Tokių Velykų dar tikrai nebuvo. Toliau nuo artimųjų, toliau nuo šventinio šurmulio ir gardžiomis vaišėmis nukrautų stalų, labai toli nuo išsiilgtų susitikimų ir apsikabinimų. Viskas šiemet kitaip: kitoks pavasaris, kitokios šventės, kūliais besiverčiantys planai.
Gyventi po vieną dieną ir kolekcionuoti mažas džiugias akimirkas – tikriausiai štai toks dabar galėtų būti geriausias planas. Be jokių žvalgymųsi toli į priekį; kas gi žino, kas ten priekyje mūsų laukia?
Po vieną dieną. Po vieną žingsnį. Po vieną džiaugsmą.
Po vieną pyragą.
Aš jaučiu, kad „Saulėtoje virtuvėje“ nutiko tikras receptų maratonas, bet kitaip būti tiesiog negalėjo. Maistas yra mano laisvalaikis ir pomėgis, mano darbas ir projektai, dar – mano ramybė ir meditacija. Šių dviejų pastarosiomis savaitėmis vis prisireikia. Todėl kartais kepu sausainius kone naktį, kartais – sapnuoju pyragus vos užmerkus akis. Tada pabundu, ir iškepu.
Man gera, kad galiu visu tuo pasidalinti: mintimis, jausmais, kasdienybės trupiniais ir, žinoma, receptais. Ačiū Jums, kas čia esate. Ačiū, kad skaitote, pasitikite, gaminate, grįžtate su įspūdžiais. Ačiū, kad vis dažniau kalbamės. Ačiū, kad kasdien jaučiu, jog esate čia kartu su manimi! Kažkada seniai, seniai (prieš vie-nuo-li-ka metų!) pirmąjį tinklaraščio įrašą parašiau nesitikėdama visiškai nieko, o gavau TIEK DAUG. Nepriimu to kaip savaime suprantamo dalyko, tikrai ne! Ačiū, kad esame bendruomenė – man tai yra didžiulė laimė, dovana ir įkvėpimas.
Velykų sveikinimai ir palinkėjimai, man rodos, šiemet įgavo visai kitų spalvų ir prasmės. Linkėti norisi tiek daug! Pabudimo, atgimimo, naujos pradžios. Kantrybės išlaukti. Ramybės ir šviesos – mintyse ir širdy. Sąmoningumo net užklupus nuovargiui. Tikėjimo. Džiaugsmo mažose smulkmenose. Jautrumo, supratingumo, gerumo. Mokėjimo priimti – save, kitus ir kasdien vis nutinkantį gyvenimą. Užvis svarbiausia – sveikatos! Dar – puodelio kavos ir gabalėlio pyrago.
Likim namuose. Tai – mūsų rūpestis tais, kuriuos mylime. Tai – mūsų dovana visiems, kurie dar nori pamatyti jūrą, išvaikščioti miškus, verti žemuoges ant smilgų, apkabinti anūkus, stebėti dangaus mėlį raižančius lėktuvus, rinktis knygas bibliotekoje, įgyvendinti planus, pažinti pasaulį, išgerti taurę vyno vakarėjančiame senamiestyje, aplankyti už šimtų kilometrų esančius, stebėti saulėtekius ir saulėlydžius, nuleidus kojas nuo bet kurio pasaulio krašto.
O iki tol, tegul būna namai mūsų visų laimingiausia vieta.
Šviesių, šiltų, laimingų šv. Velykų!
Migdolinis varškės pyragas be glitimo
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pyragui:
180 g minkšto sviesto
1 stiklinės (200 g) cukraus
4 didelių kiaušinių
¾ stiklinės (180 g) grietinės
1 citrinos nutarkuotos žievelės
2 arb. š. vanilės ekstrakto
3 stiklinių (300 g) migdolų miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
3 valg. š. ispaninio šalavijo sėklų (chia)
½ arb. š. druskos
Varškės įdarui:
360 g varškės
1 didelio kiaušinio
¼ stiklinės (50 g) cukraus
3 valg. š. kukurūzų krakmolo
½ citrinos sulčių
1 arb. š. vanilės ekstrakto
Glaistui:
1 ¾ stiklinės (210 g) miltelinio cukraus
½ citrinos sulčių
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo formą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi. Atidėkite į šalį.
2. Paruoškite varškės įdarą. Visus varškės įdarui skirtus produktus sudėkite į dubenį ir maisto smulkintuvu labai gerai pertrinkite iki visiškai vientisos tekstūros. Atidėkite į šalį.
3. Paruoškite tešlą. Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą ir cukrų iki labai purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami. Sudėkite grietinę, suberkite nutarkuotą citrinos žievelę, supilkite vanilės ekstraktą. Viską dar kartą gerai išplakite.
4. Kitame dubenyje sumaišykite migdolų miltus, kepimo miltelius, ispaninio šalavijo sėklas ir druską.
5. Miltų mišinį per tris kartus suberkite į paruoštą plakinį, kiekvienąkart lengvais judesiais išmaišydami, kol neliks sausų produktų.
6. Iškepkite. Pusę paruoštos tešlos supilkite į kepimo formą. Ant viršaus tolygiai paskleiskite varškės sluoksnį, ant šio – likusią tešlą. Paviršių išlyginkite.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol paviršius taps tamsiai auksinės spalvos, tuomet uždenkite viršų folija ir kepkite dar 30-35 minutes, kol pyragas bus iškepęs. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
8. Leiskite pyragui atvėskite kepimo formoje apie 15-20 min., tuomet dar šiltą išimkite iš formos ir leiskite atvėsti ant grotelių.
9. Paruoškite glaistą. Nedideliame dubenėlyje išplakite miltelinį cukrų su citrinų sultimis. Glaistas turi būti pakankamai tirštas, kad nenutekėtų nuo kekso paviršiaus ant stalviršio, bet ne per tirštas, kad galėtumėte jį gražiai paskirstyti.
10. Apliekite paruoštu glaistu pyragą. Galite papuošti šviežiomis uogomis, mėtų lapeliais ar šviežiais čiobreliais, ispaninio šalavijo sėklomis ar migdolų riekelėmis.
Įkvėpimas: Wholesome Yum
8 komentarai
Perskaiciau du kartus toki Jusu grazu velykini palinkejima. Norisi isiminti…
Ačiū, Vaida!
O kaip skaniai atrodo… vien žiūrint į nuotraukas tapau soti 😀
Dovile, ačiū! Galiu tik patvirtinti, kad pyragas išties labai, labai skanus 🙂
Pyragas – 10 balų! Ačiū už idėją. Pas Jus viskas taip gražu, estetiška. Sėkmės
Jūrate, labai ačiū! Džiaugiuosi, kad pyragas patiko 🙂
Jau ne kartą keptas ir visų labai mėgstamas pyragas. O ypač tinka vežantis į svečius, nes atrodo – tobulai!
Norėčiau pabandyti iškepti keksiukus, norėjau pasiteirauti, kokia turėtų būti jų kepimo trukmė?
Ačiū, labai geras! Viskas pavyko, tinka valgyt šiltą ir atvėsusį