Tuo metu, kai tikriausiai beveik visas pasaulis užsikrėtė Moliūgo karštine, aš sėdėjau sau ramiausiai, gurkšnojau svarainių arbatą, skaičiau nuostabius receptus, linksėjau ir gyriau, gyriau, gyriau… Kaip gražiai atrodo. Kaip vilioja. Kaip norėčiau. Koks gėris, pasirodo, tas moliūgas yra. Ir dar kiekviena palankia proga prisimindavau apie rūsyje tupinčius oranžinius kamuolius. Taip, apie moliūgus.
Tiesa, moliūgai rūsyje savo dienos laukė pakankamai ilgai. Praėjo beveik visas ruduo, medžiai nubarstė beveik visus lapus, o iš turgų moliūgai taip pat po truputį ėmė nykti… Ir tik tada, kai Moliūgų karštinė ėmė blėsti, aš nusileidau keliolika laiptelių žemyn, pasilenkiau prie žemiausios lentynėlės rūsyje ir atsinešiau moliūgą į virtuvę.
Ir šis savaitgalis buvo kuo tikriausias moliūginis savaitgalis! Pagaliau moliūgai keliavo ne tik į sriubą, bet ir į keksiukus, ir į sausainius, ir į stiklainėlį, iš kurio turinio dar šiek tiek vėliau vėl bursim moliūginius stebuklus. Ir žinote ką? Moliūgas – puiki daržovė! Sveikinu save ir džiaugiuosi dėl savęs, kad šiemet pagaliau (!!) išdrįsau su jais susidraugaiti.
Dabar manau, kad kitais metais Moliūgo karštnė neaplenks ir manęs. Tikrai neaplenks.
O kol kas, kol dar, tikiu, ne vienas rūsyje ar šaldytuve turite bent gabalėlį moliūgo, siūlau išbandyti nuostabius keksiukus! Žinoma, moliūginius keksiukus!
Skonis: 10/10. Keksiukai nėra purūs, kaip mums įprasta – jų konsistencija pakankamai sunki, tačiau keksiukai gausiai drėgni ir puikiai valgosi tiek su puodeliu arbatos, tiek be jos. Šiek tiek primena labai storus blynus ar minkštučius varškėčius. Šiek tiek kitokie nei įprasta, tačiau stebinančiai gardūs keksiukai.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Cooking with my kid
Moliūginiai keksiukai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 ½ puodelio (210 g) miltų
¾ puodelio (150 g) cukraus
2 arb.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
1 puodelis (300 g) moliūgų piurė*
2 dideli kiaušiniai, lengvai išplakti
½ puodelio (145 g) saulėgrąžų aliejaus
125 g lieso natūralaus jogurto
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
2. Pariruoškite kepimo formą su keksiukų formelėmis.
3. Sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską.
4. Kitame dubenyje išplakite moliūgų piurė, kiaušinius, aliejų ir jogurtą.
5. Sumaišykite sausus ir drėgnus produktus. Nepermaišykite.
6. Paskirstykite paruoštą tešlą į keksiukų formeles.
7. Kepkite, kol medinis pagaliukas, įkištas ir ištrauktas iš keksiuko centro, bus švarus, apie 20 – 25 minutes.
8. Atvėsinkite ir patiekite.
*Moliūgų piurė pasigaminti labai paprasta. Moliūgą nuplaukite, supjaustykite gabalais, išimkite sėklas. Dėkite į kepimo skardas, išklotas kepimo popieriumi, ir kepkite iki 190 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol moliūgas taps minkštas. Kilogramas moliūgų gabalėlių turėtų kepti apie 45 – 50 minučių. Išėmę iš orkaitės, nulupkite odelę. Moliūgą dėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės – piurė. Jei reikia, šiame etape galite įpilti vandens, norėdami išgauti tinkamą konsistenciją (maždaug 1 – 3 valgomus šaukštus).
47 komentarai
Ui kokie gražuoliai!
Aš šį rudenį irgi jau kepiau moliūginius keksiukus. Ir su aliejum, ir su sviestu. Pastarasis keksiukuose man patiko labiau. Ar nebandėt? 🙂
Renata, ačiū 🙂 Man jie irgi tokie simpatiški buvo, tokie ryškūs, saulėti… 🙂
O moliūginius keksiukus esu išmėginusi tik šiuos vienintelius, reikės pabandyti ir su sviestu.
