Migdolų ir figų įdaras trapios tešlos krepšelyje – rudeniškas ir labai gardus derinys. Prancūzijoje tokius pyragėlius išgirstumėt vadinant tartelette aux figues à la crème d’amandes. Kažin, ar yra prancūziškų žodžių, kurie neskambėtų it muzika ar meilės prisipažinimas? Tiesa, saldus skambesys šiems pyragėliams labai tinka, mat jie tikrai tokie: saldūs, dailūs ir dvelkiantys romantiškais rudens vakarais. Beliks užsiplikyti puodelį arbatos ir – lai meilės istorija prasideda.
Mintimis ir skoniais į Prancūziją šįkart kviečia „Lidl Lietuva“, mat šiandien parduotuvėse prasideda prancūziškų gardumynų įkvėpta „Duc de Coeur“ teminė savaitė. Norisi kažko nekasdieniško ir gurmaniško – čiupkit midijų ar varlių šlaunelių; norisi ko nors saldaus be menkiausių pastangų – desertų asortimente gausu, nuo sūdytos karamelės iki saldžių eklerų; o skirtingų pikantiškų sūrių ir kumpių pakaktų prašmatniausiai užkandžių lentai sudėlioti. Prancūzija gali būti už 2263 kilometrų, bet – ji gali būti ir čia pat, savuos namuos!
Tuo tarpu aš, tyrinėdama „Duc de Coeur“ asortimentą, ilgėliau stabtelėjau ties figų užtepėle. Ji puikiai tinka su prancūziškais sūriais, tačiau tuo pačiu – ji saldi ir primena džemą, todėl nuostabiai tinka ir desertams.
Neilgai trukus virtuvėje minkiau trapią tešlą ir plakiau migdolų kremą. Išsitraukusi savo dešimtmetį skaičiuojančias tartalečių formeles, iškepiau nedidukus dailius pyragėlius; bet jei tokios formos neturite, galite naudoti ir didesnę formą (patogiausia, išimamu dugnu, kad lengvai išimtumėte trapų pyragą).
Nežinau, ar reikia daug žodžių prancūziškiems desertams liaupsinti. Mes juk visi žinome, kad jie nuostabūs; šie migdoliniai pyragėliai su figomis – ne išimtis.
Išsikepkite. Kvepės namai, o ruduo akimirksniu taps dar jaukesnis.
Migdoliniai pyragėliai su figomis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
1 ¼ stiklinės (175 g) miltų
žiupsnio druskos
100 g šalto sviesto
1 kiaušinio trynio
1-2 valg. š. šalto vandens
Įdarui:
100 g minkšto sviesto
½ stiklinės (100 g) cukraus
2 kiaušinių
1 stiklinės (100 g) maltų migdolų
6 arb. š. saldžios figų užtepėlės (ar džemo)
2 šviežių figų
saujelės migdolų riekučių
Patiekti:
miltelinio cukraus
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlos krepšelius. Miltus sumaišykite su druska. Suberkite kubeliais supjaustytą sviestą ir trinkite tarp pirštų, kol neliks sausų miltų ir gausite trupinius. Sudėkite lengvai paplaktą kiaušinio trynį, įpilkite šaukštą labai šalto vandens ir išminkykite minkštą tešlą. Jei tešla pernelyg biri, įpilkite dar šaukštą šalto vandens.
2. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį. Suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 20-30 min. Per šį laiką tešla taps tvirtesnė, paklusnesnė.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Tartalečių kepimo formeles (10 cm skersmens) ištepkite sviestu.
4. Atvėsintą tešlą iškočiokite, išspauskite tešlos apskritimus ir įklokite juos į formeles. Atsargiai pirštais paspauskite ir išformuokite, kad dengtų tiek formelių dugną, tiek kraštus. Subadykite šakute. Ant tešlos viršaus klokite kepimo popieriaus gabalėlį, jį pripildykite sausų pupelių, – jos neleis kepantiems tešlos krepšeliams deformuotis.
5. Kepkite krepšelius įkaitintoje orkaitėje 10 minučių, tuomet nuimkite kepimo popieriaus gabalėlius su pupelėmis, ir kepkite dar 10 minučių, kol krepšeliai bus gražiai auksinės spalvos.
6. Krepšelius išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti. Orkaitės neišjunkite, tik sumažinkite temperatūrą iki 170 ᵒC.
7. Kol tešlos krepšeliai kepa, paruoškite migdolinį įdarą. Minkštą sviestą išplakite su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius, išplakite. Suberkite maltus migdolus (arba migdolų miltus) ir gerai išmaišykite.
8. Į iškeptus tešlos krepšelius dėkite po kupiną šaukštelį figų džemo. Ištepkite, kad tolygiai padengtų visą dugną.
9. Paruoštą įdarą tolygiai paskleiskite ant džemo sluoksnio.
10. Šviežių figų kotelius nupjaukite, supjaustykite jas skiltelėmis. Išdėliokite ant įdaro ir apiberkite saujele migdolų riekučių.
11. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol įdaras sutvirtės ir bus gražiai auksinės spalvos. Leiskite krepšeliams šiek tiek atvėsti, tuomet išimkite iš formelių. Patiekite apibarstę milteliniu cukrumi.
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
Reklama #lidllietuva #LidlPartnerystė #DucDeCoeur
1 komentaras
Nuostabus, tobulas skonis! Ačiū, Asta, nieko nėra geriau už Saulėtą virtuvę! !!!