Kepiniai. Kvepiantys, jaukūs, pilni meilės. Man jie visada buvo, yra ir liks tai, ką gaminant širdis dainuoja džiugiausiai. Aš dievinu tą maišymo, plakimo, minkymo procesą, kartais mėgstu tyliai budėti prie orkaitės ir stebėti kaip lėtai kyla joje kepantys pyragai, kaip sutrūksta puraus kekso paviršius, kaip auksine spalva palengva nusidažo bandelių paviršius. Kepiniai man yra poilsis, meditacija, laimė ir meilė. Kai esu išsibarsčius rutinoje ar pametusi save skubėjime, jie man padeda sugrįžti į save.
Ne kartą bandžiau nuo to pabėgti. Įtikinėjau save, kad gal vertėtų atsisakyti baltų miltų, o gal rafinuoto cukraus. Gal užtektų vieno mažo deserto per mėnesį, ar negalėčiau išmokti lygiai taip pat džiaugtis salotų maišymu? Kiekvienas toks bandymas save įspraust į taisykles nublokšdavo mane dar arčiau kraštutinumų. Na, žinot, ne tik grikių, kopūstų ar kitokioms dietoms tai galioja – bet kokie sau susikurti mitybos apribojimai yra labai laikini, jei yra primesti aplinkos, o ne išjausti, atrasti bei suvokti mūsų pačių.
Aš tikiu, kad galima atrasti balansą tarp kepinių ir salotų. Aš vadinu tai draugyste su maistu. Tokia, kuri eina pakeliui su sveiku protu ir saiko jausmu.
Todėl kai pabundu pirmadienį ir noriu iškepti pyragą, aš imu ir jį iškepu! Kai jis pavyksta toks gardus kaip šis, dalinuosi receptu su jumis. Nes dalintis gera maždaug lygiai taip pat kaip kepti, ragauti ir vaišinti!
Jei šios savaitės apsipirkimą planuosite „Lidl Lietuva“ parduotuvėje, žinokite – šiandien prasidėjo „Belbake“ kepinių savaitė. Asortimente rasite ne tik begalę įvairių kepinių papuošimų ir pagardų, bet ir ingredientų, kurie būtini šiai migdolinei tartai iškepti: migdolų miltų bei migdolų riekučių.
Norėjau, kad tarta atrodytų šventiškai (jūs žinote mano meilę Kalėdoms!), todėl neatsilaikiau pagundai ir pagardinau ją plonu sluoksneliu spanguolių džemo, kurį sumaišiau su tarkuotomis apelsinų žievelėmis. Trapios migdolinės tešlos krepšelį aptepiau juo, tuomet – pripildžiau migdolinio įdaro. Kepiau, kol saldžiai kvepėti ėmė visi namai, o atvėsinusi papuošiau spanguolėmis, rozmarinų šakelėmis ir nubarsčiau viską cukraus pudros sniegu. Gražu, skanu ir labai šventiška!
Migdolų tarta su spanguolių džemu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
1 ¼ stiklinės (175 g) miltų
¼ stiklinės (25 g) migdolų miltų
3 valg. š. miltelinio cukraus
¼ arb. š. druskos
100 g šalto sviesto
1 kiaušinio
Įdarui:
100 g sviesto, kambario temperatūros
½ stiklinės (100 g) cukraus
¼ arb. š. druskos
3 kiaušinių
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 ¼ stiklinės (125 g) migdolų miltų
2 valg. š. (20 g) kvietinių miltų
200 g tiršto spanguolių džemo (arba bruknių, aviečių)
1 apelsino nutarkuotos žievelės
Papuošti:
½ stiklinės (35 g) migdolų riekučių
šviežių spanguolių
rozmarino šakelių
miltelinio cukraus
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tartos pagrindą. Dubenyje sumaišykite miltus, migdolų miltus, miltelinį cukrų ir druską. Suberkite nedideliais kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir trinkite tarp pirštų tol, kol neliks sausų miltų. Supilkite lengvai išplaktą kiaušinį, išmaišykite ir išminkykite minkštą tešlą. Suformuokite rutulį, įsukite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 1 valandą.