Manęs karštinė dar irgi neaplankė. Gaaaal šį savaitgalį nulėksiu iki turgaus ir kokią pusę įgysiu. Nes daugiau nepanešiu 😀
Nes jau labai labai noriu išbandyti tuos visus grožius ir irgi čepsėti ir girti, kad labai skanu 🙂
Indre, jei tik labai labai nori, manau, ir iki turgaus atrasi minutėlę nulėkti 😉 Tikrai, pasirodo, moliūgas yra labai skanus dalykas. Labai! 🙂
Labai skaniai atrodo:) Prisišaldžiau moliūgų tyrės, kad galėčiau ilgai gamint iš jų:)
Ineta, ooo, kaip baltai pavydu, šaunuolė! Aš nė norėdama negalėčiau, nes šaldymo kamera visa iki kraščiukų užpildyta… ech, reikia mėgautis dabar, vadinasi 🙂
Mes irgi prisišaldėm moliūgo 🙂 Tokius receptus kaip šis, reikia kaupti 🙂 Vargšas tas moliūgas, atrodo, su juo norisi, tiek daug gaminti, o jis pas mane tik vienas ?? 😀
Mindaugai, kiekvienam savos bėdos 🙂 Pas ką moliūgų nėr, pas ką tik vienas, o kas jų iš viso neturi… Bet teisybė, kad viliojančių moliūginių receptų yra šitiek daug, nors imk ir visus moliūgus iš turgaus susipirk 😀
Mano šaldiklis irgi prikištas moliūgo, bet iki keksiukų kol kas dar nedaėjau 🙂
Na, tikėkimės, kad ateis ir keksiukams eilė 😉 O kai ateis, nuoširdžiausiai rekomenduosiu išmėginti šiuos 🙂
super, labai labai skanu, niekas neatspėjo kad viduje yra moliūgo 🙂 ačiū už receptuką!!!
Jolita, maniškis irgi valgė, nors ir visiškai nemoliūginis yra 🙂 Šaunu! Nėra už ką, džiaugiuosi, kad patiko 🙂
Kepaiu ir aš šiandien juos. Viskas skanu, puiku. Viena porcija seneliui vešime pagardintą midumi – irgi skaniai gavosi 🙂 Tik vienintelis minusas – kepimo laikas – labai ilgai kepė, apie 45 min, matyt todėl, kad kepiau sudėjusi formeles silikoninėje formoje. Nežinau …:)
Oho, Rita – tikrai baisiai ilgai kepė! Neįsivaizduoju, kodėl – tikrai neturėtų taip būti dėl silikoninės formos… Nors, kaip žinia, visos orkaitės skirtingai kepa 🙂 Džiugu, kad patiko 😉
Keksiukai tikrai pasakiški – iškepiau juos šiandien net dusyk 🙂
Vaida, labai džiugu girdėti! Skanaus! 🙂
Sveiki, aiū už nuostabius receptus. Vakar pabandžiau šiuos keksiukus. Skonis – pasakiškas, bet man iškilo tik iki piršto storumo, nors į formeles dėjau daug tešlos. Tiksliau, buvo iškilę iki poros pirštų, bet po to sukrito, nes buvo tuščiaviduriai. Ir vientų skaičius, na 3 kart 18 gavos 🙂 Kame reikalas? Gal patartumėte, nes labai norisi tokį skanumyną pakartoti.
Viktorija, gal netyčia tešlą permaišei? Keksiukų tešlą reikia maišyti atsargiai, tik tol, kol neliks sausų miltų. Jokiu būdu neplakti plaktuvu ar panašiai. Ir viskas turėtų puikiai pavykti 🙂
antra kart nekepciau, seip sau „moliukai”
Ačiū už komentarą 🙂 Visų mūsų skoniai skirtingi, ir tai yra labai natūralu 😉
Asta,
tik ka kepiau keksiukus – didelis aciu uz nuostabu recepta. Labai skanus, dieviski. Tiesa, neturejau pakankamai moliugo, tai iki tu 300 g pritarkavau obuoliuko, nors ir nedaug, bet skonio nepagadino, o gat net ir atvirksciai – pagerino. Tikrai labai skanu. Butinai kartosiu!
Ieva, smagu girdėti! Džiaugiuosi, kad patiko; o patobulinimai skamba šauniai, obuolys čia tikrai turėtų tikti 🙂
Labai geras receptas. Šiandien sunaudosim paskutinį užšaldytą piurė. Paskutiniu metu į šiuos keksiukus įmaišau smulkiai tarkuoto „Džiugo”, Su sūriu namiškiams jie net skanesni nei be jo.
Agne, puikios improvizacijos! Džiaugiuosi, kad moliūginiai keksiukai patinka ir įkvepia 🙂
Ką tik paragavome pirmuosius, o kiti dar kepa… Labai skanūs- tiek man, tiek mano vaikučiui. Jis ir privertė mane parašyti komentarą 🙂 Labai ačiū už receptą.
