00Jei tektų šias bandeles įvertinti balu, dešimtbalės sistemos tiesiog nepakaktų – jos vertos daug, daug daugiau! Tai bandelės, skirtos jaukiausioms rudens popietėms, lėčiausiems sekmadienių pusryčiams, gardžiausiems desertams. Iškepkite ir įsitikinkite – dangiško minkštumo ir kvapnumo bandelės nepaliks abejingų!
Iš už jūrų marių – ar tiksliau, iš Jungtinių Valstijų – atkeliavusi moliūginė prieskoninė kava (pumkin spice latte) lengvai užvaldė daugelio širdis. Tokios kavos galite užsisakyti kavinukėse, galite ją ruošti namuose. Vos tik prasideda ruduo, kavos ritualai ima kvepėti aromatingiausiais prieskoniais. Jauku, skanu, saldu – jei jau ragavote, tikrai žinote, kad dėl to kvapnaus pieniško kavos gėrimo lengva pamesti galvą.
Tad visai nenuostabu, kad pamiltas moliūginės kavos skonis iš kavos puodelių ilgainiui persikėlė į desertų receptus. Taip gimė ir moliūginės kavos cinamoninės mielinės bandelės – fantastiško gardumo ir jaukumo desertas!
Kaip pridera tokiems puikiems receptams, į bandelių tešlą yra įmaišytas ir slaptas ingredientas. Tai – moliūgų tyrė. Nesijaudinkite, moliūgų skonio valgydami bandeles tikrai nepajausite, bet tyrė atliks magišką darbą – suteiks bandelėms dar daugiau minkštumo, purumo, švelnios tekstūros ir gilesnio aromato, sodresnio skonio. Būtinai įmaišykite moliūgų tyrės į šių bandelių tešlą!
Kepti bandeles, prieš tai gausiai jas apliejus grietinėle ir kava, taip pat šiek tiek neįprastas siūlymas. Bet juk mes kepame moliūginės pieniškos kavos bandeles, tiesa? Pasitikėkite receptu – padaže skendinčios bandelės iškeps tobulai gardžios. Padažas įsigers į kepančias bandeles ir dėl to jos bus dar minkštesnės, drėgnesnės, skanesnės ir, žinoma, kaviškesnės.
Karamelinis kavos glaistas – paskutinis akcentas, lyg vyšnia ant torto! Nevalia praleisti! Aptepkite juo dar šiltas bandeles, kad tirpdamas jis pasklistų po visa paviršių ir įsigertų į bandelių tarpelius. Glaistas yra saldus, intensyvaus kavos skonio – su šiomis bandelėmis dera ypatingai gardžiai.
Visiškai atvirai, šias bandeles aš įsimylėjau nuo pirmo kąsnio – esu tikra, įsimylėsite ir jūs. Gaminkime kartu, žingsnis po žingsnio!
PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI
- MIELĖS. Tam, kad mielinė tešla pavyktų, mielės turi būti aktyvios. Dubenėlyje sumaišius šiltą pieną, cukrų ir sausas mieles, po maždaug dešimties minučių jų paviršius turi būti suputojęs. Tai – ženklas, kad mielės aktyvios. Jei paviršius nesuputoja, reikėtų šį žingsnį pakartoti iš naujo, nes neaktyvios mielės neiškels tešlos. Dažniausiai suaktyvinti mieles trukdo per karštas ar per šaltas pienas, arba pasibaigęs mielių galiojimo laikas (tikrinkite jį ant pakuotės ir nenaudokite mielių, kurių galiojimo laikas – pasibaigęs).
- MOLIŪGŲ TYRĖ. Valgydami bandeles tikrai nejausite moliūgų skonio, tačiau moliūgų tyrė tešlai suteiks papildomo minkštumo, kvapnumo, malonios tekstūros ir gilesnio skonio. Moliūgų tyrę pasigaminti labai paprasta – kaip tą padaryti, skaitykite čia.
- MINKYMAS. Mielinę tešlą reikėtų minkyti apie dešimt minučių. Minkyti galite rankomis ar naudodami elektrinę tešlos maišyklę (pavyzdžiui, pastatomą plaktuvą su tešlos minkymo antgaliu). Iš pradžių tešla bus labai minkšta ir lipni, tačiau minkant ims formuotis vis stipresnės glitimo gijos – tešla taps glotni, elastinga ir vis mažiau lipni. Jei matysite, kad tešla vis dar labai lipni, papildomai įberkite vieną kitą šaukštą miltų, tačiau nepersistenkite ir nepadauginkite.
- TEŠLOS KILDINIMO TEMPERATŪRA. Jei namuose per vėsu ir mielinė tešla nekyla, ar kyla labai sunkiai, kildinkite ją iki 25-30 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tešlos tūris turėtų padvigubėti per maždaug valandą.
- GRIETINĖLĖS IR KAVOS SIRUPAS bandelėms suteikia papildomo minkštumo, sultingumo. Sirupu aplietos bandelės iškepa neįtikėtinai gardžios tekstūros – jos išties tirpsta burnoje ir yra tokios minkštutės, kad verčiau valgyti šaukšteliu ar šakute, o ne rankomis. Taip pat sirupas bandelėms suteikia dar sodresnio skonio – grietinėlė ir kava, įsigėrusi į bandelių tešlą, sukuria tą visų mėgstamą moliūginės kavos (pumpkin spice latte) skonį.
- KARAMELINIS KAVOS GLAISTAS – paskutinis ir labai svarbus šių bandelių akcentas! Aptepkite juo dar šiltas bandeles, kad tirpdamas jis pasklistų po visa paviršių ir įsigertų į bandelių tarpelius. Glaistas yra saldus, intensyvaus kavos skonio – su šiomis bandelėmis dera ypatingai skaniai.
