukti apie 5-7 minutes.
Perkelkite tešlą į lengvai aliejumi pateptą dubenį. Uždenkite maistine plėvele ir leiskite pastovėti šiltai apie 1-2 valandas, kol tešlos tūris padvigubės. Tuomet dar šiek tiek paminkykite, vėl uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve per naktį.
PASIRUOŠKITE ĮDARĄ
Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu (tiek, kad apsemtų) ir palaikykite 10-15 minučių. Nuvarvinkite. Dubenyje sumaišykite cukrų, nutarkuotas citrinos žieveles, citrinos sultis ir nuplikytas aguonas.
IŠKEPKITE BANDELIŲ PYRAGĄ
Miltais dosniai pabarstykite lygų ir švarų paviršių. Tešlą iškočiokite į maždaug 25 – 50 cm dydžio kvadratą. Tolygiai aptepkite tirpintu sviestu, tuomet tolygiai paskleiskite aguonų įdarą. Pradėdami ilgąja kraštine, atsargiai suvyniokite tešlą į 50 cm ilgio ritinį. Supjaustykite į 12 maždaug lygių dalių.
Kepimo indą (28 cm skersmens) lengvai ištepkite šlakeliu aliejaus. Sudėliokite į jį tešlos ritinėlius, palikdami tarpus – vėliau ritinėliai pakils ir „susijungs“ į pyragą. Uždenkite indą maistine plėvele ar švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tūris padvigubės.
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes, kol paviršius taps gražiai auksinės spalvos. Iškepusį ritinėlių pyragą išimkite iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinkite. Apšlakstykite skystu medumi (arba klevų sirupu) ir palikite visiškai atvėsti.
Patiekite ritinėlius šiltus ar kambario temperatūros. Skanaus!
6 komentarai
Sveika, o ar galima naudoti šviežias mieles (ir jei taip – kiek)? 🙂
Ieva, naudokite 30 g šviežių mielių 😉
Sveiki,
Ar būtina laikyti tešlą šaldytuve per naktį, ar, jei labai prispaudė, galima ir be šaldytuvo etapo apsieiti? Ar tada bus kas nors ne taip skaniai? 🙂
Sveiki, galima bandeles kepti ir praleidus laikymą šaldytuve per naktį 🙂 Paprastai palaikyti šaldytuve mielinę tešlą rekomenduojama todėl, kad ji tampa dar maloniau minkoma, o kepinys – geresnio skonio ir geresnės, puresnės tekstūros. Tačiau, neabejoju, net nepelaikius tešlos šaldytuve, bandelės bus labai skanios – aš irgi tikrai ne visus mielinius kepinius prieš kepdama šaldau 🙂
Pavyko. Skonis primena šimtalapį, bet šis pyragas ne toks saldus ir dėl to man skanesnis. 🙂
Ieva, labai džiaugiuosi, kad pavyko ir patiko! 🙂