Pabundu nuo įkyraus žadintuvo signalo. Kaip ir kasryt, iš pradžių bandau apsimesti, kad jo negirdžiu – gal tik sapnuoju? Pramerkti akis rytais, kai kambaryje dar neišsisklaidžius nakties tamsa, prireikia valios pastangų. Nuleidžiu basas kojas ant minkšto kilimėlio, nutipenu prie lango ir mintyse kalbu burtažodžius, kad už sunkių užuolaidų šviestų saulė. Būna visaip – kartais saulė šviečia, o kartais tą saulę dienose tenka susikurti pačiai: mažais ryto ritualais, namuose skambančiais muzikos garsais, orkaitėje kylančiais pyragais…
Kai saulės už lango ilgu, ieškau jos virtuvėje – turbūt tą išduoda ir „Saulėtos virtuvės“ pavadinimas. Randu ją čia visai lengvai, laukiančią, kol stalčiuje susirasiu pakelį miltų ar imsiu plakti kiaušinius.
Drėgnas, minkštas, kvapnus, varškės sluoksniu pagardintas moliūgų keksas – kuo tikriausias rudens savaitgalio desertas. Rudens karalių moliūgą teks iškepti orkaitėje ir sutrinti į tyrę, o tuomet, kartu su kvapniausiais prieskoniais įmaišyti į tešlą. Varškę sutrinti iki švelnios tekstūros, pagardinti vanile. Susluoksniuoti kepimo skardelėje ir pašauti į orkaitę, kol gražiai iškils, apskrus. Keksas keps ilgai, pusantros valandos, – per tą laiką sušils namai, o cinamono, muskato ir imbiero kvapai apsuks galvą. Kai atvėsinę pjaustysite riekelėmis ir patieksite su arbata, tai bus viena tų akimirkų, dėl kurių lengva rudenį mylėt.
Saulėtu šį keksą vadinti kaip niekad lengva, nes kepiau jį su „Žemaitijos pieno“ produktais „Saulutė“. Ryškiai geltonose pakuotėse supakuoti varškė, grietinė ir pienas – unikali produktų linija, papildyta vitaminu D. Keičiantis metų laikams, dienoms vis trumpėjant ir tamsėjant, šio vitamino trūksta daugeliui žmonių, o tuomet netrunka aplankyti rudens slogutis. Nemėgstu to apatiško jausmo, kas gi jį galėtų mėgsti? „Žemaitijos pienas“, kasdienius produktus papildęs „saulės vitaminu“, kviečia rūpintis subalansuota ir kuo turtingesne mityba. Gal ji ir neišsklaidys pilkų rudens debesų, bet mūsų nuotaikai, energijai ir imunitetui turės teigiamą naudą.
Aš labai tikiu, kad savaitgalio desertas ir maži pasilepinimai – lygiai taip pat neatsiejama subalansuotos mitybos ir laimingo gyvenimo dalis. Tad kviečiu – ridenkim moliūgus į virtuvę, trinkim moliūgų tyrę, kepkim kvapniausią rudens keksą ir susikurkim saulėtą nuotaiką. Receptas jau čia!
Moliūgų keksas su varškės įdaru
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Keksui:
2 kiaušinių
½ stiklinės (100 g) cukraus
½ stiklinės (110 g) alyvuogių aliejaus
1 stiklinės (225 g) moliūgų tyrės
½ stiklinės (125 g) riebios grietinės (30 proc.)
2 stiklinių (280 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto imbiero
½ arb. š. malto muskato
½ arb. š. druskos
Įdarui:
250 g varškės (9 proc.)
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 kiaušinio
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 valg. š. miltų
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo popieriumi išklokite 25×12 cm dydžio kekso kepimo formą.
2. Paruoškite varškės įdarą. Visus jam skirtus produktus maisto trintuvu sutrinkite iki visiškai vientisos masės, kol neliks nė menkiausių varškės gumuliukų. Įdaras turi būti lygios, švelnios tekstūros.
3. Paruoškite tešlą. Elektriniu plaktuvu iki purumo išplakite kiaušinius, cukrų, alyvuogių aliejų, moliūgų tyrę ir grietinę. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, imbierą, muskatą ir druską. Miltus dalimis suberkite ir lengvai įmaišykite į plakinį.
4. Maždaug du trečdalius tešlos supilkite į kepimo formą. Ant viršaus tolygiai paskleiskite varškės įdarą, o ant šio užpilkite likusią tešlą.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. 30 min., kol keksas bus iškepęs. Ar jis jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
6. Leiskite keksui apie 15-20 minučių atvėsti formoje, tuomet atsargiai išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
7. Raikykite riekelėmis ir patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Žemaitijos pienas“.
Reklama @zemaitijos_pienas #saulute #vitaminasD
2 komentarai
N U O S T A B U S ! ! !
Kepu jau antrą kartą. 🥰
Nuostabus! Ačiū Jums!