P.S. vietoj aliejaus dėjau sviestą ir, kad keksiukai būtų dar labiau rudeniški, įbėriau šiek tiek pyrago prieskonių.
Gitana, labai ačiū Jums abiems su vaikučiu už komentarą 🙂 Džiaugiuosi, kad keksiukai patinka, skanaus! 😉
Šitie keksiukai tikras atradimas…Ačiū už receptą! Gavosi puikiai purūs, minkšti, drėgni…
Ačiū, Ilona, už gerus žodžius keksiukams 🙂 Džiaugiuos, kad patiko 🙂
Ar galima panaudoti graikiska jogurta?
Kuo drąsiausiai 😉
Nuostabiausi ir skaniausi keksiukai! Mažiau kaip dvigubą porciją kepti net neišeina 😀
Vaida, laaaabai džiaugiuosi! 🙂
Super! Labai skanu, šieimai labai patiko 🙂 Ačiū už receptą! Bet man labai prie popieriukų prilipo?
Viktorija, džiaugiuosi, kad patiko 🙂 Kartais keksiukai tikrai linkę prie popieriukų lipti ir aš galvoju, kad galbūt neretu atveju tai nuo pačių popierėlių priklauso? Nors tiksliai tikrai nežinau 🙂
Wow! Šitie keksiukai neprilygsta niekam! Labai geras receptas 🙂 o dėl prilipimo prie popieriukų, man ir paciai prilipo, kepiau antra karta, tik jau silikoninėse keksiukų formelėse, tada gavosi puikiai, ačiū už receptą
O kiek reiktu dėti sviesto vietoj aliejaus? Ačiū.
Ar galima kokio nors kito aliejaus pilti? Rapsu? Aciu
Superiniai keksiukai!!:-D Skaniausi iš viso šio tinklapio „moliūgų meniu”;-) Tik, jeigu nenorite persisaldinti, cukraus galima dėti 75 gr. (man tiek puikiai užteko:-)) ir tiek pat sviesto (daug skaniau negu su aliejumi!):-) Jeigu dedat daugiau riebalų, keksiukai gaunasi gana riebūs – neužtenka nė 2-3 servetėlių riebalams sugerti…;-)
O man keksiukai kazkokie nedakepe gavosi, kepiau silikoninej formoj net 45 min, ir vis tiek vidus dregnas ko ne purus kaip nuotraukoj… 🙁 kokio tirstumo tesla turi buti? gal ji pas mane per skysta buvo? Irckazkaio aliejaus tukrai daugokai…
Rita, kaip ir rašiau įraše: „Keksiukai nėra purūs, kaip mums įprasta – jų konsistencija pakankamai sunki, tačiau keksiukai gausiai drėgni” 🙂 Taigi, keksiukai jums pavyko būtent tokie, kokie ir turėjo; jie pagal šį receptą ir neturėjo būti purūs 🙂
Sveiki, paaiskinkite man ka reiskia nepermaisyti 🙂 keksiukai tikrai skanus, receptas puikus bet isejo ju 3×18 tikriausiai 🙂
Daiva, gal jūs kepėte mažosiose keksiukų formelėse? 🙂 Tuomet ir turėtų gautis triskart daugiau 🙂 O nepermaišyti reiškia lengvai išmaišyti šaukštu, kol neliks sausų produktų, tačiau neplakti energingai šluotele ar plaktuvu 🙂
O man klausimas dėl normų.. Turiu puodelius, tuos amerikietiškus cup.. Ir svarstykles. Tai man tarkim 1/2 puodelio aliejaus buvo 110 g, o ne 145 g kaip pas jus.. 3/4 cukraus – 180 g, o ne 150 g. Ir t.t. Tai kuo vadovautis? Puodeliais ar gramais skliausteliuose. Vakar kepiau jūsų keksiukus su medumi, tai irgi puodekiai su gramais neatitiko…
Milda, svarbiausia, kad visus ingredientus matuotumėte tuo pačiu matu. Jei jau puodeliais, tai viską puodeliais. Jei jau gramais, tai viską gramais. Matyt, mūsų puodeliai tiesiog nesutampa, todėl nesutampa ir skaičius gramais. Kadangi gramai nepalieka jokios erdvės interpretacijoms, sakyčiau, kad gramai – visada saugiausias matavimo vienetas 🙂
Moliūginiai keksiukai mąžajai princesei nr 1, nors ir man pačiai jie labai skanūs…tik su sviestu
Ilona, labai smagu girdėti, kad princesei patinka! Kartais tie mažieji princai ir princesės, žinau, būna neįtikėtinai išrankūs 😀
Mano liežuvis šoka tango! 🙂 Nesitikėjau, kad šie keksiukai bus tokie skanūs. Ačiū už receptą, dabar kepsiu kepsiu kepsiu…