Paprastas, greitai paruošiamas ir pasakiškai skanus aguonų pyragas – tai, ko reikia kiekvienoms Kalėdoms. Jis minkštas, drėgnas, kvepiantis apelsinais ir akimirksniu širdyje pažadinantis švenčių jausmą. Nežinau, ar galėtų būti kitaip – juk iki Kalėdų jau skaičiuojam paskutines dienas.
O tada – pasaulis paskęs šventinių lempelių mirgėjime, dovanų popieriaus šiugždesy ir net gatvėje pasivejančiuose kepinių kvapuose. Kalėdos gali būti visokios – tegul būna jaukios iki pirštų galiukų. Ir tegul atsiranda jų planuose vietelė aguonų pyragui, šypt.
- Jei tik turite galimybę, įsigykite jau maltų aguonų. Jei tokių įsigyti nepavyks, aguonas nuplikykite karštu vandeniu, palikite brinkti pernakt, tuomet labai gerai nukoškite ir permalkite bent du kartus.
- Kiaušinių trynius ir baltymus atskirkite itin kruopščiai. Baltymus išplakite iki tokių standžių putų, kad apvertus dubenį jie liktų savo vietoje ir neiškristų.
- Baltymus į tešlą įmaišykite nebe plaktuvu, bet šaukštu, atsargiais judesiais, per kelis kartus. Pyragui nenaudojami kepimo milteliai ar kitos kildinamosios medžiagos, tad plakti baltymai – produktas, kuris padeda pyragui iškepti minkštesniam.
- Į tešlą šįkart nereikės berti miltų, tad desertas tiks visiems – net ir negalintiems jų įtraukti į savo mitybos racioną.
- Pagardinkite pyragą cinamonu ir vanile – saldūs aromatai kepiniams suteikia ypatingo jaukumo ir skonio. Aš ir šįkart, ir dažniausiai renkuosi „Dr. Oetker“ vanilės pastą su vanilės grūdeliais – man patinka natūralus jos skonis bei aromatas, maloni tekstūra, patogus naudojimo būdas.
- Būtinai paruoškite padažą sulaistymui – jis čia labai svarbus! Pyragas iškeps gana tvirtas, kiek sausokas, o sulaistytas padažu taps tobulai drėgnu kepiniu. Padažą ant pyrago pilkite pamažu, po samtelį, leisdami visiškai susigerti.
Migdolinis aguonų pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pyragui:
7 didelių kiaušinių
1 stiklinės (200 g) cukraus
300 g maltų aguonų
2 stiklinių (200 g) migdolų miltų
1 arb. š. vanilės pastos
½ arb. š. malto cinamono
3 nutarkuotų apelsinų žievelių
Padažui:
1 skardinės (385 g) saldinto sutirštinto pieno
½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės
1 arb. š. vanilės pastos
žiupsnelio druskos
Viršui:
kepintų migdolų riekučių
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite pyragą. Jei naudojate nemaltas aguonas, jas iš pradžių užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti bent kelias valandas ar pernakt. Tuomet nukoškite ir du kartus permalkite. Jei naudojate maltas aguonas, papildomai jų mirkyti ar malti nereikia.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo formą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
3. Kiaušinių trynius ir baltymus kruopščiai atskirkite.
4. Į plakimo dubenį sudėkite trynius ir cukrų. Plakite elektriniu plaktuvu apie 5 minutes, kol cukrus ištirps ir gausite purią, balkšvą masę.
5. Įmaišykite maltas aguonas, migdolų miltus, vanilę, cinamoną ir nutarkuotas apelsinų žieveles.
6. Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Apvertus dubenį su išplaktais baltymais, jie turėtų laikytis jame ir neiškristi. Plaktus baltymus lengvais judesiais įmaišykite į aguoninę masę.
7. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą. Viršų išlyginkite. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes. Ar pyragas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš pyrago centro, jis turi būti švarus.
8. Pyragui baigiant kepti, paruoškite padažą sulaistymui. Į nedidelį puodą supilkite saldintą sutirštintą pieną ir grietinėlę. Kaitinkite virš vidutinės ugnies maišydami porą minučių, kol masė taps vientisa ir karšta.
9. Nukaiskite ir įmaišykite vanilės pastą bei druską.
10. Pyragui iškepus, dar šiltą jį subadykite mediniu pagaliuku. Neišėmę iš kepimo formos, viršų apliekite padažu. Liekite lėtai, samteliu, leiskite padažui visiškai susigerti į pyragą.
11. Pyrago viršų apiberkite kepintomis migdolų riekutėmis. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite.
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Baltic“.
#reklama #droetker #droetkerlietuva
Recepto įkvėpimas: Yummy Addiction
2 komentarai
Sveiki, noriu paklaust ar galoma šį pyragą gaminti pora dienų iki vartojimo? Ar geriau tik iš vakaro?
Sveiki, Laura, taip, tikrai galima. Sulaistę kondensuotu pienu, iki patiekiant laikykite šaldytuve 🙂