2. Atvėsintą tešlą išimkite iš šaldytuvo ir leiskite kelias minutes pabūti kambario temperatūroje, kad kočioti būtų lengviau. Lygų paviršių pabarstykite miltais ir iškočiokite tešlą į maždaug 32 cm skersmens lakštą. Šį lakštą atsargiai perkelkite į 25 cm skersmens tartos kepimo formą. Išformuokite, kad dengtų dugną ir sieneles. Aštriu peiliu apipjaukite tešlos kraštus ties kepimo formos kraštais.
3. Dėkite tešlą su kepimo forma į šaldiklį ir palaikykite 30 minučių (sušalusi tešla mažiau linkusi „susitraukti“ kepimo metu).
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo groteles įtaisykite vidurinėje orkaitės lentynoje.
5. Išimkite kepimo formą su tešla iš šaldiklio. Ant tešlos paviršiaus įklokite lakštą folijos (pasirūpinkite, kad ji uždengtų ir tešlos kraštelius) ir visą kepimo formą užpildykite sausomis pupelėmis ar ryžiais.
6. Kepkite tešlos pagrindą įkaitintoje orkaitėje 10 minučių, kol apkeps. Išimkite kepimo formą su iškepusia tešla iš orkaitės ir perkelkite ant grotelių. Nuimkite foliją ir pupeles ar ryžius. Atvėsinkite.
7. Paruoškite migdolų įdarą. Minkštą kambario temperatūros sviestą, cukrų ir druską elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės. Įplakite kiaušinius ir vanilės ekstraktą. Įmaišykite migdolų miltus ir miltus.
8. Spanguolių džemą sumaišykite su nutarkuotomis apelsinų žievelėmis.
9. Surinkite tartą. Ant atvėsinto kepto tartos pagrindo plonu sluoksniu tolygiai paskleiskite spanguolių džemą. Ant viršaus tolygiai paskirstykite migdolų įdarą. Paviršių išlyginkite. Apibarstykite migdolų riekutėmis.
10. Kepkite iki 180 ᵒC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol paviršius taps gražiai auksinės spalvos ir tarta bus iškepusi. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, papuoškite spanguolėmis ir rozmarinų šakelėmis, apibarstykite milteliniu cukrumi. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Jei norite, galite pagardinti plakta grietinėle ar vaniliniais ledais.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
Reklama @lidllietuva #LidlPartnerystė #Lidl
6 komentarai
Sveiki, atrodo labai gardziai. Isivaizduoju, kad idaras bus panasus kaip kruasanu su migdoliniu frangipane kremu viduj? Kaip manot ar tiktu vietoj uogienes ideti sokolado gabaliuku? Nes nelabai megstam uogu kepiniuose, o kruasanuose buna sokolado toje migdolu masej, tai svarstau ar tiktu ir cia 🙂
Ieva, man uogos čia patinka labiau, nes jos lyg ir suteikia skonių balansą, suteikia atsvaros saldumui. Bet, žinoma, galite kepti ir su šokolado gabaliukais, jei tik manote, kad jums toks skonių derinys nebus per saldus 🙂
Sveiki, norėčiau paklausti Jūsų nuomonės, ar šią tartaletę būtų galima užšaldyti, kad vartojimo laikas būtų ilgesnis? Ar nepakis skonis bei tekstūra?:)
Gabija, niekad nebandžiau, todėl negaliu atsakyti iš asmeninės patirties, bet tokio tipo tarta turėtų būti tikrai tinkama užšaldymui 🙂
Sveiki, o kaip manote, ar serbentų džemas čia tiktų?🤔🤔
Simona, tikrai puikiai tiktų! 🙂