Bananų duonos mylėtojai, juk jūsų daug, tiesa? Aš tokia pati – vos išgirdusi „bananų duona“, suklūstu ir pradedu ieškoti akimis, kur ta riekelė, taip trūkstama prie mano vienišo kavos puodelio, šypt.
Bananų duoną vadinti duona yra šiek tiek apgaulinga; labiau tiktų „keksas“, o gal „pyragas“. Bet rašydama pavadinimą aš tiesiog negaliu rašyti kitaip – man atrodo, kad vien tas žodžių junginys (bananų duona!) neša kažkokią džiaugsmingą žinutę.
Tiems, kam bananų duonos receptų nebūna per daug, štai – dar vienas. Šis šiek tiek kitoks, nes:
- Be cukraus. Duona natūraliai saldi; saldina ją bananai, todėl būtinai rinkitės juos ypač gerai sunokusius, net pernokusius – tokie būna saldžiausi.
- Vietoje dalies kvietinių miltų – migdolų miltai. Dėl to duona turi malonaus riešutinio poskonio, tačiau yra ne tokios minkštos ir pyragiškos tekstūros.
- Su maltais linų sėmenimis. Visi žinome jų naudą ir vertingumą, bet jei skonis erzina, jei tiesiog nemėgstate – praleiskite šį žingsnį ir pakeiskite juos arba migdolų miltais, arba kvietiniais miltais.
Kadangi pati bananų duona tikrai nėra saldi, nusprendžiau ją dar paskaninti lazdynų riešutų kremu su kakava. Galite rinktis ir „Nutellą“, bet aš pati vis stengiuosi priimti sveikesnius sprendimus, todėl tokiems kepiniams pastaruoju metu naudoju „ORIVEGO“ lazdynų riešutų kremą su kakava; o kai pati turiu daugiau laiko ir įkvėpimo – susimalu smulkintuvu tokį kremą pati! Rinkitės jums labiausiai patinkantį variantą, ir kviečiu išsikepti bananų duonos – ji šiek tiek kitokia, bet tikrai gardi!
Migdolinė bananų duona su šokoladu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
3 labai gerai prinokusių vidutinio dydžio bananų (apie 375 g trintų bananų)
3 didelių kiaušinių
3 valg. š. kokosų pieno
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 ¼ stiklinės (125 g) migdolų miltų
¾ stiklinės + 2 valg. š. (125 g) kvietinių miltų
½ stiklinės (50 g) maltų linų sėmenų
1 arb. š. malto cinamono
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
1/3 stiklinės (40 g) smulkintų graikinių riešutų
½ stiklinės (150 g) lazdynų riešutų kremo su kakava
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros. Išklokite 26×11 cm dydžio kekso kepimo formą kepimo popieriumi.
2. Elektriniu plaktuvu išplakite sutrintus bananus, kiaušinius, kokosų pieną ir vanilės ekstraktą. Suberkite migdolų miltus, maltus linų sėmenis, cinamoną, kepimo miltelius ir druską. Išmaišykite, kol neliks sausų produktų. Įmaišykite smulkintus graikinius riešutus.
3. Du trečdalius tešlos supilkite į kepimo formą, paviršių išlyginkite. Ant viršaus daugiau mažiau tolygiai paskleiskite šokoladinį riešutų kremą. Peiliu įmaišykite jį į tešlą, sukurdami „marmuro“ efektą. Ant viršaus paskleiskite likusią tešlą, paviršių išlyginkite.
4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 minučių. Ar keksas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
5. Iškepusį keksą apie 10-15 minučių atvėsinkite kepimo formoje. Tuomet atsargiai išimkite, perkelkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.
6. Patiekite suraikę riekelėmis, dosniai aptepę riešutų sviestu ir užbėrę mažą žiupsnį jūros druskos.
* naudojau „ORIVEGO“ ekologišką lazdynų riešutų kremą su kakava. Taip pat galite naudoti „Nutellą“ (naminę arba pirktinę), arba galite naudoti tiesiog juodojo šokolado gabalėlius.
Įkvėpimas: Ambitious Kitchen
4 komentarai
O kur graikiniai riešutai dingo? 😁 juos tiesiog į tešlą įmaišyti turbūt?
Simona, atsiprašau už neatidumo klaidą, receptą jau pakoregavau 🙂 Taip, tiesiog įmaišyti į tešlą.
Viskas gerai, pasižiūrėjau nuotraukose, kad kaip ir tikrai tešloje, o neužbarstyti kažkur 😄 kepiau ir vežiausi į svečius, visai patiko, toks kitoks kepinys, nei pyragas, nei duona, bet kažkas skanaus 😁 ačiū!
Džiaugiuosi, kad patiko 🙂 Ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais!