Šie sausainiai – minkšti, biskvitiniai, ryškaus citrinų skonio. Žinot, kartais juk tikrai būna, kad desertas, įvardijamas „citrininiu“, menkai panašus į tokį, nes citrinų skonis – švelnus, blankus, vos jaučiamas. Su šiais sausainiai viskas lygiai priešingai. Į jų tešlą įmaišysite kone visą citriną – ir nutarkuotą žievelę (geltonąją jos dalį), ir ketvirtį stiklinės šviežiai spaustų rūgščių citrinų sulčių. Skonis nekels abejonių, kad jie ne kokie kitokie, o tikrai labai citrininiai!
Nebijokite, kad sausainiai bus rūgštūs. Saldaus cukraus ir rūgščių citrinų balansas čia toks, kad galutinis rezultatas – tobulai saldžiarūgštis.
Svarbiausia, sausainių neperkepkite. Vos iškepti sausainiai bus šviesūs ir itin minkšti, tokių nuo kepimo skardos iškart nepaimsite. Tačiau leiskite jiems kelias minutes atvėsti – sausainiai sutvirtės, išliks minkšti, bus labai gardūs!
Minkšti citrininiai sausainiai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 stiklinės (200 g) cukraus
1 citrinos nutarkuotos žievelės
½ arb. š. druskos
120 g tirpinto sviesto
2 didelių kiaušinių
¼ stiklinės (62 ml) šviežiai spaustų citrinų sulčių
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 stiklinių (280 g) miltų
½ arb. š. kepimo miltelių
½ stiklinės (75 g) miltelinio cukraus
GAMINIMO EIGA
1. Dubenyje sumaišykite cukrų, nutarkuotas citrinos žieveles (geltonąją dalį) ir druską. Patrinkite pirštais, kad citrinos žievelių aromatas taptų dar sodresnis, skonis įsigertų į cukraus granules.
2. Supilkite atvėsintą tirpintą sviestą, įmuškite kiaušinius, supilkite šviežiai spaustas citrinų sultis ir vanilės ekstraktą. Viską gerai išplakite.
3. Įsijokite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Išmaišykite minkštą tešlą.
4. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve mažiausiai 4 valandas ar per naktį.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
6. Semkite po šaukštą paruoštos tešlos ir tarp drėgnų delnų suformuokite kamuoliukus. Apvoliokite milteliniame cukruje iš visų pusių. Išdėliokite ant kepimo skardos, palikdami nemažus tarpus (sausainiai kepdami plėsis).
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 12-14 minučių (priklausomai nuo sausainių dydžio) arba kol kraštuose sausainiai ims šiek tiek rusti. Išimkite iš orkaitės kartus su kepimo skarda ir leiskite ant jos kelias minutes atvėsti bei sutvirtėti. Tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
8. Sandariame indelyje kambario temperatūroje sausainius laikykite iki 5 dienų.
Recepto šaltinis: Preppy Kitchen
1 komentaras
Geruliai! Skaniai saldžiai rūgštūs, iškepė per 11 min., prireikė 2 skardų, gavosi ~30 vnt. Puikus receptas. Kadangi turiu citrinų faną, potencialiai kartotinas skanėstas 🙂