- PASIRUOŠTI IŠ ANKSTO bandeles galite! Susukite ritinėlius, sudėkite į kepimo formą, iškart uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Ryte išimkite ir prieš kepdami pusę valandos palaikykite kambario temperatūroje. Toliau – viską darykite pagal tolimesnius recepte aprašytus žingsnius.
- NEPERKEPKITE bandelių. Stebėkite kepančias bandeles. Iškepusios jos bus, kai gražiai iškils, viršus taps gražiai auksinės spalvos.
- PATIEKITE bandeles dar šiltas – tada jos pačios gardžiausios! Bandelės bus ypatingai minkštos, tad dėkite į šiek tiek gilesnes lėkšteles, apliekite keliais papildomais šaukštais padažo iš kepimo indo ir valgykite su šaukšteliu ar šakute.
- LAIKYMAS. Jei bandelių iškart nesuvalgysite, laikykite jas sandariame inde ar įsuktas į maistinę plėvelę, kad neapdžiūtų ir neišsausėtų. Pačios skaniausios yra ką tik iškeptos bandelės.
Moliūginės kavos cinamoninės mielinės bandelės
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
¾ stiklinės (190 ml) pieno
1 pakuotės (7 g) sausų mielių
1 valg. š. cukraus
4 stiklinių (560 g) kvietinių miltų (550C)
¼ stiklinės (50 g) cukraus
½ arb. š. druskos
2 arb. š. malto cinamono
1 arb. š. malto muskato
1 kiaušinio
¾ stiklinės (170 g) moliūgų tyrės
50 g tirpinto sviesto
1 valg. š. aliejaus
Įdarui:
60 g minkšto sviesto
¾ stiklinės (150 g) rudojo cukraus
2 arb. š. malto cinamono
1 arb. š. malto muskato
Sirupui:
1 stiklinės (250 g) riebios grietinėlės
¼ stiklinės (62 ml) stiprios kavos
1 valg. š. cukraus
1 arb. š. malto cinamono
Glaistui:
1 valg. š. tirpios kavos
1 valg. š. karšto vandens
¾ stiklinės (90 g) miltelinio cukraus
½ arb. š. druskos
2 valg. š. karamelės padažo (pirktinio arba naminio)
¼ stiklinės (62 ml) riebios grietinėlės
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite bandelių tešlą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
2. Pieną pašildykite, kad jis būtų šiltas, bet ne karštas. Suberkite sausas mieles ir cukrų. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps. Dubenį uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).
3. Į didelį dubenį suberkite miltus, cukrų, druską, maltą cinamoną ir muskatą. Išmaišykite.
4. Įmuškite kambario temperatūros kiaušinį, sudėkite moliūgų tyrę ir minkštą sviestą. Supilkite į dubenį aktyvų (suputojusį) mielių mišinį.
5. Išmaišykite ir išminkykite minkštą, elastingą tešlą. Iš pradžių tešla gali atrodyti per minkšta ir per lipni, tačiau kuo ilgiau minkysite, tuo stipresnės taps gliuteno gijos – pamažu tešla taps glotni, nelipni, tačiau vis dar išliks labai minkšta. Minkykite apie 10 minučių; galite naudoti elektrinę tešlos maišyklę (ar pastatomą plaktuvą su antgaliu, skirtu tešlos minkymui). Jei tešla vis tiek per lipni, įmaišykite šiek tiek miltų papildomai, bet nepadauginkite, kitaip bandelės praras minkštumą.
6. Didelį dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus. Dėkite į jį iš tešlos suformuotą minkštą tešlos rutulį ir kelis kartus apsukite, kad visas jo paviršius pasidengtų aliejumi.
7. Uždenkite dubenį rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
8. Paruoškite įdarą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
9. Rudąjį cukrų sumaišykite su maltu cinamonu ir muskatu. Atidėkite į šalį.
10. Suformuokite bandeles. Pakilusią tešlą lengvai paminkykite ir iškočiokite į didelį stačiakampį (apie 40×50 cm ar panašaus dydžio).
11. Visą iškočiotą tešlą aptepkite minkštu sviestu.
12. Ant viršaus tolygiai paskleiskite rudojo cukraus, cinamono ir muskato mišinį.
13. Pradėdami nuo ilgosios kraštinės, tešlą su įdaru susukite į ritinėlį.
14. Ritinėlį supjaustykite į 8 lygias dalis.
15. Supjaustytas bandeles gražiai išdėliokite kepimo formoje aukštesniais kraštais (20×30 cm).
16. Kepimo formą uždenkite rankšluostėliu ir palikite kilti kambario temperatūroje dar apie 30 minučių.
17. Paruoškite sirupą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
18. Visus sirupui skirtus produktus gerai išmaišykite šluotele.
19. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
20. Bandelėms pakilus, apliekite jas paruoštu grietinėlės ir kavos mišiniu.
21. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 30 minučių, bandelės iškils, jų paviršius taps gražiai auksinės spalvos.
22. Paruoškite glaistą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
23. Tirpią kavą sumaišykite su šaukštu karšto vandens, kol ištirps.
24. Visus glaistui reikalingus ingredientus išplakite šluotele iki vientisos masės.
25. Paruoštu glaistu apliekite dar šiltas bandeles.
26. Patiekite bandeles dar šiltas. Kabinkite jas dideliu šaukštu ar samčiu, dėkite į lėkšteles ir apliekite keliais papildomais šaukštais kepimo inde esančio skysčio. Bandelės bus ypatingai minkštos, sultingos, tad patogiausia bus valgyti su šaukšteliu ar šakute.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.